Ciprian1998 Postat Ianuarie 8 Partajează Postat Ianuarie 8 Salutare! As avea nevoie de ajutorul vostru pentru a identifica componenta SMD din imagine P620 XE, deoarece nu reusesc sa gasesc documentatie despre ea. Cred ca este o dioda zener dar nu sunt sigur de asta. As vrea ajutor ca sa gasesc datele tehnice pentru a-mi putea da seama daca este defecta sau nu. Multumesc! https://drive.google.com/file/d/1-nntRj_y3_8SlGHQpVkVdyR7GLEV_LtL/view?usp=sharing https://drive.google.com/file/d/1-j8L84NnOtIoRsSPhrZWn1w0MO1JXpVu/view?usp=sharing Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 9 Partajează Postat Ianuarie 9 Pe multimetru (domeniul joncțiuni) cum apare ? Dacă apare într-un sens ca diodă Si și în sens opus nu conduce, e probabil un Zenner de 6,2V. Dacă nu conduce în niciun sens e Transil, Transzorb, adică supresor de supratensiuni și e bună.Se poate testa ca atare aplicându-i prin bec înseriat o tensiune de circa 12V. Ar trebui să străpungă peste 6-7V. Dacă acum apare ca străpunsă în ambele sensuri e defectă și era Zenner. Transilurile (TVS) suportă mult mai ușor străpungerile decât Zenner ordinare. Link spre comentariu
Ciprian1998 Postat Ianuarie 9 Autor Partajează Postat Ianuarie 9 Nu indica în niciun sens pe multimetru. Oare cum ar trebui sa o caut ca să găsesc datasheet pentru ea? Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 9 Partajează Postat Ianuarie 9 Ce zici tu e valabil doar la transilurile bidirectionale... Nici eu nu gasesc info despre codul ala dar vad ca e conectata direct intre pinii 1 si 3 de la acel tranzistor ( presupun ca-i tranzistor ), deci nu poate fi decat o protectie la supratensiune ( deci tranzistorii aia sunt mosfet sau igbt ), deci ori zener ori transil sunt acelasi lucru acolo. Diodele astea cand se duc se sarmifica, deci sunt simplu de verificat daca sunt inca ok, daca nu-i sarma sigur e buna. In fine, poate nu e unghiul foto prielnic dar nu vad dunga de la un capat, daca dunga totusi exista atunci fie e transil unidirectional fie e zener. Daca nu are dunga de polaritate la nici un capat atunci mai mult ca sigur e transil bidirectional. Se testeaza simplu, o sursa de laborator cu reglaj in tensiune si curent ( daca n-ai reglaj de curent la sursa atunci folosesti o rezistenta serie de sa zicem 1k sau ceva de genul ), reglezi curentul la 50ma sau ceva de genul, si pleci de la tensiune minima, maresti progresiv si vezi unde se opreste tensiunea la bornele diodei, afli tensiunea ei. Inversezi polaritatea si daca se opreste la aceeasi tensiune ( mai mare de 1V, ca sub 1V e Vf-ul normal al unei jonctiuni PN de siliciu ) atunci e bidirectionala. Astea sunt teste facultative dar eu le fac asa informativ. Cauti pdf-ul tranzistorilor si afli tensiunea maxima a lor din poarta, si stii cam de cat trebuie sa fie acea dioda. Link spre comentariu
cristi7521 Postat Ianuarie 9 Partajează Postat Ianuarie 9 In pdf-ul de mai jos la codul XE apare o dioda SMAJ110CA https://content.instructables.com/F7W/GZZ8/HRTWJLRR/F7WGZZ8HRTWJLRR.pdf Link spre comentariu
modoran Postat Ianuarie 9 Partajează Postat Ianuarie 9 (editat) Dar ce te face sa crezi ca-i defecta ? Pare a nu fi. Pentru testare merge o sursa de curent constant si cu multimetrul masori tensiunea la borne. Aia e tensiunea de strapungere. Cum ai dedus ca ar fi defecta ? De obicei montajul din care face parte merge si fara ea. Editat Ianuarie 9 de modoran Link spre comentariu
cimitavita Postat Ianuarie 9 Partajează Postat Ianuarie 9 (editat) E SMAJ12CA, transil bidirecțional de 13V și protejează poarta tranzistorului de sus din poză. Ca să o poți măsura, trebuie să folosești o sursă de 15V sau mai mult. Astea arată destul de urât când se ard, de obicei cu mult negru în jurul lor. Editat Ianuarie 9 de cimitavita Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Ianuarie 9 Partajează Postat Ianuarie 9 Acum 19 minute, cimitavita a spus: transil bidirecțional de 13V 1-- este de 12v , nu de 13v ... marcajul pt cel de 13v este XG ... 2-- cele cu dunga sint unidirectionale , cele fara dunga sint bidirectionale... 3-- fabricantul acestei piese este firma Littelfuse , SUA ... Link spre comentariu
Ciprian1998 Postat Ianuarie 9 Autor Partajează Postat Ianuarie 9 Va multumesc foarte mult pentru informatii, sunt relevante si de ajutor. Totusi cred ca fabricantul este altul pentru ca logo-ul nu se potriveste, cu cel al firmei Littlefuse, am atasat o imagine mai indeaproape. https://drive.google.com/file/d/102MMlkJO3T1DBJgRuqaD4ALRHSflR-Lk/view?usp=sharing Tranzistorul unde este legata componenta este un mosfet IRFB3306 ( https://datasheetspdf.com/pdf-file/1457241/INCHANGE/IRFB3306/1 ), iar toata placa este de la un ECU pentru servodirectie de la un ATV, nu am mentionat aceste detalii de la inceput. O sa incerc sa verific dupa sfaturile voastre acest transil bidirectional. Multumesc! Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 9 Partajează Postat Ianuarie 9 Foarte probabil acea diodă transil e bună, dar tranzistorul l-ai testat? De fapt ce problemă are acel modul? Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Ianuarie 9 Partajează Postat Ianuarie 9 1 oră în urmă, Ciprian1998 a spus: Totusi cred ca fabricantul este altul pentru ca logo-ul nu se potriveste, cu cel al firmei Littlefuse, am atasat o imagine mai indeaproape. 1-- chiar ai tupeu daca indraznesti sa ma contrazici pe mine in ceea ce am afirmat ... daca esti nascut in 1998 , atunci sa retii ca nu ai tu ani in buletin citi ani de experienta in domeniu am eu , mai precis 34 ... 2-- daca aceasta dioda supresoare nu iti da nimik pe ohmetru in ambele sensuri , atunci este 101% buna ... supresoarele prajite se fac sirma de covrigi cind le-a sosit sorocul ... 3-- si eu as inclina sa cred ca ai irfb3306 prajit / prajite pe modul ... mi-a venit si mie undeva prin septembrie 2023 un client vechi cu un atv cred ca identic , si avea 4 bucati pe modul ... evident , toate cele 4 tranzistoare erau sirma ... i-am dat un echivalent superior si ii merge jucarika de n-are aer ... Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 9 Partajează Postat Ianuarie 9 Deci asa cum banuiam acolo e un mosfet, ceea ce face discutia asta facultativa pentru ca identificarea diodei aleia e ultima ta problema in depanarea chestiei aleia. Am spus deja de ce, mosfetul asta are Vgs clasic +/-20, si dioda asta asa cum am aratat deja e pusa acolo sa protejeze poarta. Pui in locul ei ( daca e sarmificata ) ce gasesti, orice zener sau transil intre 12 si 18V fac acelasi lucru. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Ianuarie 9 Partajează Postat Ianuarie 9 Acum 5 ore, misuraelectronic a spus: 1-- chiar ai tupeu daca indraznesti sa ma contrazici pe mine in ceea ce am afirmat ... daca esti nascut in 1998 , atunci sa retii ca nu ai tu ani in buletin citi ani de experienta in domeniu am eu , mai precis 34 ... 2-- daca aceasta dioda supresoare nu iti da nimik pe ohmetru in ambele sensuri , atunci este 101% buna ... supresoarele prajite se fac sirma de covrigi cind le-a sosit sorocul ... Eu am tupeu sa te contrazic, nu se fac totdeauna sirma. Doar astazi am schimbat in 3 bucati de 100V, in 3 aparate si am mai lasat doua pentru miine. Pe multimetru aratau foarte bine, doar pe analizor se observa ca nu-i chiar asa! Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Ianuarie 10 Partajează Postat Ianuarie 10 exista mai multi fabricanti de diode supresoare pe aceasta planeta ... daca originalele din aparatele tale sint MBR-uri , adica Littelfuse , Vishay , Diotec , STMicroelectronics , etc ... atunci ele se fac sirma la depasirea tensiunii scrise pe ele , acesta este rolul lor de a fi intrinsec ultra rapide ... daca in aparatele tale sint gunoaie chinezesti , atunci nimeni nu poate garanta ca sint ultrafast , asa ca nu pot fi considerate drept referinta ... in alta ordine de idei , nu oricine are in dotare sau acces la un analizor , asa ca este irelevanta si oarecum inutila postarea matale ... Link spre comentariu
deo Postat Ianuarie 25 Partajează Postat Ianuarie 25 Ca sa nu mai deschid alt subiect,am si eu o intrebare.O piesa smd cu 5 picioare marcata S008 dar se poate citi si invers adica 800S,oricum am incercat nu gasesc nimic despre ea.Multumesc in avans, Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum