gabipatus Postat Ianuarie 2 Partajează Postat Ianuarie 2 Bună ziua, Caut un circuit DK106 și o rezistență de 22 de ohmi. Mi s-au ars la un ventilator de cameră ZASS (care bagă și vapori de apă) în urma unor căderi de tensiune... Poate să mă ajute cineva? Am căutat pe la magazinele de specialitate din Bacău și pe magazine online (TME și altele) și tot nu găsesc... Mulțumesc mult pt. orice sugestie. Un An Nou fericit! Gabi Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 2 Partajează Postat Ianuarie 2 Acel circuit e parte a unei surse de 5V probabil. Daci ai putea practic să pui o sursă dintr-un încărcător de 5V/1A în locul sursei defecte.Pune o poză cu plăcuța defectă. Așa vedem dacă am intuit corect unde vine acel integrat și rezistorul... Metodă de postare a pozelor de mare rezoluţie: Plasaţi fotografia sau fotografiile alese pe desktop-ul PC-ului sau laptopului.La telefon nu e cazul. Deschideţi aplicaţia din link https://imgur.com/upload Trageţi (drag&drop) imaginile dorite de pe desktop (sau selectaţi manual) în caseta de upload a aplicaţiei.De pe telefon, selectaţi fotografiile dorite manual din dosarul corespunzător (DCIM) sau ,,Imagini,,. După ce fotografiile s-au încărcat pe site (apare ,,upload complete,,), daţi click dreapta pe fiecare poză şi selectaţi ,,Copy image,,.Fără a închide fereastra aplicaţiei, întoarceţi-vă pe forum şi în postarea topicului, daţi click şi alegeţi ,,Paste,,. Imaginea va fi copiată ca link direct şi va apărea oricui ca o fotografie reală, nu ca link pe care să dai click pentru vizualizare. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 2 Partajează Postat Ianuarie 2 Integratul ala DK106 nu pare sa fie disponibil pe la noi ( chinezarie ), dar se gaseste pe ebay: https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2380057.m570.l1313&_nkw=dk106&_sacat=0 Si pe Aliexpress: https://www.aliexpress.com/i/1005004205600189.html Rezistenta de 22 Ohm o gasesti la magazine locale de componente electronice, ori pe la depanatori din zona, pe placi vechi, etc... PS: Tinand cont ca se alimenteaza la retea, fii cu mare bagare de seama sa nu te curentezi. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 2 Partajează Postat Ianuarie 2 Sincer să fiu nu cred că merită deranjul să comanzi acel integrat, cum scriam anterior, acesta făcând probabil parte din sursa de alimentare a nebulizatorului ce produce vaporii fini de apă. Cel mai ieftin e să pui în locul sursei defecte un banal încărcător de telefon, 5V/1A pe care mai oricine îl are în plus prin casă, ori îl găsești mult mai ieftin decât circuitul în cauză.... De aceea cerusem o poză a plăcii cu acel integrat, dar se pare că inițiatorul e foarte interesat de răspuns.... Link spre comentariu
modoran Postat Ianuarie 2 Partajează Postat Ianuarie 2 S-ar putea sa nu aiba loc incarcatorul de telefon acolo sau sa nu stie cum se fac modificarile. Unele incarcatoare nu scot 5V stabilizati, ci mai mult in gol. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 2 Partajează Postat Ianuarie 2 Daca sursa respectiva are o singura iesire si se cunoaste valoarea ei ( spre exemplu ar putea fi scrisa pe placa ) atunci cea mai simpla si sigura alternativa la a o repara e un alimentator separat la tensiunea respectiva si la probabil 2-3A... Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 2 Partajează Postat Ianuarie 2 Noi ne zbatem să-l ajutăm, dar el ne onorează cu lipsa de interes....vorba unui coleg, ăștia sunt ,,membrii,, cu o postare și apoi dispar.Probabil a postat și pe celelalte forumuri tehnice... Link spre comentariu
gabipatus Postat Ianuarie 3 Autor Partajează Postat Ianuarie 3 (editat) Vă salut, Scuze că am răspuns un pic cam târziu (pt. unii), însă nah... Mai face omul și altceva între timp... Am făcut 3 poze în luminozitate diferită... E aceeași plăcuță. În partea de jos lângă mufa albă se vede U1 - locul de unde am demontat circuitul DK106, iar lângă piesa galbenă e locul R1 unde era rezistența. Nu cred că merge alimentare de 5 V de la un încărcător de tel. pt. că eu am aici alimentare în trepte (3 trepte de viteză ale ventilatorului) - mi-a zis asta un băiat care repară tel. mobile și care mi-a descoperit piesele defecte. Nu sunt electronist de meserie, însă mai înțeleg și eu unele lucruri... Dacă puteți să-mi dați o soluție ca să nu mai comand de pe ebay ar fi super. Dacă nu, asta e. Am să comand de acolo... Mă gândeam că poate găsesc la cineva măcar circuitul ala DK 106 să-l cumpăr... Mulțumesc mult pt. orice sfat. Chiar apreciez că ați fost așa de săritori toți. Chiar nu mă așteptam. Gabi Editat Ianuarie 3 de gabipatus Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 3 Partajează Postat Ianuarie 3 Văd că releul de pe placă e de 12V deci tensiunea de bază asta e, nu 5V.Dar se poate sa existe si un regulator smd de 5V pe partea opusă a placii. Cred că pe spate e posibil să mai fie un mic integrat, probabil controller sau buffer ,,open collector,, care comandă prin triaci (T1-T4) releul si treptele de viteză ce sunt realizate prin prize in bobinajul statoric. Integratul DK106 doar da tensiunea de alimentare controllerului ce comandă treptele respective, nu variaza nicio tensiune.Pune te rog o poza si cu partea cealaltă a placii să ma conving....și cu motorul si firele lui. Dacă nu mai e niciun alt integrat, atunci comutarea se face simplu, prin comutarea comenzii triacilor cu un simplu comutator cu patru-cinci poziții. Se putea comuta și doar cu un simplu comutator, dar acesta trebuia să suporte tensiunea retelei, astfel fiind expus la umezeală și predispus la conturnări. De aceea s-a ales comutarea cu triace de mică putere.Daca scrii ce serie au acei triaci notati T1-T4, e și mai clară treaba. Link spre comentariu
gabipatus Postat Ianuarie 3 Autor Partajează Postat Ianuarie 3 (editat) Salut, @validae Astea sunt cam toate pozele cu tot ventilatorul... În poza 3 ai să vezi încă 2 plăcuțe electronice. Sper să te poți orienta și așa pt. că nu mai am chef să le desfac și pe alea... Mă gândesc că eventuale modificări s-ar merita de făcut doar dacă aș putea evita pe viitor să mi se mai ardă ceva (în afară de siguranță)... Însă nu cred că îmi poate garanta cineva că nu s-ar arde altceva în caz de căderi și reveniri de tensiune repetate... Dacă crezi că o eventuală modificare s-ar putea face fără prea mari complicații și fără prea multe alte modificări, atunci poate mă încumet... Altfel nu știu dacă se merită... Am găsit pe ebay acel DK106 la prețul de 2 Eur / buc. + transport vreo 2 Eur. Dacă nu găsim vreo altă variantă mai sigură care să mă țină mai bine decât DK106, atunci probabil că am să-l comand. Am găsit în Italia. Dacă mai ai nevoie de vreo altă poză, zi-mi și îți trimit. Oricum, mulțumesc frumos pt. orice sugestii și sfaturi. P.S.: îți pun imediat un post separat cu triacii. Era să uit... Editat Ianuarie 3 de gabipatus Link spre comentariu
antonvasileeee Postat Ianuarie 3 Partajează Postat Ianuarie 3 Alimentat cu 12V in punctul corect va face treaba in continuare .Suficient 1A . Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 3 Partajează Postat Ianuarie 3 Cred că mi-e clar, acolo ai o sursă primară de 12V realizată cu integratul DK106 apoi urmează un stabilizator smd tip 78LO05 care dă tensiunea de alimentare (5Vc.c.) pentru controller și de comandă de pentru cei patru triaci. Selectarea treptelor de reglaj se face cu selectorul cu controller separat, alimentat cu 5V și care comandă pe rând porțile triacilor prin rezistori de 560 Ohmi.Releul comandă o sursă separată pentru pompa atomizorului, care pulverizează apa. Deci după mine, poți folosi o sursă de 12Vc.c./1A conectată cu polaritatea corespunzătoare de la bornele condensatorului de filtraj situat cel mai aproape de releu.Va fi cea mai fiabilă soluție, ce te scutește de căutat acel integrat chinezesc greu de găsit.Modificarea e ușor de făcut odată ce obții alimentatorul de 12V/1A. Exemple de surse utilizabile: https://rovision.ro/produs/sursa-alimentare-camera-supraveghere-1a-12v/ https://teamdeals.ro/alimentator-12v-15-a/p Cutiei sursei de 12V/1A i se poate elimina ștecherul, trăgând o bucată de cablu bifilar lipită la bornele unde venea ștecherul, cutia fiind introdusă în incinta carcasei ventilatorului unde e suficient loc.Se lipește un cablu bifilar în locul ștecherului și va fi conectat în punctele de unde se alimenta sursa defectă cu DK106 iar firele de 12V se conectează la bornele condensatorului de filtraj, respectând polaritatea acestuia. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum