Mihai85 Postat Decembrie 28, 2023 Partajează Postat Decembrie 28, 2023 (editat) Sursa este de la un incarcator de putere pentru baterii Li Ion 2 canale (2 x 12s) 2 x 28A. La o conectare gresita, printre altele s-a defectat una din cele 2 surse identice. Este bazata pe integratul UCC28951 https://www.ti.com/lit/ds/symlink/ucc28951-q1.pdf?ts=1703692688670&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ti.com%2Fproduct%2FUCC28951-Q1%2Fpart-details%2FUCC28951QPWRQ1. Am gasit defecte PFC-ul si tranzistorii din punte. Tranzistoarele sunt atacate de 2 transformatoare de impulsuri. Nu am gasit nimic despre tranzistoarele originale FXN30S60F, doar ca sunt facute de firma FuXin Semiconductor. Au acelasi logo cu cele din PFC http://100-000.com:8080/ICInfo/UploadPdfs/2018112615540.pdf. Asa ca am pus NTPF110N65 de la Onsemi (30A, 650v). Dupa punerea in functiune formele de unda arata aproximativ identic ca la modulul bun doar ca apare si un zgomot care se si aude. Pare sa se incalzeasca si mai repede in gol radiatorul fata de modulul bun. Placile aveau montati intre D-S pe spate condensatori de 470pF. Am pus un video din secundar si din poarta unui tranzistor din punte de la modulul cu probleme: https://files.fm/u/3mramxrj2c Prima oscilograma este de la modulul bun, a doua de la cel pt. reparat. Editat Decembrie 28, 2023 de Mihai85 Link spre comentariu
antonvasileeee Postat Decembrie 28, 2023 Partajează Postat Decembrie 28, 2023 Acum 10 minute, Mihai85 a spus: intre D-S pe spate condensatori de 470pF. Snubberul !Cu dioda din tranzistor . Mai cauta DS la tranzistori , vezi capacitatile si Fall time comparativ . Link spre comentariu
Mihai85 Postat Decembrie 28, 2023 Autor Partajează Postat Decembrie 28, 2023 Multumesc, DS nu am gasit la cei chinezesti sau ce or fi ei. Am masurat cu multitesterul din dotare unul care a scapat. Posibil ca noii tranzistori de i-am montat eu sa aiba capacitati mai mici. Asa arata pe un multitester un tranzistor original: Link spre comentariu
antonvasileeee Postat Decembrie 28, 2023 Partajează Postat Decembrie 28, 2023 http://100-000.com:8080/ICInfo/UploadPdfs/2022324104224.pdf Link spre comentariu
Mihai85 Postat Decembrie 28, 2023 Autor Partajează Postat Decembrie 28, 2023 Multumesc pt DS, gasisem si eu dar nu vrea sa il deschida pe pc din motive de securitate. A mers pe telefon. Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 28, 2023 Partajează Postat Decembrie 28, 2023 Mosfetul pus in loc are si capacitati si sarcini ceva mai mari decat originalul insa nu cred ca asta e problema ( adica ar trebui sa fie ok in masura in care e procurat de la distribuitori seriosi ). Ce vad acolo in schimb e instabilitate ( ma refer la video ), strange mult baza de timp pe osciloscop ( in zona mS/div ) si-ai sa vezi la un momentdat subarmonicile. De ce e instabila nu stiu, dar e motivul pentru care se aude acel zgomot, si totodata pentru care radiatorul se incalzeste suplimentar, asta pentru ca instabilitatea mareste pierderile in comutatie ( uneori chiar lasandu-se cu fum ). Link spre comentariu
Mihai85 Postat Decembrie 30, 2023 Autor Partajează Postat Decembrie 30, 2023 (editat) Tranzistorii sunt procurati de la farnell. Am mai luat un set de tranzistoare pe care nu i-am testat inca FCP104N60 https://ro.mouser.com/datasheet/2/308/1/FCP104N60_D-2312015.pdf. Am mai facut niste probe. Am pus de proba 1nF in locul celor de 470pF si s-a linistit dar se incalzesc rapid mosfetii. Am incercat si fara condensatori dar si cu 1nF+470 pF(serie) comportamentul fiind asemanator, adica cu acel zgomot suprapus in idle. Daca adaug un pic de sarcina la iesire(de ex un bec 100w/220v) zgomotul acela dispare, ma rog danseaza un pic forma de unda stanga-dreapta cativa milimetri . Sursa are ca sarcina pe iesire ( la 36v) 2x150Ohmi in paralel la 10w din fabrica . Am facut si niste teste in sarcina cu 4 si 2 Ohmi. O schema asemanatoare se gaseste in DS lui UCC28950 cu mentiunea ca nu s-a utilizat redresarea sincrona iar trafo de impulsuri sunt comandate prin circute totem-pole cu tranzistoare , nu cu driverele specializate UCC27324. https://www.ti.com/lit/ds/symlink/ucc28950.pdf?ts=1703896014776 Aici cu cond de 470pF fara sarcina Aici forma de unda desfasurata Mai jos in sarcina cu 4 si 8 Ohmi Fara condensatori, forma de unda in poarta si secundar ingol, sarcina si secundar in sarcina Editat Decembrie 30, 2023 de Mihai85 Link spre comentariu
antonvasileeee Postat Ianuarie 1 Partajează Postat Ianuarie 1 (editat) Incearca totusi , poate gasesti din recuperari ,tranzistori cu capacitate egala sau mai mica . Daca iese bine la teste comanzi noi . Daccai posibilitatea sa simulezi e mai bine . Infasurarea transformatorului de impulsuri si capacitatea tranzistorului formeaza un circuit LC serie . La comanda directa e cum spune @Marian Editat Ianuarie 1 de antonvasileeee Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 1 Partajează Postat Ianuarie 1 Sursa presupun ca e cu stabilizare, nu? Ca zici ca-i incarcator... Deci tensiunea/tensiunile de iesire este/sunt ok? Zgomotul auditiv ai reusit sa-l localizezi? Adica se aude in zona PFC sau in zona puntii? Si in afara de conzii aia DS de pe spate, mai ai si alte snuberizari pe undeva pe placa? Link spre comentariu
iop95 Postat Ianuarie 1 Partajează Postat Ianuarie 1 Aceasta topologie are probleme la sarcini mici din cauza curentului redus care o scoate din ZVS. Tranzistorii alesi au tr si tf prea mici. La ce frecventa lucreaza? Link spre comentariu
ionut120v Postat Ianuarie 1 Partajează Postat Ianuarie 1 (editat) Cred ca se vede in oscilograme, genul acesta de instabilitate am si eu la unele surse forward punte datorita buclei de control a tensiunii, probabil schimband tranzistorele polul determinat de viteza de raspuns a convertorului s-a apropiat de polul implementat in bucla de reactie. Nu stiu cum e facut, dar la cele autooscilante facute de mine polul determinat de convertorul in sine era jos in jur de 100Hz, din acest motiv prefer sa-l las pol dominant si nu integrez amplificatorul de eroare. Editat Ianuarie 1 de ionut120v Link spre comentariu
Mihai85 Postat Ianuarie 1 Autor Partajează Postat Ianuarie 1 Salutare si la multi ani! Da este cu stabilizare ,lucreaza in zvs conform DS lui ucc28951. Dupa sursa mai este o placa separata cu un convertor DC-DC plus logica aferenta care se ocupa de incarcarea si balansarea celulelor . Are montat si un tor serie cu primarul cu 10 spire (shim inductor) care probabil se poate modifica in concordanta cu noile capacitati parazite D-S (Coss) . Poate ca mai important este Coss in cazul de fata decat Ciss pt ca la intrare, in porti nu vad diferente de forma de unda fata de placa buna. Trebuie sa pun amandoua sursele sa lucreze si sa fac niste masuratori comparative. Link spre comentariu
iop95 Postat Ianuarie 2 Partajează Postat Ianuarie 2 Controller-ul este pentru topologia phase-shift. ZVS este o stare (comutare la tensiune zero) care apare sau nu, functie de conditiile de operare; de regula nu poate fi mentinuta la curenti mici din cauza energiei inductive prea mici pentru a anula tensiunea D-S in timpul de comutatie. Coss este parametrul care conteaza atat ca valoare echivalenta in energie Co(er) cat si ca variatie a sa cu tensiune D-S. Daca timpii de comutatie si/sau timpul mort sunt prea mici este foarte posibil ca ZVS sa nu poata fi asigurata. Formele de unda ar trebui sa includa tensiune D-S si curent D. Link spre comentariu
Mihai85 Postat Ianuarie 3 Autor Partajează Postat Ianuarie 3 Multumesc pentru raspunsuri. Am gasit momentan o solutie, fara condensatorii montati din fabrica intre D-S si cu o rezistenta suplimentara (330ohmi) peste cei 75 ohmi de pe iesirea sursei vad ca sta rece acum. Am testat pe sarcina vreo 10 secunde pe 1 ohm( aprox 1200w), aproape de Pmax (1500w estimez) ca sa nu dau foc la rezistentele de 300w. Ce spuneti dv. inseamna sa intrerup circuitul din drena unui mos si sa inserez un trafo curent apoi cu o sonda x100 sa urmaresc tensiunea D-S? Sa vad daca e posibil sa fac o mica taietura. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Ianuarie 3 Partajează Postat Ianuarie 3 Iti imprumut sonda "accidentata" pana termini masuratorile. Daca ii simti utilitatea putem face un schimb. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum