Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor DC-DC cu TPS54302

Postări Recomandate

• Răspunsuri 159
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@Blacksmith care este diferenta intre sunt 0.1R si senzorul ACS, de ce poti pune ACS si sunt nu poti?

La un curent de 1.5A pe sunt aveai o cadere de tensiune de 150mV, destul de mica. Daca totusi era mare puteai sa scazi valoarea suntului la 0.01R si caderea de tensiune scadea la 15mV. E adevarat ca la ACS ai cadere de tensiune de doar 1.8mV, dar totusi functionarea este la fel iar caderea de tensiune din punctul meu de vedere este prea mica ca sa conteze la incarcarea bateriei, chiar si cea de 150mV. 

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Mi-au venit piesele si cablajele si m-am apucat de treaba. Am bagat prima data in teste convertorul DC-DC cu TPS54302 in varianta simpla, fara limitare de curent (ca n-am mai avut timp sa lipesc si partea de curent, o fac maine). Merge foarte bine, nu se incalzeste decat putin la 1A, are riplu de maxim 50mV si nu scade in sarcina (poate doar 10-20mV). Ce ma surprinde este ca riplul la iesirea dupa prima bobina este identic cu cel de dupa al doilea filtru. Nu ar fi trebuit sa-l mai atenueze ? Alta chestie ciudata e ca are randament peste 100% ! La intrare avea 16.5V si 0.5A iar la iesire 13.8V si 1A. Cum naiba e posibil asa ceva ? Asta incalca legile fizicii... O fi venit din viitor ?

IMG-20240117-210938.jpg

Editat de Blacksmith
Link spre comentariu

O sa refac masuratorile...

As mai avea o intrebare pentru maine cand ma apuc de partea de limitare de curent. E schema asta...

Condul acela de 1 nF de compensare, de la opamp, era recomandat in schema cu LM2596 care merge la 150Khz. Acum, daca eu il folosesc la TPS-ul asta care merge la 400 Khz, cum ar trebui sa ajustez acest cond ? Ar trebui alta valoare ? Ce face concret acest cond ?

screenshot.11.png

Editat de Blacksmith
Link spre comentariu

Eroarea de la randament este de la masuratoare, se subantelege.

Nu te baza pe aszisul "ampermetru" analogic al sursei, nimic nu egaleaza rezolutia si precizia unui multimetru bun.

E deajuns pana si un singur multimetru bun ( daca nu ai ), faci masuratori pe rand cu el pastrand reglajele, sarcina si cablurile identice.

Ca sa fii sigur de valorile de curent poti inseria un shunt cu plusul si masori tensiunea de pe el cu un multimetru ok.

PS: Condul ala pune un pol dominant in raspunsul in frecventa al AO, scopul fiind acelasi ca la amplificatoare, adica o intersectie cu zero la un punct optim de castig si faza, unul care sa previna oscilatiile.

AO lucreaza cu un semnal CC ( shuntul este dupa conzi ), deci frecventa de lucru a regulatorului e irelevanta pentru el, alegi condul dupa valorile rezistentelor din reactie, si raspunsul optim gasit, nu dupa frecventa de comutatie.

Valoarea lui se optimizeaza pe osciloscop, dar tinand cont ca se lucreaza in cc, e destul de flexibil.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări