BRANCA Postat Ianuarie 15 Partajează Postat Ianuarie 15 merck.Se pare că nu ne înțelegem.În fapt şi tocătorii de frunze,adică lingviştii,se mai contrazic.Mai nou susțin că prefectul simplu nici n-ar fi corect ṣi n-ar trebui folosit în "scripturile" oficiale!Pe bune mă?După ce ați înlocuit pe "î" cu "â" la greu,"oficializați" şi romgleza,peste legea lui Pruteanu! La fel ați "curățit" şi dicționarul cuvintelor moldoveneşti,că nu cadrează cu româna "oficială"!Româna "dacoromană" în care peste jumate din cuvinte sunt importate din franceză,italiană,ş.a.m.d. Chiar sunt curios,exceptând cuvintele bănuite a fi de sorginte dacă,câte cuvinte latine existau în limbă pe la anul 1000. Zicea un ins pe net că,probabil,dacă am înlocui neadevărurile dintr-o istorie anume s-ar putea să nu mai rămână nimic!! Link spre comentariu
franzm Postat Ianuarie 15 Partajează Postat Ianuarie 15 Prefectul este sef peste judet (de exemplu) si nu are treaba cu gramatica. Link spre comentariu
cdinu332 Postat Ianuarie 15 Partajează Postat Ianuarie 15 Dar poate fi simplu... Link spre comentariu
maxente Postat Ianuarie 15 Partajează Postat Ianuarie 15 Acum 11 ore, BRANCA a spus: Ce-i aia "fusei regulat la cârciumă"??Dacă zici "regulat" înseamnă că e o acțiune repetată,din trecut,şi ca atare trebuie folosit "am fost"! Forme greşite sunt şi "fusai","fusaşi","mersai",ş.a.Corect se utilizează:"fusei,fuseşi,mersei" ş.a.m.d... Curioasă utilizarea vocalei "a" în loc de "e",în verbele menționate de maxente!De regulă,în Oltenia,apar dezacorduri şi nu stâlcirea cuvintelor. Fusă și se dusă https://www.romanianvoice.com/poezii/umor/ap_anunou.php Link spre comentariu
BRANCA Postat Ianuarie 15 Partajează Postat Ianuarie 15 Lux maxente!Am prins-o şi la televiziune de câteva ori. Ai dreptate cu fusăi,de exemplu.La început n-am înțeles deoarece ai scris "fusai",deci cu "a" nu cu "ă"...Am zis că stilul ăsta e de Dolj,nu de MH. Culmea e că vara soției are mama din Băileşti şi e rudă de departe cu răposatul Amza!Mi se pare că a şi fost la nunta ei... Link spre comentariu
flomar60 Postat Ianuarie 15 Partajează Postat Ianuarie 15 N-am întâlnit nicăieri exprimarea cuvintelor mentionate cu vocala 'a' în loc de 'ă'.... și dacă nici eu nu sunt doljean...! Link spre comentariu
BRANCA Postat Ianuarie 15 Partajează Postat Ianuarie 15 flomar60.Da' ştii că pe timpuri județul Mehedinți ținea până aproape de Craiova??Era cel mai mare din țară,cuprindea şi o parte din Gorj... Link spre comentariu
flomar60 Postat Ianuarie 15 Partajează Postat Ianuarie 15 În perioada interbelică... sper sa nu mă înșel.... apoi s-a făcut reorganizarea administrativ/teritoriala.... parcă imediat după război.... posibil însă să mă înșel! Link spre comentariu
draku Postat Ianuarie 15 Partajează Postat Ianuarie 15 Acum 31 minute, flomar60 a spus: .... apoi s-a făcut reorganizarea administrativ/teritoriala.... parcă imediat după război.... Prin '68.... Link spre comentariu
maxente Postat Iunie 30 Partajează Postat Iunie 30 https://www.facebook.com/chris25mcm/posts/pfbid02HYnwt6BBAEdYZw2etPrT77Cdj2yz3UpmAgotHowxDEiQBMjcGfYKhyyhnZo7Hoybl Link spre comentariu
ionut120v Postat Iulie 10 Partajează Postat Iulie 10 Prost ,dar nu ma plang, unele colege stau si mai prost, chiar si la documente oficiale. Link spre comentariu
validae Postat Iulie 10 Partajează Postat Iulie 10 Faptul că nu a învățat la tinerețe nu e o scuză pentru nimeni acum, când au la dispoziție internetul și poți verifica într-o secundă dacă ai scris corect sau ai scris o prostie. Am avut note mari în școală la gramatică, dar recunosc că am mai uitat și uneori mai verific care e forma corectă, dacă nu sunt sigur.Orice ,,ajutor social,, își permite acum un smartphone, deci informația e disponibilă oricui o vrea. Am scris asta de multe ori, felul în care vorbești sau scrii în public te definește ca educație, e ca și cum ai mânca la restaurant ca porcul, când ceilalți mănâncă civilizat. Poți fi expert în ce vrei tu, dar dacă scrii ,,cu picioarele,, pe un act public sau vorbești porcește în public, oamenii așa te percep. Oamenii spun ,,e deștept băiatul ăsta, dar ai văzut ce urât scrie/vorbește ?,,. E doar o chestiune de bunăvoință să îți corectezi exprimarea, niciodată nu e târziu să înveți în viață..... Link spre comentariu
Ovidanie Postat Iulie 10 Partajează Postat Iulie 10 Ca să ajungem la gramatică, trebuie să știm să scriem literele alfabetului. Incercați vă rog să scrieți, tot alfabetul, scris de mănă, nu de tipar. Și litere mari, și litere mici. Eu nu am reușit, cateva litere mari nu mi-au ieșit. Dar nici n-am trișat, nu m am uitat pe net. Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 10 Partajează Postat Iulie 10 validae.Termină mulți facultatea şi tot nu scriu corect gramatical! La ce ne mai chinuim cu gramatica dacă se acceptă "romgleza"?? Link spre comentariu
doru3160 Postat Iulie 10 Partajează Postat Iulie 10 In facultate nu se face gramatica. Cu ce intri, cu aia iesi. Bazele se pun in scoala generala si gimnaziu. Adica asa ar trebui. Link spre comentariu
Postări Recomandate