Administratori Badman Postat Ianuarie 7, 2024 Administratori Partajează Postat Ianuarie 7, 2024 Electronica mai este un hobby sustenabil ? Nu stiu cum e la voi dar pentru mine pare din ce in ce mai costisitor, probabil si proiectele sunt mai consistente dar unele componente deabia reusesc sa le cumpar sau cumpar chinezarii din cauza pretului. Voi mai faceti electronica in regim de hobby pentru voi sau prieteni ? Link spre comentariu
yo9hrb Postat Ianuarie 7, 2024 Partajează Postat Ianuarie 7, 2024 Electronica, pentru mine, este un hobby. Cheltuiesc atat cat imi permit. Totul e sa nu stie nevasta. Link spre comentariu
Stefan Postat Ianuarie 7, 2024 Partajează Postat Ianuarie 7, 2024 Dacă din punct de vedere financiar obțineam măcar 10% din cât am investit in acest hobby atunci puteam zice că e "sustenabil", totuși interesele pecuniare nu au fost o prioritate. Link spre comentariu
cdinu332 Postat Ianuarie 7, 2024 Partajează Postat Ianuarie 7, 2024 (editat) Doar un hobby. La un moment dat a fost profitabilă în sensul că puteam cumpara componente care mi-au permis să abordez tot felul de proiecte sau să cumpăr ceva scule de atelier, nu neapărat in domeniul electro. A fost o scurtă perioadă când, împreună cu un prieten ,am făcut niște montaje pentru sistemele de securitate, certificate, omologate, etc. Am vândut cam 1000 de bucăți din cele 10 tipuri de subansamble. În rest, bani cheltuiți, foarte rar mai proiectez câte un pcb... noroc cu diyaudio ca mă mai pune careva la treabă. Pe lângă treburile legate de profesie trebuie să ai măcar un hobby. Deocamdata o mai ard cu fludorul dar am să trec la lemn cât de curând. Editat Ianuarie 7, 2024 de cdinu332 Link spre comentariu
flomar60 Postat Ianuarie 7, 2024 Partajează Postat Ianuarie 7, 2024 Am câștigat f. bine din electronica... cu depanarea... am renunțat de ani buni la clientelă, probleme cu vederea iar randamentul a scăzut... acum fac pentru mine constructii DIY diverse... și, intr-adevar au crescut prețurile, mă gândesc de 2 ori inainte să mai cumpăr ceva... Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Ianuarie 7, 2024 Autor Administratori Partajează Postat Ianuarie 7, 2024 8 minutes ago, Stefan said: Dacă din punct de vedere financiar obțineam măcar 10% din cât am investit in acest hobby atunci puteam zice că e "sustenabil" Cred ca exprimarea mea a fost cam aiurea, mai bine scriam "va permiteti?" Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 7, 2024 Partajează Postat Ianuarie 7, 2024 Mai am un an până la pensie, și pot să mă laud că am fost plătit să fac ce-mi place. Până acum 15...20 ani mai lucram si de hoby. Acum mă limitez doar la job. Pt hoby doar mici jucării sau mai rezolv câte un prieten. Nu cred că mă mai tin nervii si ochii la smd uri. Deci hoby slab de tot. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 7, 2024 Partajează Postat Ianuarie 7, 2024 Electronica (electrotehnica în general) e pentru mine un hobby din copilărie iar din diverse reparații/construcții reușesc să mă și autodotez, deci pot spune că nu cheltui din buzunar ca să îmi întrețin pasiunea, ci mă autofinanțez cu ajutorul ei. Sunt conștient că n-aș putea trăi decent doar din reparații, serviciul e prioritar, dar când voi ieși la pensie va fi un mod plăcut de a-mi mai rotunji veniturile și de a mă menține ,,în formă,,. Oricum, când nu-mi găsesc alții de lucru, îmi găsesc singur...nu rezist mult fără să lipesc/șurubăresc ceva. Link spre comentariu
BRANCA Postat Ianuarie 8, 2024 Partajează Postat Ianuarie 8, 2024 Un lucru e clar,electronica e un hobby costisitor şi care mănâncă bani la greu... În ultima vreme prețurile componentelor au tot crescut şi,raportat la chinezării,nu poți face nimic care să zici că rentează pentru tine sau altcineva. Eventual să reuşeşti,din când în când,să repari câte o aparatură casnică...Şi acolo e discutabil,de multe ori,dacă rentează sau nu reparația!De ex un aparat,dispozitiv costă câțiva zeci de lei şi numai transportul piesei/pieselor de reparat poate fi de la 30 de lei în sus!Asta dacă iei de la o firmă serioasă...Nici nu poți să zici că îți poți face o "arhivă" de lucru,la ce nr enorm de componente sunt. Am mai menționat pe aici că noi "babalâcii" mai avem "câta" dotare,piesăraie,dar tineretul care o ia de la zero?? Link spre comentariu
antonvasileeee Postat Ianuarie 8, 2024 Partajează Postat Ianuarie 8, 2024 (editat) Hobby si la mine ,dar timpul alocat e in scadere usoara . Am facut bani din depanare ( electrica si electronica auto ,gsm ,acum audio-video si ce se mai cere ) ,dar am inceput sa refuz unele solicitari din motive economice si de client . Pentru mine am construit ce si cum am avut nevoie dar si unele chestii facute din pasiune . In mare parte am lucrat cu recuperate ,verificate si testate la sange ,rar am cumparat ceva . Cand am facut primul radio AM ,cu detectie directa ,tranzistorii costau 60-80 ron un EFT si 50 CV . Eram in cls 5-8 . Sustin partea cu preturile la componente . Editat Ianuarie 8, 2024 de antonvasileeee Link spre comentariu
franzm Postat Ianuarie 8, 2024 Partajează Postat Ianuarie 8, 2024 În momentul în care o activitate trebuie sa devina rentabila, adica sa aduca venit, ea înceteaza a mai fi hobby si devine afacere (activitate economica). Un hobby îl ai din placere; afacerea, din necesitate. Nu este treaba nimanui, câti bani îmi manânca hobbyurile. Sunt banii mei, câstigati de mine si îi cheltui când, cum si pe ce vreau eu. Si acum, on topic: La job nu prea mai am ocazia sa ard fludor, asa ca fac asta acasa. Da' mai rarutz, ca-i mai dragutz. Am câteva proiecte de finalizat pâna la pensie (vreau sa las copiilor si nepotilor câte ceva facut cu mâna mea) si-mi trebuie ceva activitate si dupa pensionare. Pe lânga cartile pe care am început sa le scriu. am destule componente pentru ceea ce vreau sa fac si, chiar daca nu-s ultimul racnet, îmi fac treaba cu ele. Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Ianuarie 8, 2024 Partajează Postat Ianuarie 8, 2024 Este bine pentru oricine sa aiba pasiuni cu care sa se mentina activ in afara timpului petrecut la job. Din fericire exista domenii in care poti activa ca hobbyist atat ca studiu cat si ca practica, desi altii activeaza in aceste domenii ca profesie. Asa cum scria cineva anterior, un hobby ramane hobby atat timp cat nu desfasori o activitate comerciala in acel domeniu. Unii sunt colectionari. Chestie costisitoare, de asemenea. Am cochetat ani buni cu fotografia. Petreceam ore intregi tolanit langa o floare asteptand un bondar care sa imi ofere cadrul perfect. Costisitoare pasiune! Am fost depasit de progresul tehnic cu care nu am mai putut tine pasul dpdv financiar si de varsta care nu imi mai permite sa umblu hai-hui. Am mai cochetat cu ceasornicaria si am ramas cu un sertar de ceasuri, mecanisme, scule specifice. Tot varsta m-a indepartat si de acest hobby. Am fost ani de zile pasionat de conversia cartilor in carti electronice, corectura si tehnoredactare, chestie care mi-a asigurat un stoc de cativa Gb de carti in format electronic cu citirea carora imi voi petrece probabil urmatorii 200 de ani. Cu electronica inca supravietuiesc, desi nu am pretentia de a fi electronist cum nu am fost nici fotograf, ceasornicar sau editor. Am un stoc de componente care imi asigura "functionarea" o perioada, fiind nevoit sa cumpar numai din cand in cand cate ceva. Acum, ca am iesit la pensie, fac lucrurile mai asezat si imi organizez timpul altfel, deruland ptoiectele pe indelete. De ceva vreme imi place sa lucrez cu microcontrolere, am inceput sa studiez programarea, asa ca o perioada imi voi consuma pasiunea cu investitii minime dar si fara castig. Electronica in regim de amator, a fost, deocamdata este si pribabil va ramane un hobby. Ochii si mainile sa ma tina. Si mintea, uitasem de ce este mai important. Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 8, 2024 Partajează Postat Ianuarie 8, 2024 Acum 22 minute, zvonacfirst a spus: Am un stoc de componente care imi asigura "functionarea" o perioada, fiind nevoit sa cumpar numai din cand in cand cate ceva. Din pacate stocurile, daca vin odata cu noi din alte vremuri, nu prea folosesc la mare lucru. Am ramas cu zeci de kg de piese, fara să exagerez, din vremea cand adunam ca harciogul, de la suruburi la componente, si acum, cand am vrut să repar un incarcator banal, mi-am dat seama ca trebuie să cumpăr tot ce aveam nevoie, pt că piesele mele erau inutile. Mă consolez cu gândul că după retragere din activitate, voi folosi măcar o mica parte pt restaurări jucării din acele vremuri, daca mă vor lăsa nepoții. Link spre comentariu
hixpp02 Postat Ianuarie 8, 2024 Partajează Postat Ianuarie 8, 2024 Si la mine este un hobby... care a devenit in ultima vreme foarte costisitor. La mine mai este si problema ca in zona nu am nici un magazin de electronice de unde sa pot cumpara chiar si componenete banale in cazul in care nu am in stoc ceva, dealungul timpului am incercat sa-mi fac un stoc din componentele uzuale, dar tot mai apare cateodata ceva care imi lipseste. Cu reparatul m-am lasat demult, acum numai foarte rar si numai aparatele la care merita, totul a inceput sa devina de in ce in ce mai subdimensionat, cu componente din ce in ce mai greu de procurat. Voi continua pana cand pot sa-mi sustin financiar, acuma mai nou a mai intervenit si unele probleme cu vderea... Link spre comentariu
cdinu332 Postat Ianuarie 8, 2024 Partajează Postat Ianuarie 8, 2024 Domeniul acesta este foarte interesant și destul de diversificat, mult mai mult azi față de anii "80 când mare parte dintre noi l,am gustat puțin. Mie imi pare rău că nu l-am învățat metodic, ca la școală ci mai mult autodidact și cu intermitente . Uneori mă lovesc de cazuri banale și îmi pică fisa mai greu, dar deschid cartea și mă dumiresc. Când a fost să dau examen la liceul de specialitate din Ploiești, Industrial 1, pentru cine cunoaste, berleuz fiind, n-am intrat. Oricum ar fi, este o pasiune frumoasă, acum devenind și costisitoare. Ce să facem, astea sunt vremurile. Complicat era și înainte de "89... dar faceam și atunci grație celor mai în vârstă care mă mai ajutau cu componente. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum