Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Starea electronistilor amatori in Romania

Badman

Postări Recomandate

Acum 3 ore, antemir a spus:

Când i-am pomenit de sacâz a râs de mine.

Probabil ca este inteleptul satului! 

Fluxul respectiv contine tot felul de substante, cu diverse roluri, dar baza este rasina numita in popor saciz. Mai putin, sau asa am inteles eu, cel ''no clean''!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 193
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• doru3160

25

• cdinu332

22

• merck

16

• Blacksmith

13

Top autori în acest subiect

Acum 2 ore, validae a spus:

Ce folosiți totuși ? Fiindcă foarte probabil afirmați ceva eronat, fără să vă dați seama.Dacă folosiți doar ,,flux,, acela se bazează tot pe colofoniu, iar fludorul tubular conține tot colofoniu ca flux.Deci cum nu folosiți sacâz ??? Să nu-mi spuneți că lipiți cu aliaj curat...

Ba da. În 99% din cazuri doar fludor. Cu Pb ca să fim înțeleși. Și cred ca știu lipi. Adică lipitura e profi

Flux doar la reflow sau la unele capsule pretențioase. 

Link spre comentariu
Acum 7 ore, validae a spus:

Păi în fludor există un miez fin de colofoniu.Deci nu puteți spune că nu folosiți deloc colofoniu (sacâz).

Așa este. Nu folosesc suplimentar. Asa am și spus. Nici nu cred ca se poate lucra cu sacaz cu stație de lipit la care vârful este tot timpul cald. Am crescut cu pistolul de lipit și sacaz, dar de când lucrez cu stații de lipit este cu totul altceva. 

Link spre comentariu
Acum 9 ore, validae a spus:

Păi în fludor există un miez fin de colofoniu.

Cu sau fara fainosag, AKA activator (în descrierea produsului se vorbeste atunci de activated rosin). Un activator clasic fiind clorura de amoniu (tipirig). Este corosiva si necesita spalarea lipiturii si se foloseste doar daca nu merg alti activatori. Daca va uitati peste retetele din publicatiile mai vechi pentru amatori, o sa descoperiti pe acolo si stearina, ulei de dovleac, etc.

Eu folosesc atât solid cât si sub forma de solutie. Dar si flux industrial, de ex. M-Flux de la Vishay. Iar pentru protectie (dupa lipire), lac poliuretanic, eventual cu oleaca de sacîz dizolvat în el.

Sacîzul, care s-a gasit în magazinele cu scule si accesorii muzicale, e bun pentru viori, mai purin pentru lipit. Cine a lucrat pe vremuri în industia de profil, a observat cu siguranta diferenta.

BTW, ati apucat fludor cu miros de lavanda? Tot pe vremea ssmd. Mai am vreo zece kg. Pe exterior e oleaca uleios. Cred ca provine din URSS, dar nu-s sigur.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Al mai bun sacaz se procura, pe vremuri, de la fabricile de hartie, intra in reteta, era transparent auriu si decapa bine fara a scoate mult fum...

Acum 15 minute, franzm a spus:

BTW, ati apucat fludor cu miros de lavanda? Tot pe vremea ssmd. Mai am vreo zece kg. Pe exterior e oleaca uleios. Cred ca provine din URSS, dar nu-s sigur.

In unele aparate de provenienta japoneza  incalzesti o lipitura si miroase bine, a parfum, eu zic ca fluxul din fludor era parfumat ...

Link spre comentariu

Eu luam sacaz și fludor de la nenea care ne repara televizorul. 

După ce îi desfacea capacul,  eu ii curatam de praf tv-ul în interior. 

Cum diplomatul cu scule si piese era desfăcut,  lângă mine,  mai împrumutăm diverse. 

El stătea la taclale cu tata că erau prieteni.... 

Fludor și sacaz avea,  că lucra la cooperativă că depanator. 

La urmă imi mai dădea și el. :rade:

Link spre comentariu
Acum 32 minute, cdinu332 a spus:

La urmă imi mai dădea și el. :rade:

Două după cap, drept mulțumire că l-ai făcut :rade:

Din 86 dau cu tămâie la stație de lipit, dacă nu se supără cineva că ii zice stație. Deși daca judecam ca si acum e funcțională, cred ca și-a câștigat dreptul asta. Nu mai știu de unde luam sacaz, cred că de la magazinul foto muzica, era pt vioara, dar din 75 de cand am cumparat primul pistol, am tot dat cu tămâie. La inceputuri, am folosit si apa tare, sau pastă decapanta din comerț. Aia sigur nu avea sacaz. Coroda cablajul in timp, daca nu stergeai surplusul după lipire. 

IMG-20240119-095131-edit-57840088521902.

Anul trecut am gasit o reteta de solutie decapanta, care printre altele are si sacaz dizolvat in alcool, asta fiind baza, dar unde dau greș toate alea, soluția asta chiar isi face treaba. O sa caut rețeta, dacă vrea să o reproducă careva. Un ingredient l-am gasit greu tare. La inceput am fost sceptic, dar cel mai bine a mers pe tabla de la acumulatori, unde cu alti decapanti trebuie să insiști si căldura e mare. Cu soluția asta, decapeaza instant. Nu m-am invrednicit să imi fac ceva pt sudura in puncte. 

Link spre comentariu
Acum 5 minute, doru3160 a spus:

Două după cap, drept mulțumire că l-ai făcut :rade:

:aplauze

P.S. Oricum ideea de a fura ne-a fost inspirata inca din frageda pruncie! Tot copilu' roman recita:

Catelus cu parul cret,
Fura rata din cotet.

La nemti ...  Eins, zwei, Polizei de aia nu fura. 

Editat de merck
Link spre comentariu

De la Chimicale luati colofoniu sau saciz pe vremea aia, era la sac si se vindea la kg.

Cred ca zugravii il foloseau.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
1 oră în urmă, merck a spus:

.S. Oricum ideea de a fura ne-a fost inspirata inca din frageda pruncie!

Sunt prahovean,  manca-ti-as. 

Ochiul atent și mâna rapidă...

:rade: 

Pai ii faceam teveul lună în spate,  ziceai că e direct din linia de producție.  

Mai da-l în spanac,  Dumnezeu să-l ierte,că s-a dus de tânăr. 

Bun profesionist dar leneș. 

1 oră în urmă, merck a spus:

Fura rata din cotet

Eu eram axat pe fludor și sacaz. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări