Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare/Extindere boxe in stil " Haudiofil "

Усилитель

Postări Recomandate

In acest an am luat din targul de la Negreni 2 boxe SH.... " Quadral Aera 1450"   am targuit de la 280 lei la 200......am zis ca chiar  daca ceva difuzoare sunt duse ,ce ramane + cutia ,filtre merita atata....Calotele de medii erau " bagate " ...deci am avut motiv de targuiala...plus ca nu sunt aceasi nuanta.....

Acasa ...surpriza ....placuta....chiar merg toate difuzoarele.Basul este puternic dar infundat....nu reda decat chitara bas si toba mare.....restul tobelor lipsa....mediile cam slabute, in sensul ca parca are banda prea ingusta....nu se aude decat cate un instrument care este mai in " fata "....

Inaltele suna bine.....sunt de la Philips....au potentiometre ,dar si cele de medii.Unul  face contact  doar pe minim si maxim....

Am decis : modificare :

Nu vreau sa fac  boxe " liniare"  .....urechea omului nu este liniara si mai depinde si de volum.....le fac pe gustul meu.....+ vreau sa maresc versatilitatea .

Am testat cu 2 amplificatoare si suna diferit.Am CD-uri originale care iarasi suna foarte diferit: unul are numai medii ,altele suna corect ,altele au bas de vibreaza mobila si geamul nontermopan....

Bas = 25cm    

medii = calota 4cm

inalte 1 tzol .Philips.

Am inceput cu schimbarea cablului stil vechi care iesea prin gaura cu cate 2 conectoare de buget.....

20231111.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Усилитель

9

• icar

6

• Shambala

2

• cdinu332

2

Am schimbat bobina de 6mH de la bas cu una identica dar cu sarma dublu la diametru , am schimbat condensatoare.....

in loc de potentiometrul defect de 25 ohmi cam greu de gasit ...(10-25 ohmi... si daca gasesti sunt la pret de HAUR...)  am facut unul cu comutator.

Basul este mult mai aerisit, au aparut si restul tobelor mai mici.Am modificat 2 comutatoare ...sa aiba aspect mai placut ...cu asta " deplasez " frecventa de taiere la bas...

Mediile au avut membrana /calota  " bagata " ....am incalzit ,masat ,si-au revenit .....Am facut pe strung o margine de protectie...arata Haudiofil ,dar a si marit SPL ul,,,,acum umple scena de instrumente ,fara bobina paralel .Comutatorul rotativ cu 6 pozitii lucreaza bine.....

boxeha10.jpg

basbut10.jpg

dmedii10.jpg

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Ce impedante au difuzoarele folosite?

Mai am o intrebare, cum naiba se desfac boxele astea "de raft", nu am găsit  vreun  surub pe undeva?!!!

Editat de icar
Link spre comentariu
Acum 17 minute, icar a spus:

Corect, dar trebuie indepartata masca, care e ...fixata definitiv!

Am avut o pereche de astfel de boxe la care riscam sa rup rama mastii, nu am putut-o scoate oricat am tras de ea si am fortat-o.  Erau niste bookshelfuri micute si ieftine, si nu merita sa le stric pt a inspecta bine (optic) difuzoarele .

Dar cand este vb de a cumpara boxe mai scumpe - de 300-500-800 lei sau +, mai bine renunti daca nu se pot inspecta difuzoarele.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, icar a spus:

cum naiba se desfac boxele astea "de raft", nu am găsit  vreun  surub pe undeva?

Multe asa sunt facute...lipite definitiv.Poti schimba difuzoarele...si lucra prin " gaura" celui de bas.....pt fabricant e mai ieftinnn.... are si rol in reducerea vibratiilor incintei.Am si eu o pereche Sony la care nu am dat jos masca...este lipita prea tare......cum nu am nevoie de fatada....ci de difuzoare .....voi fi ceva mai dur...( am desfacut cateva cu rabdare si atentie ...cate putin...incet ) 

Difuzoarele folosite sunt de 8 ohmi.

Extinderea boxelor va fi cu 2 hornuri de lemn care acopera partea superioara a mediilor si inaltele ( dreptunghiular )  + partea superioara a inaltelor...( rotund ) . Acestea sunt scumpe ,sunt de efect ,au SPL mare.....( si inca nu am vazut la nici un prieten.....asa ca Respect...) 

Chinezii de la iwistao au dreptunghiular la 115 dolari bucata....

WHFSC-SHWHC26_L_grande.jpg?v=1583834461

Una " trompeta " de 12 cm de la Heyder costa 136 euroi....

IMG_20201208_194851.jpg

TADAM....prezint varianta creativa  de buget... 

componente:

suport lumanare Auchan = 8 lei / buc

mojar lemn Dede 13 lei / buc

ceva munca......

20231211.jpg

20231212.jpg

Este lacuit cu lac mat.Am folosit twitere piezo la care am schimbat condensatorul total impropriu electrolitic de 4.7uF cu o folie polipropilena  de 1uF....un intrerupator simplu cupleaza "in caz de nevoie "  in paralel cu 1uF inca 3.3uF....

suna grozav.....

( cele 2 nu sunt aceasi culoare.....exact ca boxele mele...) Vor veni puse pe cele dreptunghiulare.

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Constructie horn patrat:

lemn rasinoase ,patrat lung 2m luat de la Dede (18 lei /buc...am avut nevoie de 3 buc - a ramas o juma...)taiat  24 buc .Am folosit doar scule de mana....partea superioara si inferioara nu sunt identice dar au aceasi curbura interioara.

horn110.jpg

partea superioara...vin invers fata de poza...

horn210.jpg

Lipit cu aracet si Tac-Pac......dupa uscare vine slefuit cu aparat cu banda de mana ,apoi cu smirghel fin in mai multe trepte cu mana....

horn310.jpg

Partea inferioara , care este plina : in el vor veni filtrul ,comutabil cu 2 condensatoare care pot fi puse in paralel si bobina care poate fi cuplata .Un altul va cupla un rezistor de 10 ohmi ca atenuator ...in caz de nevoie....va fi echipat cu un driver....

horn510.jpg

cu marginile ajustate ( fierastrau pendular cu acumulator ) ...

horn610.jpg

locasurile pt piese.....

horn710.jpg

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Exista un plan, un calcul, sau cum de fac tipurile astea de incinte sau goarne, cum s-or numi ele?

Am niste lemn de nuc pe care l-as freza dupa sablon si iese mult mai bine decat in poza aia IWISTAO srl.

Link spre comentariu

Există un calcul pentru absolut orice, trebuie doar să-l găsești și să-l respecți.Sau mergi pe ,,cum se aude mai bine,, dar asta cred că va însemna ceva material aruncat prin metoda ,,încercare și eroare,,..

Link spre comentariu
Acum 30 minute, cdinu332 a spus:

Exista un plan, un calcul, sau cum de fac tipurile astea de incinte sau goarne, cum s-or numi ele?

Exista....dar cum calculele sunt una si realitatea alta....mai ales ca o sa schimb mai multe drivere in timp....

Am folosit o " bucată" de arc de cerc cu diametrul de 110cm.Pe poza nu prea se vede dar curbura laterala este aceasi cu cele interioare.Asta este  important....

Link spre comentariu

Din  ce stiam,  la horn curbura este o hiperbola. 

In rest ce sa zic, toata stima pentru  îndemânare  si energie!

Un fel de P.S.: ce se intelege, aici, prin "driver"?

Editat de icar
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări