roadrunner Postat Ianuarie 8, 2024 Partajează Postat Ianuarie 8, 2024 Interesante puncte de vedere (foarte oneste as spune) ce e interesant e ca media de varsta e destul de mare si te-ai fi asteptat sa fie multi tineri in hobby-ul asta (evident nu sunt). La mine e un caz atipic asa ca n-a sa insist, sunt hobbyist adica construiesc si experimentez iar in viata de zi cu zi tot asta fac. Piesele si partea de fabricatie nu sunt o problema (chestiune de conjuntura) toutusi am ramas cu sechele serioase de cand eram copil/adolescent cand era greu sa procuri piese sau sa accesezi informatii. Tin minte cum construiam dupa scheme din tehnium anii '80 sau dupa diverse reviste aduse din vest. Ma bucuram de orice catalog sau material tiparit de electronica. Zic ca am ramas cu sechele ca inca cumpart piese pentru diverse proiecte si nu am timp sa le termin (sau macar sa ma apuc de ele). Cand mai gasesc ceva timp pentru un proiect sau altul incerc sa documentez toata povestea (experientele pozitive si mai ales negative) si le fac video-uri scurte pe Youyube poate folosesc cuiva in viitor. Spor la mesterit! RR Link spre comentariu
xubi Postat Ianuarie 8, 2024 Partajează Postat Ianuarie 8, 2024 Dacă electronica-i un hobby sustenabil azi... ce hobby nu a costat mereu bani? Orice hobby costă;Schiul costă, caiacul costă, zborul cu parapanta costăăă... În cazul meu(62 de ani) deși cel mai vechi hobby, electronica-i cenușăreasa reactivată în centrala termică după o pauză de 35 de ani. Pentru a ține costurile jos mă adaptez; folosesc componente recuperate pentru proiecte proof of concept sau chiar utilitare prin casă. Construiesc în funcție de ceea ce am, nu invers. Repar aparate vechi și dacă am prea multe mai vând să finanțez alte reparații. Rar cumpăr aparate sau componente noi dacă-mi trebuie pentru dotarea micului atelier. Electronicesc pentru a-mi păstra mintea activă și nu prea contează dacă următorul proiect se bazează pe ultimul CPU sau pe 3-4 tranzistori din anii 80, important este să fiu silit să gândesc. Când mă gândesc că-n unele familii se fumează 2 pachete pe zi a 20X2X365=14000 Lei/an, mă simt mai puțin vinovat dacă cheltui anual undeva la 1000 de lei pe electronice. Link spre comentariu
flomar60 Postat Ianuarie 8, 2024 Partajează Postat Ianuarie 8, 2024 Acum 3 ore, xubi a spus: Când mă gândesc că-n unele familii se fumează 2 pachete pe zi a 20X2X365=14000 Lei/an, mă simt mai puțin vinovat dacă cheltui anual undeva la 1000 de lei pe electronice. Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 8, 2024 Partajează Postat Ianuarie 8, 2024 Cine are 14000 lei de ars pe țigări, sigur găsește si 1000 lei pt hoby... Link spre comentariu
xubi Postat Ianuarie 8, 2024 Partajează Postat Ianuarie 8, 2024 Acum 2 minute, doru3160 a spus: Cine are 14000 lei de ars pe țigări, sigur găsește si 1000 lei pt hoby... Ai fi uimit câți își fumează ultimul leu Oricum, era doar scuza ce mi-o găsesc când mă gândesc că unii fumează concedii întregi... Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 8, 2024 Partajează Postat Ianuarie 8, 2024 Am ajuns la o vârstă la care puține mă mai uimesc... Link spre comentariu
Blacksmith Postat Ianuarie 8, 2024 Partajează Postat Ianuarie 8, 2024 (editat) Pentru mine este doar un hobby. Imi construiesc diverse pentru uz personal... Costa ceva, dar merita fiecare banut pentru satisfactia pe care o ai cand vezi ca ai creat ceva cu mana si creierul tau. Ce dracu sa mai faci pentru vanzare, cand se gasesc TOATE la chinezi pe bani de nimic ?? Eu nustiu din ce traiesc astia, ca nici banii pe piese si cablaj nu si-i scot... Am luat un convertor DC-DC, numai integratul singur costa mai mult decat am dat pe tot modulul cu cablaj. Editat Ianuarie 8, 2024 de Blacksmith Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Ianuarie 8, 2024 Partajează Postat Ianuarie 8, 2024 Acum 10 ore, doru3160 a spus: Din pacate stocurile, daca vin odata cu noi din alte vremuri, nu prea folosesc la mare lucru. Pentru mine nu sunt de aruncat. Mai ales ca imi proiectez singur cablajele si le fac tot singur, asa ca folosesc amprente pentru componentele pe care le am. Nu ma ocup cu depanari asa ca nu sunt constrans de nimic. Mai sunt si situatii in care nu am pe stoc tot ce trebuie, dar incerc sa cumpar cat mai putin. Am mai povestit aici, pe forum, despre o situatie pe care am vazut-o la Conex pe Maica Domnului. In fata mea era un tip care a comandat trei rezistente de un fel, alte cateva de alt fel, si de 1k - mi-a ramas valoarea in minte - a cerut o bucata. Dupa ce a plecat clientul, fata de la tejghea a observat ca ma uitam lung dupa el, si imi zice: sta intr-un bloc aici aproape, vine des si cumpara putin. A venit odata si a cumparat o rezistenta de 30 de bani. Link spre comentariu
roadrunner Postat Ianuarie 8, 2024 Partajează Postat Ianuarie 8, 2024 Acum 59 minute, Blacksmith a spus: Ce dracu sa mai faci pentru vanzare, cand se gasesc TOATE la chinezi pe bani de nimic ?? hai ca nu-i chiar asa de negru dracu' - sunt destule firme care traiesc chiar bine din proiectare si fabricatie. Totul e sa fi bun sau foarte bun in ce faci. Chinezii nu au acees pe piata din west la proiecte critice. RR Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 8, 2024 Partajează Postat Ianuarie 8, 2024 Acum 22 minute, zvonacfirst a spus: Pentru mine nu sunt de aruncat. Nici pt mine. Cel putin, deocamdată. Link spre comentariu
icar Postat Ianuarie 8, 2024 Partajează Postat Ianuarie 8, 2024 Electronica, precum foto, machetismul, airsoftul, muzica, nu au fost decat pasiuni. Bani am facut decat un timp scurt, cand al lucrat la o firma de reparat televizoare, lucru care mi-a displacut: nu-mi place sa repar, mai bine fac de la capat ceva! In rest, doar am cheltuit bani! Mi-am facut aparate necesare (aparate de masura, temporizatoare foto, amplificatoare si preamplificatoare cu lampi si tranzistori, aparate de radio AM si MF, surse de tensiune, un ceas sofisticat la acea vreme, cred ca avea peste 20 de CI in el). Cand m-am apucat de machetism am dat tot, de bodaproste, inclusiv o multime de carti. Am lasat mai usor cu machetismul si am jucat airsoft, o alta multime de bani, fara profit, decat distractia. Varsta mi-a mai taiat din elan, dar am ramas cu echipamentele (mai putin un M4), asa ca am tras tare cu machetismul. L-am lasat si pe ala, ca sa ma reapuc de electronica. Doar de nostalgie. Cateva radiouri din cartea lui Bughitoiu, citeva amplificatoare cu care habar nu am ce sa fac, adica bani investiti. Acu' a dat damblaua in reluarea chitarii, dupa 50 de ani de inactivitate! De ce toata aceasta polologie? Pentru ca eu consider ca pasiunea nu trebuie pusa in balanta cu banii, ci doar intelese prioritatile. Poti face bani din electronica, dar azi cred ca putini, asa ca ramane doar sa-ti mangai sufletul! Link spre comentariu
Blacksmith Postat Ianuarie 8, 2024 Partajează Postat Ianuarie 8, 2024 Eu sint amator, nu doctor in electronica... Link spre comentariu
cdinu332 Postat Ianuarie 9, 2024 Partajează Postat Ianuarie 9, 2024 Tu ești artist, boss. Link spre comentariu
stryx Postat Ianuarie 9, 2024 Partajează Postat Ianuarie 9, 2024 Din punctul meu de vedere electronica e mai ieftina decat in urma cu 15-20ani. Doar ca in perioada respectiva majoritatea de aici nu simtea datorita venituriilor este medie (nu e o critica). Primul proiect mai serios (un amp de casti SE cu mos-fet, "zen" nu mai stiu cum) m-a costat jumatate de salariu, cam cat era chiria pe o luna in Bucuresti. Acum accelasi proiect il pot reface la sfert de pret cu piese de calitare mai buna. Si cam accelasi raport de pret se aplica la majoritatea proiectelor pe care le-am facut pentru mine sau cunoscuti. Alt motiv pentru care electronica pare mai scumpa e ca totul de indreapta spre smd, integrate specializate, programare (IT) si proiectare pe PC cu implementare practica ci ajutorul fabriciilor gen jlcpcb. Nu dati cu parul, astea sunt pareriile mele personale pur subiective. Link spre comentariu
BRANCA Postat Ianuarie 9, 2024 Partajează Postat Ianuarie 9, 2024 Stryx,electronica e "ieftină"?Când dai pe un pârlit de Mos cât pe o pungă de cafea?Sau când plăteşti pentru un transport de piese costul unui kg de ceafă de porc? O fi ieftină la salariile vesticilor,da' nu la ale noastre! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum