Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Identificare componenta SMD

Ciprian1998

Postări Recomandate

Salutare! 

As avea nevoie de ajutorul vostru pentru a identifica componenta SMD din imagine P620 XE, deoarece nu reusesc sa gasesc documentatie despre ea. Cred ca este o dioda zener dar nu sunt sigur de asta. As vrea ajutor ca sa gasesc datele tehnice pentru a-mi putea da seama daca este defecta sau nu. Multumesc! 

https://drive.google.com/file/d/1-nntRj_y3_8SlGHQpVkVdyR7GLEV_LtL/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1-j8L84NnOtIoRsSPhrZWn1w0MO1JXpVu/view?usp=sharing

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• deo

5

• misuraelectronic

4

• roadrunner

3

• Ciprian1998

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pe multimetru (domeniul joncțiuni) cum apare ? Dacă apare într-un sens ca diodă Si și în sens opus nu conduce, e probabil un Zenner de 6,2V.

Dacă nu conduce în niciun sens e Transil, Transzorb, adică supresor de supratensiuni și e bună.Se poate testa ca atare aplicându-i prin bec înseriat o tensiune de circa 12V.

Ar trebui să străpungă peste 6-7V.

Dacă acum apare ca străpunsă în ambele sensuri e defectă și era Zenner.

Transilurile (TVS) suportă mult mai ușor străpungerile decât Zenner ordinare.

Link spre comentariu

Nu indica în niciun sens pe multimetru. Oare cum ar trebui sa o caut ca să găsesc datasheet pentru ea? 

Link spre comentariu

Ce zici tu e valabil doar la transilurile bidirectionale...

Nici eu nu gasesc info despre codul ala dar vad ca e conectata direct intre pinii 1 si 3 de la acel tranzistor ( presupun ca-i tranzistor ), deci nu poate fi decat o protectie la supratensiune ( deci tranzistorii aia sunt mosfet sau igbt ), deci ori zener ori transil sunt acelasi lucru acolo. Diodele astea cand se duc se sarmifica, deci sunt simplu de verificat daca sunt inca ok, daca nu-i sarma sigur e buna.

In fine, poate nu e unghiul foto prielnic dar nu vad dunga de la un capat, daca dunga totusi exista atunci fie e transil unidirectional fie e zener. Daca nu are dunga de polaritate la nici un capat atunci mai mult ca sigur e transil bidirectional.

Se testeaza simplu, o sursa de laborator cu reglaj in tensiune si curent ( daca n-ai reglaj de curent la sursa atunci folosesti o rezistenta serie de sa zicem 1k sau ceva de genul ), reglezi curentul la 50ma sau ceva de genul, si pleci de la tensiune minima, maresti progresiv si vezi unde se opreste tensiunea la bornele diodei, afli tensiunea ei. 

Inversezi polaritatea si daca se opreste la aceeasi tensiune ( mai mare de 1V, ca sub 1V e Vf-ul normal al unei jonctiuni PN de siliciu ) atunci e bidirectionala.

Astea sunt teste facultative dar eu le fac asa informativ.

Cauti pdf-ul tranzistorilor si afli tensiunea maxima a lor din poarta, si stii cam de cat trebuie sa fie acea dioda.

Link spre comentariu

Dar ce te face sa crezi ca-i defecta ?  Pare a nu fi. Pentru testare merge o sursa de curent constant si cu multimetrul masori tensiunea la borne. Aia e tensiunea de strapungere.

Cum ai dedus ca ar fi defecta ? De obicei montajul din care face parte merge si fara ea.

Editat de modoran
Link spre comentariu

E SMAJ12CA, transil bidirecțional de 13V și protejează poarta tranzistorului de sus din poză.

Ca să o poți măsura, trebuie să folosești o sursă de 15V sau mai mult.

Astea arată destul de urât când se ard, de obicei cu mult negru în jurul lor.

Editat de cimitavita
Link spre comentariu
Acum 19 minute, cimitavita a spus:

transil bidirecțional de 13V

1--  este  de  12v , nu  de  13v ... marcajul  pt cel  de  13v  este  XG ...

2-- cele  cu  dunga  sint  unidirectionale , cele  fara  dunga  sint  bidirectionale...

3-- fabricantul  acestei  piese  este  firma  Littelfuse , SUA ...

Link spre comentariu

Va multumesc foarte mult pentru informatii, sunt relevante si de ajutor. Totusi cred ca fabricantul este altul pentru ca logo-ul nu se potriveste, cu cel al firmei Littlefuse, am atasat o imagine mai indeaproape.

https://drive.google.com/file/d/102MMlkJO3T1DBJgRuqaD4ALRHSflR-Lk/view?usp=sharing

Tranzistorul unde este legata componenta este un mosfet IRFB3306 ( https://datasheetspdf.com/pdf-file/1457241/INCHANGE/IRFB3306/1 ), iar toata placa este de la un ECU pentru servodirectie de la un ATV, nu am mentionat aceste detalii de la inceput. 

O sa incerc sa verific dupa sfaturile voastre acest transil bidirectional. Multumesc!

Link spre comentariu

Foarte probabil acea diodă transil e bună, dar tranzistorul l-ai testat? De fapt ce problemă are acel modul?

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Ciprian1998 a spus:

Totusi cred ca fabricantul este altul pentru ca logo-ul nu se potriveste, cu cel al firmei Littlefuse, am atasat o imagine mai indeaproape.

1--  chiar  ai  tupeu  daca  indraznesti  sa  ma contrazici  pe  mine  in  ceea  ce  am  afirmat ... daca  esti  nascut  in  1998 , atunci  sa  retii  ca  nu  ai  tu  ani  in  buletin  citi  ani  de  experienta  in  domeniu  am  eu , mai  precis 34 ...:92

2--  daca  aceasta  dioda  supresoare  nu  iti  da  nimik  pe  ohmetru  in  ambele  sensuri , atunci  este  101% buna ... supresoarele  prajite  se  fac  sirma  de  covrigi  cind  le-a  sosit  sorocul ...

3--  si  eu  as  inclina  sa  cred  ca  ai  irfb3306  prajit / prajite  pe  modul ... mi-a  venit  si  mie undeva  prin  septembrie 2023   un  client  vechi  cu  un  atv cred  ca  identic ,  si  avea  4  bucati  pe  modul ... evident ,  toate  cele  4  tranzistoare  erau  sirma ... i-am  dat  un  echivalent  superior  si  ii merge  jucarika  de  n-are  aer ...:rzb

Link spre comentariu

Deci asa cum banuiam acolo e un mosfet, ceea ce face discutia asta facultativa pentru ca identificarea diodei aleia e ultima ta problema in depanarea chestiei aleia. Am spus deja de ce, mosfetul asta are Vgs clasic +/-20, si dioda asta asa cum am aratat deja e pusa acolo sa protejeze poarta. 

Pui in locul ei ( daca e sarmificata ) ce gasesti, orice zener sau transil intre 12 si 18V fac acelasi lucru. 

Link spre comentariu
Acum 5 ore, misuraelectronic a spus:

1--  chiar  ai  tupeu  daca  indraznesti  sa  ma contrazici  pe  mine  in  ceea  ce  am  afirmat ... daca  esti  nascut  in  1998 , atunci  sa  retii  ca  nu  ai  tu  ani  in  buletin  citi  ani  de  experienta  in  domeniu  am  eu , mai  precis 34 ...:92

2--  daca  aceasta  dioda  supresoare  nu  iti  da  nimik  pe  ohmetru  in  ambele  sensuri , atunci  este  101% buna ... supresoarele  prajite  se  fac  sirma  de  covrigi  cind  le-a  sosit  sorocul ...

Eu am tupeu sa te contrazic, nu se fac totdeauna sirma.

Doar astazi am schimbat in 3 bucati de 100V, in 3 aparate si am mai lasat doua pentru miine. Pe multimetru aratau foarte bine, doar pe analizor se observa ca nu-i chiar asa! 

Link spre comentariu

exista  mai  multi  fabricanti  de  diode  supresoare  pe  aceasta  planeta ... daca  originalele  din  aparatele  tale  sint  MBR-uri , adica  Littelfuse , Vishay , Diotec , STMicroelectronics , etc ... atunci  ele  se  fac  sirma  la  depasirea  tensiunii  scrise pe  ele , acesta  este  rolul  lor  de  a  fi  intrinsec  ultra rapide ...

daca  in  aparatele  tale  sint  gunoaie  chinezesti , atunci  nimeni  nu  poate garanta  ca  sint  ultrafast , asa  ca  nu  pot  fi  considerate  drept  referinta ...

in  alta  ordine  de  idei , nu  oricine   are  in  dotare sau  acces  la  un  analizor  ,  asa  ca  este  irelevanta  si  oarecum  inutila  postarea  matale ...:colac

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Ca sa nu mai deschid alt subiect,am si eu o intrebare.O piesa smd cu 5 picioare marcata S008 dar se poate citi si invers adica 800S,oricum am incercat nu gasesc nimic despre ea.Multumesc in avans,

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări