Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Identificare rezistor

Postări Recomandate

@alex26  Pentru experiența ta viitoare, când mai dai peste vreo rezistență arsă/întreruptă într-o schemă complexă, de obicei cauza este străpungerea unui semiconductor în aval de ea.Foarte rar se ard rezistorii fără vreun motiv, altul decât supratensiuni de lungă durată.Deci unde găsești o rezistență arsă, foarte probabil dai și peste o diodă, un tranzistor sau un integrat defecte.

Am avut însă odată acum mulți ani o problemă ciudată cu un final de casetofon auto, aveam semnal audio preamplificat până în intrările integratului final audio, alimentarea ok pe acesta, dar niciun sunet în difuzoare.Care și ele erau bune.

Aș fi zis că e finalul ars, dar parcă ceva nu se lega, nu mi se încingea nimic, nu pârâia nimic, nu șuiera nimic....nada, niente. Toate integratele arse de până atunci mai scoteau ceva, măcar fum....Parcă nu aș fi dat banii pe integrat aiurea, era și unul relativ scump. Atunci un coleg mai experimentat mi-a zis să văd dacă nu e cumva în MUTE. Nu era al naibii în muting, dar era o rezistență pe circuitul lui de st-by întreruptă. Dacă vă zic valoarea poate n-o să credeți....100 kiloOhmi. 100000 de Ohmi...și totuși a naibii rezistență era complet întreruptă, nu devalorizată, nu încinsă, nu spartă. Dar clar întreruptă....lucru de neînțeles la valoarea aia imensă.

Am concluzionat că doar o slăbiciune de fabricație, combinată cu vibrațiile de pe mașină au putut duce la întreruperea ei, altfel nicio tensiune nu avea măcar cum s-o încălzească măcar....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

7

• alex26

6

• mac01

3

• validae

2

Top autori în acest subiect

Stiu ca dl Marian e la un nivel foarte ridicat de cunoștințe si multi altii de pe acest forum, si degeaba incerc eu acum sa ma scuz ca mai tare ma bag in rahat. A fost o situatie mai ciudata. 

Link spre comentariu

Lăsați omul in pace. V-ati pus cu artileria pe el....ce aveti?

A pus o intrebare de care nu era sigur...mai ales ca ultima culoare avea aceeasi distanta fata de celelalte si nu se putea lua ca etalon....de unde sa inceapa citirea. 

Link spre comentariu

E bine să începi depanarea prin încercarea de a înțelege cauza defectării și mai ales cum funcționează aparatul sau schema respectivă.Schimbând doar piese fără să verifici și cauza defectării vei reuși doar să arzi iar alte piese, posibil chiar să amplifici daunele existente, antrenând și alte etaje ce inițial scăpaseră.

Apropo de rezistența ta, eu urăsc din suflet rezistorii cu cinci benzi, niciodată nu sunt sigur de unde să încep citirea codului.Pierd timp util doar încercând să aflu valoarea, mai ales dacă sunt și murdare sau mai ales încinse și decolorate.

Nu ești singurul care are probleme cu astea...mie îmi plac alea cu patru benzi, au spațiu clar la un capăt și vezi ușor de unde începi citirea.

Dacă nu aflaseși de metoda respectivă, când ai un rezistor întrerupt și nu i se disting culorile sau marcajul, răzui ușor glazura sau vopseaua de pe o parte, apoi față de fiecare terminal și porțiunea de mijloc, măsori cu ohmmetrul.De obicei se întrerup fix la mijloc, unde disipația termică e cea mai proastă și se încing mai mult.Când obții o valoare, o dublezi și o rotunjești până la cea mai apropiată valoare standard.

Link spre comentariu

Daca-i intrerupta se incepe de la jumatate, spre stinga sau spre dreapta...:d

Apoi vedeti ce iese inmultind cu 2.

Valabila mai ales la alea de putere bobinate de pe care nu se mai vede nimic dar orientativ ajuta si la chimice.

Link spre comentariu

In topicul de la link-ul de mai jos gasesti explicatii pas cu pas legate de modul general de functionare si calcul al amplificatorului audio, inclusiv circuitul de bias ( superdioda ) explicat si calculat cu lux de detalii.

Parcurge-l si te va ajuta pe viitor sa intelegi mai usor ce ai de facut in alte depanari de acest gen.

Este pana la urma si profitabil sa faci asta ( indirect ) pentru ca intelegand mai bine generalitatile, nu trebuie sa-ti mai irosesti timp cautand scheme care nu exista si asteptand dupa raspunsuri pe forum, vezi un circuit pe care il recunosti, il calculezi singur si stii ce merge pus in loc.

Deci asta e topicul:

https://www.elforum.info/topic/129153-teorie-si-generalitati-in-audio/

Si inca ceva ( ca sa vezi ca eu chiar nu am nimic cu nimeni, cu atat mai putin cu tine ), pe android market gasesti 2 aplicatii foarte utile,

Prima "Resistor Color Codes", este un calculator de coduri culori rezistente THT cu 4, 5 si 6 benzi, e foarte usor de folosit si 100% de incredere. 

A doua se numeste "Resistor SMD code", si calculeaza rapid toate codurile posibile si imposibile de rezistente SMD, indiferent de tipul sau structura codului, il tastezi intocmai cum e scris pe rezistenta si apoi dai semnul "=", o sa primesti indata valoarea exacta a rezistentei.

Link spre comentariu

Singurul motiv pentru care se putea presupune că rezistorul are 510 ohmi e faptul că rezistoarele de 0.5% nu sunt așa comune . După ce am văzut aseară postarea eu nu as fi putut afirma cu certitudine care din cele două valori e în realitate . Deci nu aș zice că e un topic derizoriu 

Link spre comentariu

Pai nici eu nu am fost sigur, am zis doar ca as merge pe 510R din motive deja repetate.

Insa rezolvarea era foarte rapida si simpla si fara sa cunosti culorile ( sa zicem rezistor carbonizat ), stiind ca este vorba despre rezistenta de jos din superdioda, se masoara valoarea totala a celei de sus ( incluzand pe cea a semireglabilului, daca exista ), se identifica numarul jonctiunilor BE pe care superdioda le polarizeaza si se estimeaza o deschidere maxima necesara de la care se calculeaza in modul cel mai banal, la fel de banalul divizor ( ca fix asta e superdioda, cel mai banal circuit electronic, un simplu divizor ).

Simplu si mult mai rapid decat mi-a luat mie sa scriu randurile astea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări