Vizitator Postat Februarie 8, 2005 Partajează Postat Februarie 8, 2005 am si eu nevoie de un inlocuitor pentru MTP3055E pentru un proiect de lumini dinamice controlat de calc.. am soft,plugin de winamp.. etc.. dar nu am nenorocitul asta de tranzistor..:( putetzi sa-mi dati si mie vreun echivalent ieftin dar bun..? The MTP3055E is a three-pin device that acts as a high-current switch. A positive voltage between the Gate and Source switches a much larger current between the Source and Drain. The MTP3055E can deliver up to 12 amps at 60 volts. WARNING - This is a CMOS device. Normal anti-static handling precautions must be taken. Link spre comentariu
niq_ro Postat Februarie 9, 2005 Partajează Postat Februarie 9, 2005 banuiesc ca e vorba despre asta de aici: http://www.southwest.com.au/~jfuller/disco/disco1.htm http://www.discolitez.com/index.shtml despre tranzitor gasesti date la http://www.alldatasheet.co.kr/datasheet ... 3055E.html da' in aplicatia asta poti sa-l inlocuiesti cu orice MOS-FET de putere canal N gen IRF520, IRF540 (mult mai ieftin) sau chiar cu un tranzistor de putere bipolar, gen 2N3055 ... totusi, daca cautai la http://www.vitacom.ro gaseai: TRANSISTOR MTP3055 Pret unitar pe BUC: 161.345 lei (fara TVA) Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 9, 2005 Partajează Postat Februarie 9, 2005 de vitacom acum am auzit.. mersi mult..poate reusesc sa fac ceva.. as vrea sa fac ceva cu spoturi de 12 v.. dar probl e ca imi tre sursa puternica..de 8* 40w la 12 v.. si ma intreb dak se poate face ceva cu rezistentze..? ca nu am gasit traf..si nici nu am de gand sa cumpar.. PS: sursa de calculator ar merge.. ca am vreo cateva.. ? 10x Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 9, 2005 Partajează Postat Februarie 9, 2005 mha.. pe MCT am drain,gate,source.. iar pe 2n am e,b,c.. cum naiba se potrivesc.. care`i gate`u care`i source`u si care`i drainu`?? ca daca le greses bag 12 v pe portu de imprimanta.. Link spre comentariu
djvas Postat Februarie 10, 2005 Partajează Postat Februarie 10, 2005 mha.. pe MCT am drain,gate,source.. iar pe 2n am e,b,c.. cum naiba se potrivesc.. care`i gate`u care`i source`u si care`i drainu`?? ca daca le greses bag 12 v pe portu de imprimanta..Pai nu prea se potriveste una cu alta ! MTP-u tau e un MOSFET cu canal N iar 2N3055 (probabil ca la asta te referi) e BIPOLAR. Nu prea are legatura unu cu altu . Pune cum a zis niq_ro un FET mai ieftin gen IRF 5xx sau 6xx Link spre comentariu
Vizitator Vasile Postat Februarie 10, 2005 Partajează Postat Februarie 10, 2005 DJ gresesti :lol: Ala este un TMOS Link spre comentariu
djvas Postat Februarie 10, 2005 Partajează Postat Februarie 10, 2005 Pai daca tu nu prea te pricepi (din cate am inteles eu) nu ti-as sugera sa te joci cu portu paralel ! EU as folosi in loc de Q1 din schema lu niq_ro un integrat ULN2803 si cu el sa atac trazistoru de putere . In felu asta portu e mai protejat. Link spre comentariu
djvas Postat Februarie 10, 2005 Partajează Postat Februarie 10, 2005 Mda :? ai dreptate vasile ! da oricum la ce vrea el sa faca merge orice trazistor de putere ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 11, 2005 Partajează Postat Februarie 11, 2005 uf..ar putea cineva sa modifice schema?plzz.. ca`s cam nou in domeniul modificarii schemelor ... preety plzzzz.... Link spre comentariu
niq_ro Postat Februarie 11, 2005 Partajează Postat Februarie 11, 2005 in aplicatia asta poti pune foarte bine un tranzistor de putere bipolar in locul TMOS-ului aluia astfel: sau desi cel mai pune au utiliza schema de la http://www.geocities.com/dsaproject/ele ... board.html adica: si in locul releelor pui becurile tale :wink: Link spre comentariu
bogdan_ Postat Februarie 11, 2005 Partajează Postat Februarie 11, 2005 eu zic ca mai bine pui un IRF5xx sau IRF6xx sau un alt MOSFET care sa iti tina curentul care trebuie. daca ai becuri puternice, trebuie sa te gandesti si la radiatorul pe care trebuie sa pui tranzistoarele. pentru 2N3055 o sa ai disipatie mai mare decat cu un FET de care ziceam. tu poti sa folosesti IRF510----5.6AIRF520----9.2AIRF530----14AIRF540----27Atoate la 100VIRF6xx sunt la 200V, dar daca folosesti doar 12V poti sa alegi unul din seria IRF5xx care sa suporte curentul necesar. nu este diferenta foarte mare de pret intre un IRF530 si un 2N3055 care rezista la acelas curent. in schimb daca ai curent mare pe 2N3055 atunci si pe el trebuie sa il comanzi cu un curent mai mare, si sa nu mai vb de radiator si de caderea de tensiune pe elem de comanda(mult mai mica la FET)si eu recomand sa ii mare grija cu portul paralel. cea mai buna metoda de izolare este cu optocuploare, dar si ULN2803 face treaba bine. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum