Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Starea electronistilor amatori in Romania

Badman

Postări Recomandate

1 oră în urmă, doru3160 a spus:

Smacul asta de care vorbesc, merge si la cocleala. Rețeta e simplă. In 200ml de alcool se dizolva 50 grame de colofoniu. De preferință făcut pulbere, ca să nu dureze mult dizolvarea. In zeama asta se adaugă 5g de anilina clorhidrica si 5 g de glicerina. Initial am folosit fără glicerina, pt că nu am avut. Merge si fara, dar e fluidă. După ce am băgat si glicerina, a devenit ce trebuie, puțin uleioasa. 

DE unde pot sa iau si eu cateva grame de anilina din aia?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 193
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• doru3160

25

• cdinu332

22

• merck

16

• Blacksmith

13

Top autori în acest subiect

Acum 2 ore, BRANCA a spus:

Păi comparați sacâzul cu decapanți activi,de ex, cei ce conțin clor sau fluor?

Cine cu ce a comparat? Discutam de decapanți. De regula nu se prea folosea apa tare la montaje sau piciorușe de piese, chiar dacă mă refer la o perioadă de acum 50 ani. Exista sacaz la discreție si mai era o pastă decapanta, in comerț, folosita de electricieni mai mult. Din cate retin era pe baza de seu si nu mai știu ce adaosuri mai avea, cred că și tipirig, dar intr-adevar era agresiva in timp. Dupa lipirea conductoarelor, continua corodarea. Reteta asta cu anilina este putin acidă. Daca dau pe un placat cu cupru si pe urma sterg cu acetona placa, zona in care a fost decapant e mai curată decat restul. Dar lăsată pe placat, nu corodeaza in timp. Oxidul il îndepărtează instant, de asta spuneam ca merge bine la conductoare litate. 

1 oră în urmă, eos a spus:

Eu am dat rețeta. De unde va procurati ingredientele, e problema fiecaruia. 

Link spre comentariu

Aveam un amic care colora lacul de colofoniu pe care-l dadea pe placi cu pasta de pix, prefera culoarea verde si iesa bine, dupa ce se usca nu lipea, nu murderea deloc.

Link spre comentariu
Acum 15 ore, antemir a spus:

Și de ce neapărat inteleptul "satului" ?
Ai aruncat opincile așa de mult timp ?

Pentru ca pare foarte destept in cap!

Link spre comentariu

Reteta cu anilina a fost publicata pe El Forum de catre mine cu ceva timp in urma  ... la vremea respectiva s-a trecut cam pe ne observate desi atunci am subliniat calitatile exceptionale a solutiei....1) este decapant neutru nu este activ chimic dupa efectuarea lipiturii ptr. ca angradiantele active chimic   glicerina ? &  anilina sunt volatile cam pe la 150-180 grade C si parasesc locul faptei , ramine la locul lipiturii doar sacazul casant precum sticla si care daca  va este deranjant se poate indeparta prin spalare cu alcool tehnic sau mecanic simplu prin intepare cu o sula ....colofoniul racit si solidificat sare pur si simplu  ca intepat in fund....

2) Deci solutia poate fi folosit la lipituri electronice

3) Solutia preparata este stabila si in timp nu cred  ca are termen de valabilitate ....folosesc solutia preparata de peste 10 ani si nu am observat pierderea calitatii... in timpul folosirii acestei solutii cositorul este pur si siplu supt la locul lipiturii si culmea se mai si se degaja un  "MIROS DE LAVANDA" ...Poate ca de acea si lipiturile japoneze miroase ....

Acum 18 ore, doru3160 a spus:

Smacul asta de care vorbesc, merge si la cocleala. Rețeta e simplă. In 200ml de alcool se dizolva 50 grame de colofoniu. De preferință făcut pulbere, ca să nu dureze mult dizolvarea. In zeama asta se adaugă 5g de anilina clorhidrica si 5 g de glicerina. Initial am folosit fără glicerina, pt că nu am avut. Merge si fara, dar e fluidă. După ce am băgat si glicerina, a devenit ce trebuie, puțin uleioasa. 

La vremea respectiva D-l  doru3160  s-a straduit  sa prepare cam un flacon de 2l de coca-cola...

Extinde  

Ptr D-l  eos

Trimite - mi adresa si i-ti trimit o sticluta gata preparata gratis  sau roaga-l pe D-l Doru sa-ti trimita ca  a preparat un flacon de 2l de coca cola

Stimati colegi reteta republicata de D-l Doru trebuie  arhivata in arhiva noastra personala re transmisa si nepotilor.

Cu stima

Link spre comentariu

Pentru viata de zi  cu zi recomand RMA223 de la TME sau mai bine Alpha OM-338 Flux Gel, cumparati de aici, de pe forum, de la colegul @GOOD-Q. Puteti lucra fara grija inclusiv reballing.

20240120-103206.jpg

Pentru lipituri grele, recomand pasta din foto de mai jos, lipeste orice. Eu o folosesc pentru lipituri dificile, cabluri oxidate, etc. Cutia contine 200g pasta rosie la culoare, in foto de sus vedeti cum am bagat pasta in seringa. Cred ca are 10 ani cutia, inca nu am consumat-o. Pe eticheta scrie ca in RO este importata de firma TEMAD.

Alt amanunt important sunt acele alea ''de seringa',' ajuta la dozare. Se gasesc de cumparat de diferite dimensiuni si avantaj fata de acele medicinale e ca se infileteaza pe seringa.

20240120-101927.jpg

Nu merita sa va fabricati singuri decapantul. Acum exista variante. Si apropo, chimicalele astea nu expira. Chiar daca scrie un termen de valabilitate pe eticheta, atata timp cat inca este pasta, poate fi folosit. Daca s-a uscat, scobiti-l din seringa fluxul inca este bun.

Link spre comentariu
Acum 7 minute, tm07uxo a spus:

Reteta cu anilina a fost publicata pe El Forum de catre mine cu ceva timp in urma 

Trimite - mi adresa si i-ti trimit o sticluta gata preparata gratis  sau roaga-l pe D-l Doru sa-ti trimita ca  a preparat un flacon de 2l de coca cola

Reteta o fi fost publicata de d voastră sau oricine altcineva. Nu am găsit nici un brevet pe tema asta. Eu nu mi-am asumat proprietatea rețetei, doar am zis ca am reprodus-o, am incercat-o, dar fara să avansez o cantitate anume. De unde vă permiteti să faceți asemenea afirmații nu stiu, dar ar trebui să vorbiți doar in nume propriu. 

Link spre comentariu
Acum 19 ore, doru3160 a spus:

Fără drept de autor... nu de alta, dar ma trezesc cu un proces... 

Link spre comentariu

Reteta asta, impreuna cu multe alte retete, erau si in revista Radio, publicatie sovietica, prin anii 70. Erau publicate si retete de tus pentru scris cablaje, chimicale de argintare fara electroliza, diversi adezivi folosibili in electronica si modelism. Am vazut revista la YO8KGA, dar asta era acum 20 ani, de atunci au renovat de doua ori...

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Ovidanie a spus:

Reteta asta, impreuna cu multe alte retete, erau si in revista Radio, publicatie sovietica, prin anii 70. 

Nici nu ma gândeam că e inventia cuiva si a postat-o pe forum. Binenteles ca a fost culeasa si postată. Fara sa stiu ce potențial are, am testat-o si daca am vazut ca merge bine, am zis să o recomand. La momentul inițial nu o bagase nimeni in seamă. Poate si pt că anilina aia nu e chiar la îndemână. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări