yo9hrb Postat Ianuarie 5, 2024 Partajează Postat Ianuarie 5, 2024 Salutare, Detin batranul laptop din titlu. Se misca extrem de greu. Configuratia se vede in poza atasata. Ce ma uimeste - RAM installed - 12 G, usable - 2.98 G. Ruleaza W10, cu licenta. HDD-ul are breo 200 G liberi. Ma ajuta cineva cu un sfat? Multumesc. Link spre comentariu
iuliantv Postat Ianuarie 5, 2024 Partajează Postat Ianuarie 5, 2024 daca e hdd si nu un hdd hibrid sau un ssd e si normal sa se miste greu,eu nu am vazut hdd sa se miste bine pe win10 win11 pe laptop ,doar de acelea hibride sau cu minim 7200rpm si ce memory cacke Link spre comentariu
modoran Postat Ianuarie 5, 2024 Partajează Postat Ianuarie 5, 2024 Nu observi că ai sistem de operare pe 32 de biți ? Link spre comentariu
yo9hrb Postat Ianuarie 5, 2024 Autor Partajează Postat Ianuarie 5, 2024 Ba da, trebuie pe 64? Nu ma pricep. Initial a avut W8, apoi, acum vreo 5 ani, i-am facut upgrade la W10, ca tot era moka. Dupa aia nu l-am mai folosit. Link spre comentariu
modoran Postat Ianuarie 5, 2024 Partajează Postat Ianuarie 5, 2024 (editat) Normal că trebuie pe 64 de biți, Windows 11 nici nu exista în altă variantă decat asta, dar oricum nu e compatibil cu sistemul tau in mod oficial. Instalezi Windows 10 pe 64 biți și ai acces la toată memoria, nu doar 3GB ( până Windows 10 va fi nesuportat anul viitor și nu va mai merge nimic pe el cel puțin ) Și ssd e obligatoriu și el . Editat Ianuarie 5, 2024 de modoran Link spre comentariu
yo9hrb Postat Ianuarie 5, 2024 Autor Partajează Postat Ianuarie 5, 2024 Multumesc. In baza licentei pe care o am pot face upgrade la W10 pe 64 biti, sau trebuie licenta noua? Link spre comentariu
antonvasileeee Postat Ianuarie 5, 2024 Partajează Postat Ianuarie 5, 2024 In setari /update /update vezi in dreapta ferestrei info despre compatibilitate . Link spre comentariu
iuliantv Postat Ianuarie 5, 2024 Partajează Postat Ianuarie 5, 2024 (editat) poti pune si sistem pe ,,128 biti,, daca hdd.ul e ........va merge precum ..... un win11 e mult mai ,,calm,racoros,, fata de win10,si merge instalat si pe un parlit de intel core 2 duo cu ddr2 sau poate si mai ,,low,, dar trebuie sa.l hack.uiesti ,,rufi,, Editat Ianuarie 5, 2024 de iuliantv Link spre comentariu
yo9hrb Postat Ianuarie 5, 2024 Autor Partajează Postat Ianuarie 5, 2024 HDD-ul e pe 7200 rpm, deci nu-i chiar ultimul pui din galantar. P.S. Trebuie sa-i schimb si bateria de la CMOS. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Ianuarie 6, 2024 Autor Partajează Postat Ianuarie 6, 2024 Multumesc de ajutor. Acum "vede" toti cei 12 G de RAM. Se misca incomparabil mai bine (cel putin pentru un laptop de acu' 10 ani). Link spre comentariu
stryx Postat Ianuarie 7, 2024 Partajează Postat Ianuarie 7, 2024 Ar fi bine sa cureti de praf cooler-ul si sa schimbi pasta termica, daca racirea e problematica performanta procesorului si/sau a placii video este limitata pentru a mentine temperatura sub control. Daca vrei se pare ca poti pune un ssd m.2, cel putin asa scrie aici: https://psref.lenovo.com/syspool/Sys/PDF/ThinkPad/ThinkPad_L450/ThinkPad_L450_Spec.PDF Dar e bine sa deschizi laptop-ul ca sa verifici ce si cum inainte de a cumpara ssd-ul. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Ianuarie 7, 2024 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2024 L-am suflat cu aer comprimat cand l-am desfacut sa-i pun 8G RAM. Pasta n-am schimbat-o, nu pare sa se incalzeasca. Deocamdata HDD-ul ma multumeste, oricum e un laptop pe care-l folosesc rar, mai mult stochez pe el scheme si cablaje, sa le mai scot la imprimanta. Si softurile de concurs pentru radioamatori. Link spre comentariu
stryx Postat Ianuarie 7, 2024 Partajează Postat Ianuarie 7, 2024 (editat) Fara monitorizare serioasa nu ai cum afla cat si cum se incalzeste. Chiar daca sistemul nu arata semne de supraincalzire tot e posibil ca procesele de scurta durata (secunda sau zecimi de secunda ca durata) sa fie incetinite din vina racirii defectuase. Daca nu-l folosesti des poti folosii pasta termica pentru electronica, are performante mai slabe decat cea dedicata pc-uriilor, dar rezista mai mult timp. PS: schimbarea paste termice nu garanteaza o imbunatatire a performantei, dar deoarece este rapid, simplu si ieftin nu vad nici un motiv pentru care ar fi neglijata. Editat Ianuarie 7, 2024 de stryx Link spre comentariu
yo9hrb Postat Ianuarie 7, 2024 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2024 Oricum il mai desfac inca o data, trebuie sa-i schimb bateria pentru CMOS, care vine marti. Am niste pasta MX4, banuiesc ca e mai bine decat nimic. Link spre comentariu
stryx Postat Ianuarie 7, 2024 Partajează Postat Ianuarie 7, 2024 (editat) MX4 e foarte buna, asta daca nu sa uscat. Daca ai de unde face rost poti folosii windows 10 enterprise ltsc. Varianta enterprise are mai putine prostii preinstalate (jocuri, aplicatii, etc) si face mai putine update-urii decat variantele win home si pro. Iar daca nu ti-e frica de umblat prin setariile din windows se pot modifica diverse setari pentru a imbunatatii viteza sistemului. La nivel de incepator recomand pc3, 6 si 7 de pe site-ul asta: https://www.kingston.com/unitedkingdom/en/blog/pc-performance/tips-to-speed-up-windows-10 PS: am uitat sa zic ca pentru net recomand mozilla firefox cu urmatoarele add-on-uri: Privacy Badger, uBlock Origin, SponsorBlock si User-Agent Switcher. Eventual se pot folosii alte add-on-uri cu functii asemanatoare Editat Ianuarie 7, 2024 de stryx Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum