Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor DC-DC cu TPS54302

Postări Recomandate

Este complet gresita ideia ca un acumulator Pb se incarca sau trbie incarcat in curent constant. Cit timp nu depasesti un curent limita ce depinde de constructia acumulatorului poti sa-l incarci cum vrei. Acumulatorii Pb sint cei mai permisivi.

Alege un integrat ce poate lucra permanent in regim de limitare curent intern (protectia lui), integrat ce sa nu depaseasca posibilitatile sursei din care il alimentezi si seteaza-i doar tensiune acorect la iesire si atit este suficient. Poti sa te duci pina la 0.5C pt scurt timp (citeva minute) la incarcare si acumulatorul va fi chiar fericit cu regimul acesta.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 159
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Trebuie să aplici soluția potrivită fiecărei probleme.Nu cred că acumulatorii încărcați de tine au nevoie de o precizie și o tensiune atât de ,,curate,, ca să fie nevoie de atâta complicație...uzual un LM317 se folosește la încărcare pe UPS-urile de 350W.

Dacă-i limitezi tensiunea maximă, se încarcă și la curenți ceva mai mari fără să râgâie..

Link spre comentariu

Soluția este banal de simpla dar Dudica sigur nu vrea sa implementeze asa ceva ca nu-i soluția care vrea el și vine de pe forum:

Sa zicem ca are acumulator de 12Ah.

Alege un integrat ce poate funcționa permanent în protecție de curent, integrat ce poate livra 2.5-3.5A și ii setează tensiunea la ieșire cit trebuie. 

Cind acumulatorul este foarte descarcat Integratul va sta în protecție avind limitare de curent la ieșire de 2.5-3.5A. După citeva minute-zeci de minute acumulatorul se va incarca suficient astfel incit sa nu tragă peste limita integratului iar Integratul va întra în regim normal de lucru. 

Pt o limitare suplimentara se poate in seria la ieșirea sursei un rezistor de 0.5-1 ohm/5W și s-a rezolvat simplu și elegant toată problema. Oricum regimul acesta va fi utilizat destul de rar, poate niciodată. 

Link spre comentariu

@validae Evident ca nu trebuie atata precizie pentru incarcarea unor acumulatori. Dar eu stii cum gandesc eu ? Daca tot m-am apucat acum sa fac o sursa cu limitare de curent, de ce sa nu o fac calumea ca sa o pot folosi si in alte proiecte cand imi va trebui o sursa cu precizie ?

@cristi7521 Am sa studiez si schma aia, dar asa la prima vedere pare ca face acelasi lucru...

@sesebe Pai exact asta vreau sa fac. Dar ce integrat sa fie ala care sa aiba curentul limitat intern la 1-1.5A ?

Link spre comentariu

Gata, ma dau batut. Declar mort acest convertor cu TPS54302 ! :mort

Dumnezeu mi-e martor ca am incercat tot ce s-a putut. Si v-am stresat si pe voi la fel de mult.

Am vrut sa-l fac si eu cu o tehnologie mai noua, sa mai reduc din disipatie, dar daca nu se poate... asta e.

O sa ma intorc la schema mea clasica, cu stabiliztor liniar. Numai ca o sa schimb LM317 cu LM1085 care e LDO si are cadere mai mica pe el. In felul asta pot sa mai scad un pic tensiunea si mai salvez un watt, doi...

Iar la asta pot sa-i fac si limitare de curent pe bara de plus, care merge perfect (teoretic).

screenshot.1.png

Editat de Blacksmith
Link spre comentariu

Am citit. Dar si acea varianta este cu senzorul de curent tot pe bara de minus.

Mie imi trebuie cu senzor pe plus, ca masa trebuie sa fie comuna cu celelalte montaje care se alimenteaza apoi din baterie cand se ia curentul. La mine bateria sta conectata permanent la incarcator. Nu o incarc si apoi o scot si o bag in montajul meu... ca sa pot sa folosesc acel incarcator cu senzor pe minus.

Link spre comentariu

Senzor Hall pe partea de monitorizare curent, ACS-urile alea.

E scumpisor dar are avantajul ca shuntul e intern si e izolat electric de partea electronica, deci poate fi alimentat cu masa comuna, ofera o iesire in tensiune continua direct proportionala cu curentul de sarcina.

Sau shunt rezistiv pe plus si un amplificator diferential dedicat, sunt CI-uri SO8 ( de la AN parca ) care contin intern amplificator diferential, incluzand si rezistentele de la intrari deja foarte bine imperecheate, anuleaza stresul cu rejectia de mod comun, si la fel, poate fi alimentat cu masa comuna, tinand totusi cont de cursa de mod comun a intrarilor ( date in pdf ).

Link spre comentariu

Mai poți face o chestie - nu tocmai ortodoxă dar cred că e acceptabilă. Poți monitoriza curentul înainte de integratul regulator . Faci niște calcule/măsurători și obții valoarea de acolo care corespunde la 1A pe ieșire. Nu va fi tocmai exact dar nu cred că te interesează asta . Scapi astfel de interacțiunea cu bucla de reglaj . Chestia e valabilă dacă ai tensiunea de intrare (cât de cât) constantă.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări