Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Valoare rezistenta

dadix

Postări Recomandate

Buna seara. M-am jucat la setarea bias-ul la amplificatorul meu Luxman L-410 si a reusit sa-i ard rezistenta. Cand m-am uitat sa vad ce s-a ars am vazut ca in loc de o rezistenta , sunt 2 legate in serie dar nu stiu sa descifrez valoarea lor. Acum va intreb cu ce fel de rezistenta trebuie sa inlocuiesc ? In manual am vazut ca scrie R901a,b  120  1/2W Rf . Inseamna ca este este de 120 Ohm ?

Am vazut tot in manual ca R902a,b  4.7  1/2 Rf  . Este de 4.7 ohm sau 4.7kohm ? 

M-ai jos este poza cu ce am gasit eu in aparat . Mentionez ca aparatul a mai fost dus la reparat . 

https://ibb.co/DQDgBZm

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pe celalalt canal unde nu este ars nimic poza arata asa :

https://ibb.co/yyvf7dw

Ce nu inteleg  este de ce in manual pentru R901a,b este valoarea de 120 1/2W . Sa fie gresit in manual ? 

image.thumb.png.67887ec481bcbe24f2774b5803103040.png

Eu am umblat la reglarea bias-ului din urmatorul motiv am observat ca dupa reparatie nu il mai puteam modifica . Invarteam de "potentiometrul" acela , ma uitam la aparatul de masura pe ecran si  valoarea ramanea fixa la 50mA . Stiam ca nu e normal si ca trebuie sa scada sau sa creasca in functie de cum roteam . Asa ca l-am lasat la maxim si asa am reusit sa ard rezistenta . Cand am vazut ca incepe sa se arda l-am scos imediat din priza .

Editat de dadix
Link spre comentariu

Se mai intampla ca manualul sa nu se pupe cu realitatea sau sa ai indicative dublate si te induc in eroare. Daca ai fi avut un aparat virgin era simplu, dar asa nu poti sti daca nu a mai umblat cineva acolo.

Incearca sa gasesti pe Google (sau chiar YT) ceva poze clare facute de altii. Eu la o cautare rapida vad in el rezistente in capsula specifica (ceramica aceea alba), ceea ce ma face sa cred ca cineva si-a bagat degetele si a inlocuit cu ce a avut in stoc.

Ca idee: cand rotesti semireglabilul si nu face nimic vezi ca s-ar putea sa fie defect sau sa aiba portiuni unde intrerupe (iar la unele amplificatoare pot aparea consecinte costisitoare). Cu amplificatorul oprit masori pe rand fiecare set de contacte de pe semireglabil si le notezi. Repeti si pe canalul celalalt. Daca vezi valori radical diferite iti dai seama ca undeva ai o problema si investighezi inainte sa risti alte probleme.

Link spre comentariu
Acum 20 ore, dadix a spus:

... Ce poate sa insemne asta ?

Ca trebuie dus aparatul la un depanator care se pricepe si la electronica, nu numai la lipit piese. Înainte sa-l distrugeti de tot.

Oare de ce se poate arde un rezistor? Ati verificat rezistoarele din emitorii finalilor? Dar pe cei din baze?

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări