Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Linie electrica 20kv

leo177

Postări Recomandate

Am o constructie sub o linie de 20 kv ..constructie de 3o ani facuta ..anul trecut am refacut acoperisul ..intre acoperis si linie este cred 4 sau 5 m ..la distanta se amorseaza arcul electric ? Legal stiu ca nu se fac cladiri sub linii sau la  o anumita distanta ..casa si curtea si respectiva cladirea sunt langa linii si aproape de un post de transformare ..casa construita in ani 78 ..

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• leo177

5

• Elservius

3

• validae

2

• flomar60

1

Top autori în acest subiect

Nu se amorsează niciun arc electric la 4-5metri, dar în caz de rupere accidentală a conductorului de înaltă tensiune toată responsabilitatea vă revine.Nici efectele câmpului electric asupra sănătății nu sunt chiar benefice.

De ce credeți că nu se permit construcții sub aceste linii ? Ce mai puteți face acum e să vă puneți paratrăsnet și o împământare bună la care să legați acoperișul, dacă este metalic.

Asta pentru a scurge la pământ sarcina indusă în acoperiș și a proteja viața celor din zonă, astfel ca la o eventuală cădere a firului pe acoperiș, punerea la masă rezultată să dea afară rapid protecția liniei de înaltă tensiune.

Link spre comentariu
Acum 16 minute, validae a spus:

Nu se amorsează niciun arc electric la 4-5metri, dar în caz de rupere accidentală a conductorului de înaltă tensiune toată responsabilitatea vă revine.Nici efectele câmpului electric asupra sănătății nu sunt chiar benefice.

De ce credeți că nu se permit construcții sub aceste linii ? Ce mai puteți face acum e să vă puneți paratrăsnet și o împământare bună la care să legați acoperișul, dacă este metalic.

Asta pentru a scurge la pământ sarcina indusă în acoperiș și a proteja viața celor din zonă, astfel ca la o eventuală cădere a firului pe acoperiș, punerea la masă rezultată să dea afară rapid protecția liniei de înaltă tensiune.

Acoperisul este din tabla ..o sa fac o impamantare separata  la care o pun acoperisul ..

Link spre comentariu

Poate ne explică antemir de ce nu te-ai proteja de eventualitatea căderii cablului ce poartă înalta tensiune.

Îi amintesc faptul că locomotivele electrice au față de firul ce poartă o tensiune de circa 25-27kV sub 2 metri. Și nu se întâmplă nimic rău...deci ce se poate întâmpla dacă pui la pământ un acoperiș aflat la 5 metri sub linia de 20kV ???

Dimpotrivă, protejarea acoperișului cu paratrăznet legat la pământ e o măsură recomandată împotriva descărcărilor electrice atmosferice.Chiar dacă tensiunea liniei n-are treabă cu descărcările atmosferice, se întâmplă frecvent ca liniile să fie lovite de trăznet, caz în care sunt protejate de către descărcătoare de supratensiune. Dar dacă trăznetul nu lovește linia, ci casa de sub ea ? Eu aveam la casă o antenă pe pilon de lemn de circa 5 metri, iar vecinul aflat la circa 15 metri o antenă de circa 10 metri pe pilon metalic. Credeam că voi fi protejat la descărcări atmosferice de antena vecinului, mult mai înaltă decât a mea. Nu a fost așa, descărcările atmosferice mi-au defectat televizorul de circa șase ori în câțiva ani.

Norocul a fost că n-au fost trăznete, ci doar electricitate statică, îmi ardea un BF200 la intrarea în selector. După primele trei intervenții făcute de un depanator profesionist, învățasem și eu defectul, ultimele trei dăți mi l-am reparat singur...

Am schimbat totuși pilonul de lemn cu unul metalic și problemele au încetat.

Acum nu mai folosim antene terestre înalte, noroc cu cablul optic....

Link spre comentariu

Distanța de siguranță la liniile de 20kv este de 1,5m....pentru mai multă siguranță faceți împământare serioasă acoperișului.... în eventualitatea-improbabilă! - ca se poate rupe un conductor... 

Link spre comentariu

Domnule @leo177, domnii validae și flomar60 v-au dat soluții și răspunsuri cât se poate de bune și corecte.

Domnul flomar60 a scris că este puțin probabil să se rupă conductorul respectiv deoarece acei conductori electrici au miez din cablu de oțel galvanizat.

Pentru d-nul @antemir, "pământul" este la o distanță de cca. 35 cm de respectivii conductori electrici.

Link spre comentariu

Bineînțeles că este indicat să fie o legătură galvanică cât mai bună între toate bucățile de tablă care alcătuiesc acoperișul. Dar de aici până la ipoteza d-voastră privind izbucnirea unui incendiu este totuși ceva distanță.

Oricum, protecțiile la liniile de 20 kv trebuie să acționeze și la întreruperea accidentală a unei faze, nu numai la punerea la pământ.

Link spre comentariu
La 04.01.2024 la 18:42, Elservius a spus:

Bineînțeles că este indicat să fie o legătură galvanică cât mai bună între toate bucățile de tablă care alcătuiesc acoperișul. Dar de aici până la ipoteza d-voastră privind izbucnirea unui incendiu este totuși ceva distanță.

Oricum, protecțiile la liniile de 20 kv trebuie să acționeze și la întreruperea accidentală a unei faze, nu numai la punerea la pământ.

Exista acea protectie la interuperea unei faze pe linii de 20kv ? 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări