Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Coborare tensiune 18V in mod eficient

Postări Recomandate

Da, este in regula. Chiar sint multumit cate variante mi-ati dat. Acum ramane sa analizez si sa vad ce mi se potriveste mai bine...

As vrea sa va mai intreb ceva. Convertoarele astea DC-DC "murdaresc" tensiunea din care se alimenteaza ? Ca vad in datasheet-ul unuia ca recomanda sa bagam un filtru EMC pe intrare... Chiar o fi necesar la mine daca daca toata aparatura e digitala (UPS + NAS) ?

Mie imi vine rau cand ma gandesc cate convertoare am de insirat. Vine cam asa.. :

Sursa SMPS 230V->17.5V - Convertor 17.5V->12V - Convertor 12V->5V - Convertor 5V->3.3V (este inclus pe placa RPi Pico)

Nu o avea nimic ca sint asa insirate ? Nu se aduna riplul de la toate ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ai şi varianta cu sursă de la 230v la 12 şi 5V.Chiar aveam mai demult un modul Cisco şi îi făcusem adaptare cu lm317 şi pentru 3,3V la 0,5A max.Era destul de compactă.

Sigur există şi alte smpsuri compacte care scot 12 şi 5V.

Editat de BRANCA
Link spre comentariu

Dacă le legi în paralel, eventuala defectare a unuia nu-l scoate din joc pe celălalt.

Dacă le legi în cascadă (unul după altul) sau serie cum le zici tu, dacă primul cedează, nici cel de după el nu va mai funcționa. Altfel, dat fiind consumul cerut, nu ar avea probleme să le alimentezi unul din celălalt.

Link spre comentariu

Legarea in cascada a surselor se practica des in tv ,unde este un regulator de 5V si apoi sunt 3.3 ,1.8 ,1.1 si chiar 1.0 sau 0.8 ,dar sunt curenti mici .

Legare in cascada se folosea la sursele liniare unde precizia stabilizarii era critica ,se foloseau 2-3 module care stabilizau in trepte descrescatoare .

Dca legi in cascada regulatorul de 12V va suporta si consumul de pe 5V si va disipa ceva mai mult .

In paralel e optim ,avand in vedere precizia ridicata a surselor in comutatie .

Editat de antonvasileeee
Link spre comentariu

Am luat modulele astea 3 si am facut cateva teste:

- LM2596 [Step-Down]: https://www.emag.ro/modul-coborare-tensiune-lm2596-cl411/pd/D9XL5VBBM/

screenshot.3.thumb.png.3744869fd613e6a2cb88547f9f500139.png

- XL6009 [Step-Up-Down]: https://www.emag.ro/modul-step-up-down-dc-dc-20w-xl6009-ai0860/pd/DDTS1GMBM/

screenshot.1.thumb.png.13fe55479e72c1d8da7ee35f30a798a2.png

- MP1585 [Step-Down]: https://www.emag.ro/modul-coborare-tensiune-dc-dc-mini-mp1584en-cl626/pd/DDNZ5ZBBM/

screenshot.2.thumb.png.30311368b82db7fb875800fdb7795413.png

Imi plac... Se descurca destul de bine ! Cel rosu si cu cel mic verde sint exact ce aveam nevoie.

As fi vrut sa-l pun si pe cel albastru sa incarce bateria, la 13.7V, dar nu are limitare de curent... Imi trebuie 1A.

IMG-20231221-120017-1b.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări