Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum stati cu gramatica ?

Postări Recomandate

merck.Se pare că nu ne înțelegem.În fapt şi tocătorii de frunze,adică lingviştii,se mai contrazic.Mai nou susțin că prefectul simplu nici n-ar fi corect ṣi n-ar trebui folosit în "scripturile" oficiale!Pe bune mă?După ce ați înlocuit pe "î" cu "â" la greu,"oficializați" şi romgleza,peste legea lui Pruteanu!

La fel ați "curățit" şi dicționarul cuvintelor moldoveneşti,că nu cadrează cu româna "oficială"!Româna "dacoromană" în care peste jumate din cuvinte sunt importate din franceză,italiană,ş.a.m.d.

Chiar sunt curios,exceptând cuvintele bănuite a fi de sorginte dacă,câte cuvinte latine existau în limbă pe la anul 1000.

Zicea un ins pe net că,probabil,dacă am înlocui neadevărurile dintr-o istorie anume s-ar putea să nu mai rămână nimic!!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 97
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Acum 11 ore, BRANCA a spus:

Ce-i aia "fusei regulat la cârciumă"??Dacă zici "regulat" înseamnă că e o acțiune repetată,din trecut,şi ca atare trebuie folosit "am fost"!

Forme greşite sunt şi "fusai","fusaşi","mersai",ş.a.Corect se utilizează:"fusei,fuseşi,mersei" ş.a.m.d...

Curioasă utilizarea vocalei "a" în loc de "e",în verbele menționate de maxente!De regulă,în Oltenia,apar dezacorduri şi nu stâlcirea cuvintelor.

Fusă și se dusă

https://www.romanianvoice.com/poezii/umor/ap_anunou.php

Link spre comentariu

Lux maxente!Am prins-o şi la televiziune de câteva ori.

Ai dreptate cu fusăi,de exemplu.La început n-am înțeles deoarece ai scris "fusai",deci cu "a" nu cu "ă"...Am zis că stilul ăsta e de Dolj,nu de MH.

Culmea e că vara soției are mama din Băileşti şi e rudă de departe cu răposatul Amza!Mi se pare că a şi fost la nunta ei...

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Faptul că nu a învățat la tinerețe nu e o scuză pentru nimeni acum, când au la dispoziție internetul și poți verifica într-o secundă dacă ai scris corect sau ai scris o prostie. Am avut note mari în școală la gramatică, dar recunosc că am mai uitat și uneori mai verific care e forma corectă, dacă nu sunt sigur.Orice ,,ajutor social,, își permite acum un smartphone, deci informația e disponibilă oricui o vrea.

Am scris asta de multe ori, felul în care vorbești sau scrii în public te definește ca educație, e ca și cum ai mânca la restaurant ca porcul, când ceilalți mănâncă civilizat. Poți fi expert în ce vrei tu, dar dacă scrii ,,cu picioarele,, pe un act public sau vorbești porcește în public, oamenii așa te percep. Oamenii spun ,,e deștept băiatul ăsta, dar ai văzut ce urât scrie/vorbește ?,,.

E doar o chestiune de bunăvoință să îți corectezi exprimarea, niciodată nu e târziu să înveți în viață.....

Link spre comentariu

Ca să ajungem la gramatică, trebuie să știm să scriem literele alfabetului. Incercați vă rog să scrieți, tot alfabetul, scris de mănă, nu de tipar. Și litere mari, și litere mici.

Eu nu am reușit, cateva litere mari nu mi-au ieșit. Dar nici n-am trișat, nu m am uitat pe net.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări