validae Postat Ianuarie 17, 2024 Partajează Postat Ianuarie 17, 2024 Pune o picătură de alcool pe cutiuța cu sacâz, freacă o secundă alcoolul cu o periuță de dinți și dă peste cablajul de lipit.Să vezi după aia ce frumos ies lipiturile.... Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 17, 2024 Partajează Postat Ianuarie 17, 2024 Mai bine te abțineai...majoritatea fluxurilor conțin colofoniu.Este cel inclus în ,,sârma,, de fludor. Ai idee cum i se mai zice popular ? Sacâz... Mergi și mai scrie ceva coduri, că la lipit nu le ai... Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 17, 2024 Partajează Postat Ianuarie 17, 2024 Din același motiv dintotdeauna. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Ianuarie 17, 2024 Partajează Postat Ianuarie 17, 2024 Eu am dizolvat sacaz in alcool izopropilic. Il pensulez pe cablaj si se lipeste fain. Unde nu cositoresc oricum ramane protejat. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Ianuarie 17, 2024 Partajează Postat Ianuarie 17, 2024 Pai nu toti au baie de cositor acasa... Link spre comentariu
Blacksmith Postat Ianuarie 17, 2024 Partajează Postat Ianuarie 17, 2024 Asa faceam si eu cand faceam cablajele cu fierul de calcat, ca sa protejez cuprul ca nu avea solder mask. Dar chestia e ca ala face o pelicula lucioasa cand se usuca, si e misto, dar se zgarie foarte usor si arata oribil pe urma. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Ianuarie 17, 2024 Partajează Postat Ianuarie 17, 2024 Cred ca toti faceam asa mai demult, era urit dar proteja cablajul de oxidare pina-l umpleam cu piese, dupa aia spalat bine, apoi un strat de lac nitro ca altceva de unde pe vremea aia si gata. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Ianuarie 17, 2024 Partajează Postat Ianuarie 17, 2024 1 oră în urmă, antemir a spus: Fără supărare, dar asta este "starea electroniștilor amatori in Romania" ? Pensulatul de sacâz pe cablaje ? si a celor din America! nu e de porc sa acoperi cu solutia respectiva un pcb fara masca de lipire si nestanat. Link spre comentariu
cdinu332 Postat Ianuarie 18, 2024 Partajează Postat Ianuarie 18, 2024 (editat) Acum 10 ore, antemir a spus: Nedumerirea mea era de ce trebuie să adaugi sacâz cănd lipești o piesă pe un cablaj. Acum 10 ore, validae a spus: Din același motiv dintotdeauna. Era sa arunc cafeaua pe masa. ''De treci codrii de arama, de departe vezi sacazul S-auzi. mandra glasuire a cablajului cositorit '' Editat Ianuarie 18, 2024 de cdinu332 Link spre comentariu
icar Postat Ianuarie 18, 2024 Partajează Postat Ianuarie 18, 2024 Intotdeauna am pensulat cablajele cu solutie de sacâz, si a fost foarte bine. Cuprul ramâne curat, nu oxideaza, iar lipitura se face mai usor. Sacâzul este o substanta detensioactiva, usurând "udarea" locului lipiturii cu cositor. Da, exista fluxuri de tot felul, multe pe baza de colofoniu, dar ca pret nu se compara niciuna cu solutia de colofoniu in alcool etilic/izopropilic, la rezultate similiare. Solutia de colofoniu in alcool, nu este deloc desueta! Link spre comentariu
cdinu332 Postat Ianuarie 18, 2024 Partajează Postat Ianuarie 18, 2024 Ca să înțeleagă unii. Fluxul/sacâzul se elimină dacă temperatura de lipire este mare sau dacă se insistă pe lipitură. Un aport de sacâz nu face decât bine, astfel se evită lipiturile care pot ceda în timp. El mărește aderența și fluiditatea. Se vede și la ochi diferența. Unele lipituri sunt mate și oarecum neuniforme, fapt de nedorit. Am primit niște plăci unde nu a fost folosit niciun fel de flux, lipite cu temperatură mare. Un sfert din ele erau deficitare. Omul era începător... Link spre comentariu
merck Postat Ianuarie 18, 2024 Partajează Postat Ianuarie 18, 2024 Acum 12 ore, antemir a spus: Nu, dar pot să caut pe net. Nedumerirea mea era de ce trebuie să adaugi sacâz cănd lipești o piesă pe un cablaj. Si de ce nu-l intrebi pe Bard sau ChatGPT ce face colofoniul la lipirea cu cositor? Incearca sa dezlipesti tu o piesa de pe un cablaj fara colofoniu(sacaz) si apoi foloseste un pic de colofoniu si intelegi cel mai bine cum lucreaza (daca ai si un letcon la care ii poti controla temperatura te lamuresti si mai bine). P.S. Sa folosesti si un cronometru in ambele cazuri! Link spre comentariu
BRANCA Postat Ianuarie 18, 2024 Partajează Postat Ianuarie 18, 2024 Dacă placa e bine degresată e suficient fludorul cu miez de flux pentru lipire.La dezlipire e mult mai bine de folosit fluxul.Ca să nu rămână sacâz se poate folosi flux no clean. Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 18, 2024 Partajează Postat Ianuarie 18, 2024 Flexul nu fluxul. Ala dezlipeste orice. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum