Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum stati cu gramatica ?

Postări Recomandate

• Administratori

Eu in ultimul timp de cand cu romgleza nu mai stiu sa vorbesc bine si nici nu mai stiu sa scriu de mana...

De cateva zile ma preocupa cum ze zice corect

Am fost regulat la carciuma

sau

Am fost la carciuma, regulat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 97
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Acum 14 minute, Badman a spus:

Eu in ultimul timp de cand cu romgleza nu mai stiu sa vorbesc bine si nici nu mai stiu sa scriu de mana...

De cateva zile ma preocupa cum ze zice corect

sau

prima suna ca si cand ai avut sex la carciuma, a doua, suna ca si cand esti betiv.

Link spre comentariu

prima varianta  suna  prost  de  tot  pt  ureche  si  iese  din  discutie ... a  doua  varianta  nu este  corecta , virgula  nu  are  ce  cauta  acolo ...solutiile  corecte  sint ...

1-- ori  se  adauga  IN  MOD  REGULAT  ,si  atunci  merg  ambele  variante , desigur  fara  virgula  la  a 2 a varianta ...

2-- ori  se  schimba  verbul si  se  spune  AM  VIZITAT   in  loc  de  AM  FOST ...

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Badman a spus:

sau

Ambele variante sunt corecte, în functie de preferințe.  

Unii preferă cârciuma,  alții un pat călduț.  

Ar mai fi varianta în care te poți duce la cârciuma regulat,  că nu te întreabă nimeni și nici nu se cunoaște.  

În concluzie,  poți merge cum dorești la cârciumă,  regulat sau nu,  important e să te duci,  dacă asta ti-e dorința, chiar cu perspectiva de a fi și regulat. 

Link spre comentariu

Acum 23 minute, cdinu332 a spus:

Fusei regulat la cârciumă... 

parca suna a denunt la politie: "fusei la carciuma si ce credet ca mi s-a intamplat? fusei regulat si cu banii luati"

Acum 27 minute, cdinu332 a spus:

furăm regulat  la cârciumă.

hotii astia ...

chiar ca e ambigua limba asta...

RR

Link spre comentariu

Nu e deloc ambiguă, iar perfectul simplu folosit la olteni indică o acțiune ce s-a realizat de foarte scurt timp. E absolut corect gramatical vorbind, Eminescu fiind unul din celebrii utilizatori....

Nu poți spune deci ,,fusei ieri la cârciumă,,....deci ,,fusei,, destul de recent.Dacă zici ,,am fost la cârciumă,, interlocutorul nu-și dă seama imediat cam când s-a întâmplat asta, poate să se fi întâmplat și ieri...

Link spre comentariu

La Eminescu întâlnim,  mai des,  perfectul compus.

Dar nu este nimic ieșit din comun a folosi verbul în mai toate formele sale,  chiar dacă unele variante au rămas specifice zonal.

De fapt trebuie să folosim formele existente,  cum ar fi  imperfectul, perfectul compus,

perfectul simplu, mai-mult-ca-perfectul, altfel ies perle  de genul " a mai vroit,  mai a venit".

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări