Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

MIG (fara gaz) sau MMA

revox

Postări Recomandate

Cu lipitul de duza depinde si de cit de scurt tii capatul liber, eu am obiceiul sa tin capatul la limita inferioare, la 0,8mm incerc sa tin 8mm, daca fortez setarea timpului si "scap" pistoletul mai aproape se mai lipeste sirma de duza, nu am patit de multe ori dar s-a intimplat.

La fel de adevarat e ca depinde si de sirma nemaivorbind ca daca ai 0,6mm difera timpul de 0,8mm, merge cu mai putin.

Im mod normal acel impuls este dat lasind tensiune si dupa ce se opreste inaintarea sirmei si efectul este ca a unei sigurante la supracurent, asa se taie firul acela.

Am spus impuls deoarece parca si ridica tensiunea aparatul in perioada aia.

Poate ajung sa pun Agiletul pe el si atunci pot spune ceva sigur nu doar ce banuiesc.

In mare parte a timpului tot Co2 folosesc si nu patesc sa nu plece din prima daca materialul de baza e curat.

Link spre comentariu

N-am folosit sarma de 06, de altfel nici nu are in obtiune la sarma asa ceva. Era tot vorba de taiat sau nu biluta. De la asta a plecat discutia. Daca, sa zic, a stat materialul un pic afara pana la debitare si a prins de la picaturi de ploaie ceva pete de rugina, am dat cu peria usor si am sudat fara probleme. Acum, sincer, trebuie sa recunosc deschis, eu inca invat cu el. M-a ajutat foarte mult cred, ca e sinergic si reglajele sunt foarte facile. Cred ca mai am mult pana sa-mi permit sa-l folosesc pe manual. Dar chiar si in programele lui DC, este destul de  permisiv cu ajustarile.  Ma incanta teribil ca nu mai trebuie sa bat zgura ca la electrodul invelit...

Cand o fi mai cald, ca acum nu prea e timp, vin si Sarbatorile de Craciun, o sa incerc sa fac un filmulet cu reglajele pe viu. 

Link spre comentariu
Acum 6 ore, Ion_Bumbu a spus:

....

Im mod normal acel impuls este dat lasind tensiune si dupa ce se opreste inaintarea sirmei si efectul este ca a unei sigurante la supracurent, asa se taie firul acela.

Am spus impuls deoarece parca si ridica tensiunea aparatul in perioada aia.

...

Intreb si eu, ca nu cred ca am inteles bine:

Daca intai se opreste avansul sarmei, inseamna ca se intrerupe arcul electric, nemaifacand contact cu masa.. ( pentru ca, grosso modo, sarma aflata in baia de metal se topeste un pic, din inertie termica, inapoi spre duza de contact).

Tensiunea/impulsul de taiere a sarmei prin ce se inchide, ca sa faca ce are de facut?

Link spre comentariu

Pai aia e ideea, se inchide pina nu se mai inchide ca se arde ca o siguranta, siguranta fiind fixa nu o sirma in miscare, daca opresti tensiunea cind opresti avansul sirmei ramine lipita in baie sau cu bila in cap iar daca opresti tensiunea si inertia mecanismului infinge sirma-n baie ramine acolo lipita.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Și toate astea in câteva milisecunde. Dacă am descompune mișcarea amplificând timpul de ridicare a mâinii cu pistoletul care a eliberat butonul de comanda și am vedea cu un interval de câteva secunde arderea firului la final, păi ar trece minute bune până mana sudorului s-ar ridica câțiva centimetri... 

E ca in povestea cu musca și palma individului enervat de insistențele ei, când vrea sa o mirleasca.😀 Musca se uită la palma cum vine încet spre dânsa. Reacția ei e mult mai rapida...

Link spre comentariu

Asa ceva spune Lincoln Electric Co. :

"The Burnback Time is the amount of time that the weld
output continues after the wire stops feeding. It prevents
the wire from sticking in the puddle and prepares the end
of the wire for the next arc start."

Sursa: manualul de la Speedtec 200C.

P.S. puteti incerca simplu de tot ca-i asa cu arcul electric, faceti testul cu un electrod de sudura, opriti inaintarea electrodului si vedeti daca instant se stinge arcul sau se lungeste.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

la aparatele mig mag ieftine dupa deschiderea circuituli de comanda a mecanismului de avans al sarmei de sudura (si al releului de forta care alimenteaza tranformatorul) motorul mai invarte rolele ceea ce face sa va ramana sarma pe care o taieti. La aparatele serioase modulul electronic franeaza motorul la ridicarea degetului de pe pistolet. dar deja intram in alte discutii.

Link spre comentariu

Daca butonul de pe pistolet e direct in serie cu motorul clar nu il poate opri complet ca mecanismul are inertie . Daca e comandat cu releu se poate folosi contactul NC de pe releu sa shuntezi motorul care devine generator, ca sa il franezi brusc gen cum e la motocoasele electrice cu o rezistenta sa nu prajesti contactele.

Editat de bolek
Link spre comentariu

Aparate de sudare MIG-MAG cu transformator...ieftine ?  Eu nu prea am vazut. Bine, fac comparatie intre unul de 300 de amperi cu invertor si cel cu traf alimentat trifazat. La cele trifazate mai e o punte la iesire si pot fi folosite sa sudeze cu curent continuu. Dar m-a surprins pretul lor raportat la simplitatea constructiva. Am cautat unul initial cu traf, gandindu-ma ca-l pot lasa si la nepoti sa-l foloseasca, dar...

Butonul de la pistolet face comanda obligatoriu printr-un releu daca e un MIG-MAG clasic cu traf. De la pistoletul sudorului, pleca doua fire subtiri, la capatul euro-mufei sunt doi pinisori care doar ating contactele din mufa mama de la aparat. Curentii sunt mici. Motorul sistemului de avans are ceva amperi prin el. Deci nu cred ca tin acele contacte la consumul motorului electric de avans.

IMG_20240629_111839301.jpg

Link spre comentariu

Nu. In nici un caz micro contactul din pistolet nu este inseriat cu motorul mecanismului. Doar face cumanda,De restul se ocupa placa electronica,Ea face franarea.Aparatele cu pretentii au toate sistemele de franare a mecanismului de avans.(buton de avans rapid fara actionare buton pistolet ,post gaz. etc}

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări