sesebe Postat Ianuarie 18, 2024 Partajează Postat Ianuarie 18, 2024 Ma tare indoiesc ca zgomotul este de doar 50mV la cablajele alea postate mai sus. Zgomotul este de citiva volti buni acolo. Riplul este probabil de 50mV nu zgomotul. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Ianuarie 18, 2024 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2024 Acum 2 ore, sesebe a spus: Ma tare indoiesc ca zgomotul este de doar 50mV la cablajele alea postate mai sus. De ce, ce-au ? Tu nu vezi ca sint proiectate la nivel de arta ? Hai ca am rezolvat misterul... Comutatorul meu de la shuntul ampermetrului analogic de la sursa nu facea contact bine. L-am comutat de cateva ori si si-a revenit. Am masurat si cu cel digital si arata la fel acum. Deci am asa: - Input: 16.36V / 0.91A - Output: 13.8V / 1.06A Rezulta => randament de 98% ! Am testat si cu 2A. Riplul nu se schimba, tot 50mV ramane. De incalzit se incalzeste decent, poti sa tii mana. La 1A e doar un pic caldut. La cuplare brusca sarcina de 1A, are o scurta scadere de 0.3V iar la decuplarea sarcinii o crestere de 0.8V. O fi ok ? Riplul la INTRARE: Riplul la IESIRE: Link spre comentariu
dumitrumy Postat Ianuarie 18, 2024 Partajează Postat Ianuarie 18, 2024 Umbla la butonul VARIABLE de la baza de timp sa nu se mai "incalece" oscilogramele. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Ianuarie 18, 2024 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2024 (editat) Al dreacu simulator, putea sa se insele si el o singura data in viata, dar n-a vrut. Am testat si limitarea de curent si este exact asa cum a prezis simulatorul: cand intra in limitare creste riplul de la 50mV la 1V ! O sughiti bateria daca se incarca cu riplu de 1V ? Daca ar fi sa ne luam dupa cum a prezis Nostradamus, inseamna ca urmatoarea incercare, cu senzor ACS pe bara de minus, o sa mearga frumos... Uite ce zice Chat Lgbt-ul: Charging an AGM (Absorbent Glass Mat) lead-acid battery with a voltage that has a 1V peak-to-peak (1Vpp) ripple may not be ideal. Lead-acid batteries, including AGM types, generally prefer a stable and controlled charging voltage to maximize their performance and lifespan. Excessive ripple or fluctuations in the charging voltage can lead to issues such as overheating, overcharging, and premature failure of the battery. It's recommended to provide a stable and well-regulated charging voltage to ensure the proper and safe charging of AGM lead-acid batteries. Deci cica le supra incarci, ca depasesti tensiunea recomandata de incarcare cu riplul ala. Dar chestia e ca riplul ala mare apare doar cand bateria e descarcata si trage curent mare. Si atunci, ca sa limiteze curentul, tensiunea scade pe la 11-12V cat e pe baterie. Deci, dupa mintea mea nu prea exista risc de supraincarcare. Cum a scazut curentul la 0.9A, riplul revine la normal, la 50mV. Dar chestia e ca nu stiu daca ii place bateriei sa fie incarcata in valuri, din alte motive in afara de supratensiune... Editat Ianuarie 18, 2024 de Blacksmith Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 18, 2024 Partajează Postat Ianuarie 18, 2024 Care-i ultima schema testata? Posteaz-o din nou. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Ianuarie 18, 2024 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2024 Despre asta este vorba: (vezi ca am editat comentariul anterior) Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 18, 2024 Partajează Postat Ianuarie 18, 2024 (editat) Incearca cu un grup serie R-C in paralel cu C8. Ca valori R~1k...10k si C~100nF...1µF. Iar in serie cu D1 poti pune o rezistenta de 1k...4k7. Iar C8 s-ar putea sa trebuiasca redus pina la citeva zeci-sute de pico. Toate astea asa ochiometric.......... Editat Ianuarie 18, 2024 de sesebe Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 18, 2024 Partajează Postat Ianuarie 18, 2024 Putin probabil sa fie intr-adevar 98%, in pdf nici la modul ideal nu ajunge acolo, cel mult ai putea spera la un real 95%, si asta fara shuntul de curent, conform ce vad prin pdf. Ce-i drept nu ca ar conta prea mult. La fel, putin probabil ca riplul sa ramana identic la dublarea curentului ( in fapt e fizic imposibil ). Si intr-adevar cum zice @sesebe, a nu se confunda zgomotul cu riplul n-au legatura cuna cu cealalta. Oricum ala nu-i osciloscop sa masori asa ceva. Credeam ca ai ceva DSO bun, in cazul asta scuze ca te-am contrazis Sesebe. Oricum scopul ti l-ai indeplinit, deci felicitari. Mie unul totusi imi place primul pcb, partea de forta cu trasee scurte si bine separate de partea de control, trasee de putere bine dimensionate si aranjate... arata ok, arata comercial. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Ianuarie 18, 2024 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2024 (editat) Eu cand zic riplu ma refer la toate balariile pe care le arata osciloscopul pe bara de plus. Ca e riplu, ca e zgomot, nici nu conteaza... Conteaza ca tensiunea e murdara si murdaria are 1Vpp. Osciloscopula ala merge pana la 10MHz... Deci nu vad ce problema sa aiba... Editat Ianuarie 18, 2024 de Blacksmith Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 18, 2024 Partajează Postat Ianuarie 18, 2024 (editat) Ba conteaza foarte mult daca vrei sa faci o analiza corecta si eventual sa-l reduci. Riplul il reduci marind capacitatea de filtrare la iesire, eventual adaugind C-uri low ESR si poti ajunge la valori foate mici bune chiar de alimentat preuri de zgomot mic. Cu zgomotul este o alta mincare de peste si este foarte greu de redus, mai ales sub anumite nivele, si trebuie si stiut exact de unde provine, iar solutiile sint multiple si se aplica simultan. Iar un osciloscop de 10Mhz simplu este foarte bun pt vizualizat riplul dar zgomotul nu prea ai cum sa-l vezi cu asa ceva, mai ales si analogic. Pe osciloscopul meu analogic de 2x100Mhz cu greu am reusit sa vizualizez partial zgomotul folosind sincronizare pe front si facind Zoom cu a doua baza de timp, dar asta a fost cu peste 10 ani in urma. Editat Ianuarie 18, 2024 de sesebe Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 18, 2024 Partajează Postat Ianuarie 18, 2024 33 minutes ago, Blacksmith said: Ca e riplu, ca e zgomot, nici nu conteaza... Da cum sa nu conteze? Conteaza la fel de mult ca diferenta dintre zi si noapte... Riplul este foarte usor de identificat pentru ca este variatia de tensiune de tip rampa si la frecventa de comutatie, de pe electroliticii de iesire, este efectul descarcarii periodice a condensatorului/condensatorilor de catre sarcina in timpul de off. Zgomotul de comutatie este o componenta complexa ce se suprapune peste riplu, un amalgam de sinusoide ( sau aproape ) foarte ascutite si de multe frecvente suprapuse, mult, foarte mult peste frecventa de comutatie ( cu cateva ordine de marime chiar ). Tocmai pentru ca zgomotul este o componenta atat de complexa si rapida ai nevoie de osciloscop bun sa le vezi, nu analogicul ala. Nu ca ar conta, e oricum la o frecventa mult prea mare sa afecteze cu ceva pe cineva. Link spre comentariu
djvas Postat Ianuarie 18, 2024 Partajează Postat Ianuarie 18, 2024 Condensatorii de pe iesire nu sunt cam mici ? Link spre comentariu
Blacksmith Postat Ianuarie 18, 2024 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2024 Nu, asa se recomanda de la producator. Eu am vazut pe osciloscop variatie a tensiuni de 1Vpp. Daca am vazut-o, inseamna ca ea exista. Si daca exista nu e bine. Ca tensiunea DC trebuie sa fie fixa, nu sa joace cu 1V (ma rog, o variatie mica se accepta, adica riplul). Pana sa ma intereseze zgomotele pe care nu le vad, eu zic ca mai bine ar fi sa ma ocup de cele pe care le vad, cum ar fi cel de 1V. Oricum, nu intentionez sa mai fac nimic la schema asta. Am intors-o pe toate partile in simultor si nu a vrut in nici un fel. Asa e sortit sa fie. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 18, 2024 Partajează Postat Ianuarie 18, 2024 23 minutes ago, djvas said: Condensatorii de pe iesire nu sunt cam mici ? La 400khz, nu-s deloc mici pentru doar 1-2A. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Ianuarie 18, 2024 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2024 (editat) Acum 4 ore, Blacksmith a spus: Deci cica le supra incarci, ca depasesti tensiunea recomandata de incarcare cu riplul ala. Dar chestia e ca riplul ala mare apare doar cand bateria e descarcata si trage curent mare. Si atunci, ca sa limiteze curentul, tensiunea scade pe la 11-12V cat e pe baterie. Deci, dupa mintea mea nu prea exista risc de supraincarcare. Cum a scazut curentul la 0.9A, riplul revine la normal, la 50mV. Dar chestia e ca nu stiu daca ii place bateriei sa fie incarcata in valuri, din alte motive in afara de supratensiune... Dar n-ati zis nimic de asta... Ma refeream daca totusi poate fi incarcata bateria cu oscilatia aia de 1V, care e prezenta doar cat trage bateria peste 1A. Editat Ianuarie 18, 2024 de Blacksmith Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum