Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum stati cu gramatica ?

Postări Recomandate

• Răspunsuri 97
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cdinu332

12

• BRANCA

11

• doru3160

11

• validae

10

Top autori în acest subiect

Acum 53 minute, doru3160 a spus:

In facultate nu se face gramatica. Cu ce intri, cu aia iesi. Bazele se pun in scoala generala si gimnaziu. Adica asa ar trebui. 

Nevastă-mea susține că in facultate a făcut muuultă gramatică...

Link spre comentariu
Acum 1 oră, BRANCA a spus:

validae.Termină mulți facultatea şi tot nu scriu corect gramatical!

La ce ne mai chinuim cu gramatica dacă se acceptă "romgleza"??

Am mai scris asta, nu e nevoie să faci facultatea de litere ca să scrii decent, nu perfect.

Dar ia luați seamă la binecunoscutul coleg Florin B.  ce ,,stil,, antigramatical și antiromânesc poate avea:

,daca dvs știți arătați și mie unde sa citesc su o fac cu respect "

Ce pretenții să ai de la el ca ,,meseriaș,, dacă nici să scrie nu știe, dar mai ales nici nu vrea să se corecteze, deși tot i s-a spus asta. Ce naiba o fi greu să te inspiri măcar din postările altora, nu trebuie multă minte să schimbi câteva cuvinte dintr-o propoziție ca să-i schimbi complet sensul...

Ce mi se pare paradoxal, e că văd mulți străini care vorbesc sau scriu românește mai bine decât românii noștri. Ce să înțelegem din asta ? Că oamenii ăia se respectă și ne respectă mai mult decât ne respectăm noi...

Link spre comentariu
Acum 3 ore, validae a spus:

Faptul că nu a învățat la tinerețe nu e o scuză pentru nimeni acum, când au la dispoziție internetul și poți verifica într-o secundă dacă ai scris corect sau ai scris o prostie. Am avut note mari în școală la gramatică, dar recunosc că am mai uitat și uneori mai verific care e forma corectă, dacă nu sunt sigur.           

Orice ,,ajutor social,, își permite acum un smartphone, deci informația e disponibilă oricui o vrea.

Am scris asta de multe ori, felul în care vorbești sau scrii în public te definește ca educație, e ca și cum ai mânca la restaurant ca porcul, când ceilalți mănâncă civilizat. Poți fi expert în ce vrei tu, dar dacă scrii ,,cu picioarele,, pe un act public sau vorbești porcește în public, oamenii așa te percep. Oamenii spun ,,e deștept băiatul ăsta, dar ai văzut ce urât scrie/vorbește ?,,.

E doar o chestiune de bunăvoință să îți corectezi exprimarea, niciodată nu e târziu să înveți în viață.....

Idem........

Link spre comentariu
Acum 2 ore, BRANCA a spus:

Draga, un vorbitor de romgleza nu este neaparat si agramat! dar tot agramati sint si cei care folosesc peste tot, aiurea, cuvintul ''gen'', tradind astfel saracia vocabularului!

1 oră în urmă, BRANCA a spus:

doru3160.Corect,dar eu am vrut să zic că lipsa cunoştiințelor gramaticale este tolerată în facultă...

daca se tolereaza lipsa cunostintelor specifice facultatii respective, ce mai conteaza gramatica! banul sa circule!

Link spre comentariu

Acolo există și o mare sărăcie intelectuală, pe lângă cea a vocabularului.

Părerea mea, desigur.

Editat de Elservius
Completare
Link spre comentariu
Acum 3 ore, Ovidanie a spus:

Nevastă-mea susține că in facultate a făcut muuultă gramatică...

În mod sigur nu a făcut politehnica... doar nu credeti ca m-am referit la absolventii de litere, viitorii profesori de limba romana.

Link spre comentariu
Acum 9 ore, Marele Savant a spus:

dar tot agramati sint si cei care folosesc peste tot, aiurea, cuvintul ''gen'', tradind astfel saracia vocabularului!

„definitio fi(a)t per genus proximum et differentiam specificam“ Asa s-a predat inclusiv în scolile din RSR. Acuma daca filosofii (Aristotel), care au enuntat acest mod de a defini notiunile, au fost agramati, tot agramati suntem si noi, cei care i-am citit (nu sunt atât de arogant, încât sa afirm ca i-as fi studiat).

Editat de franzm
Link spre comentariu
Acum 22 ore, BRANCA a spus:

Imi spunea mai anul trecut un profesor în vârstă cu care făcusem și eu ceva materii ca se va lăsa de predat fiindcă ies ingineri care nu știu efectiv nici tabla înmulțirii. Ma uit la el și zic hai lăsați-mă dom-profesor. Și zice chiar nu glumesc. E de groază. Ce sa mai vorbim atunci de gramatica. Adevărul ca piate supăr pe cineva dar în învățământ mi se par mult prea mari salariile la ce răspunderi au. Adică 7-8000 lei în mâna, 3 luni concedii răspundere ioc. În sănătate în schimb răspunderi tot mai mari și salarii mici. Adică sa iei 5000 lei lucrezi în ture, nopți, sâmbete, duminici, sărbători. Și nu e tot una. 

Link spre comentariu

Mama a fost profesoara de limba si literatura romana, dar tot nu scriu corect gramatical, da ce sa vezi tot probleme de sanatate de competenta WHO sau romaneste OMS au bagat-o in pamant, recte helicobacterul ala import Japonia cu ale lui adenocarcinoame mucionoase.

(Noutate: nemtii testeaza PCR pentru helicobacter toate importurile de alimente, ce iese pozitiv e distrus, in plus cer buletine teste de antigen la toti producatorii care exporta la ei, tot personalul.)

Ca nu se auzise pe taram mioritic de adenocarcinom mucinos, dar cand am dat lui ,,Goagle,, sa caute apare Japonia in capul listei.

In concluzie gramatica nu te tine in viata, tot al de Doctor Rife face treaba mai buna, caci ma bagase in depresie Helicobacterul ala de import.

Editat de ionut120v
Link spre comentariu

Ar fi și culmea ca unul cu diplomă de jurist, inginerie, informatica, economie, coafeză sau mergător pe sârmă ... de pe la alde Spiru Haret & Co să știe gramatica limbii române !

Link spre comentariu
Acum 2 ore, dan cod a spus:

Imi spunea mai anul trecut un profesor în vârstă cu care făcusem și eu ceva materii ca se va lăsa de predat fiindcă ies ingineri care nu știu efectiv nici tabla înmulțirii.

Pai se retrage pt ca are o varsta, dar pana acum nu i-a vazut ca nu stiu tabla inmultirii? E vorba de ani, nu doar o generatie.

Link spre comentariu
Acum 55 minute, doru3160 a spus:

Pai se retrage pt ca are o varsta, dar pana acum nu i-a vazut ca nu stiu tabla inmultirii? E vorba de ani, nu doar o generatie.

Cu ceva timp în urma știau măcar ceva cât de cât. Acum sunt praf. 

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări