Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Coborare tensiune 18V in mod eficient

Postări Recomandate

Vreau sa fac dintr-o tensiune continua care variaza intre 18 si 11V, doua tensiuni mai mici: 12V, 200mA si 3.3V, 200mA. 

Dar nu as vrea sa o fac cu stabilizatoare liniare, ca nu mai vreau alte surse de caldura. Deci cred ca ar trebui un convertor DC-DC ceva. Dar pentru 12V trebuie sa stie si buck si boost.

La cea de 12V nu e nevoie de stabilizare prea mare, dar cea de 3,3V trebuie sa fie o stabilizare serioasa pentru ca va alimenta un microcontroler Raspberry Pico. Cred ca ar merge si 5V in loc de 3.3V, dar trebuie sa mai cercetez...

Aveti vreo idee ? 

Edit:

De fapt, cea de 3.3V poate sa fie intre 3 si 5V, pentru ca uC are pe placa lui un convertor din asta: https://eu.mouser.com/datasheet/2/1458/DS6150AB_06-3104893.pdf

Editat de Blacksmith
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pentru 12V vezi daca e potrivit asta https://www.tme.eu/ro/details/span02a-12/convertoare-dc-dc/mean-well/ Cam mică puterea dar alea de 200mA nu sunt pe stoc.

Este cam scump dar e la "botul calului", mă îndoiesc că dacă iei piesa cu piesă ieși mult mai ieftin. Știu că nu ești fan Ali așa că nici nu mai caută, economisești câțiva lei dar pierzi timp și nervi.

@Blacksmith citește cu atenție pentru că există și versiune cu ieșire reglabilă.

Sau asta?

https://www.tme.eu/ro/details/am6c-1212s-nz/convertoare-dc-dc/aimtec/

Link spre comentariu

@Stefan Nu e potrivit. Da curent prea mic.

@darius_bv Da, la ala ma uitam si eu... Dar e doar buck. Iar eu am la intrare tensiuni de 11V minim, si am nevoie sa scot 12V... :84

Daca scade tensiunea de intrare sub cea de iesire, ce se intampla ? Isi da shutdown sau scoate la iesire ce e la intrare minus 1V cat cade pe el ?

Editat de Blacksmith
Link spre comentariu

Salut, uite iti recomand o solutie mica si eleganta:

Mini sursă coboratoare max 28V IN și max 3A - (2A fără răcire)

Sursa de alimentare reglabila de dimensiuni foarte mici (22mm x 11mm) + tensiuni fixe (1.8V 2.5V 3.3V 5V 9V 12V) cu 2A cu racire ambientala si max 3A cu racire "fortata" (radiator si/ventilator)

Notă: Pentru a utiliza tensiunile fixe, trebuie să „tăiați” (întrerupeți) traseul de la ADJ (vezi poze)

Notă: La sarcini peste 2A sau peste 75-80C (temperatura integrată), necesită răcire suplimentară cu un radiator mic sau un ventilator mic.

Descriere
1. Tensiune de intrare: DC 4.5-28V
2. Tensiune de ieșire: ieșire reglabilă și fixă de integrare, partea din spate poate alege tensiunea de ieșire fiexd
3. Interval reglabil: 0,8-27 V, tensiune fixă (1,8 V 2,5 V 3,3 V 5 V 9 V 12 V)
4. Curent de ieșire: 3A (max), intrare de testare curent 12V ieșire 1,5A
5. Eficiență de transformare: 97,5% (max) (6,5 până la 5 V 0,7 A)
6. Frecvența comutatie: 500KHz

OBS: Nu suporta sarcini inductive si nici varfuri pe intrare mai mari de 28V !!!

d5efdf166cbb64ea292a7bf5302ffdc9.jpg

-------------------------------------------------

sau sursa automata Step-down-up

- Sursa Automata Step-up / Step-Down ( aproape "MPPT" )
- Mentine tensiunea constanta indiferent daca tensiunea de intrare creste sau scada, fata de ceea de iesire.

Specificatii:
Input voltage: 4-30V
Output voltage: 0.5-30V
Output current: 3A, 4A with cooling fan
Output power: 30W without cooling fan,60W with cooling fan
Output ripple: 30MV (Full output voltage)
Conversion efficiency: Boost, 88%-91%; Buck,87%-90%.
Short circuit protection: Yes
Working frequency: 180KHz
Size: 48*23*21mm

65bff1765a47cf82e0017383dd127da3.jpg

Editat de digitalelectron
Link spre comentariu

Haideti sa stabilim un lucru, ca sa inteleg si eu. Daca convertorul e buck, poate sa scoata tensiune mai mare decat intra ? Cel din link-ul de mai sus zice ca buck dar ca are tensiune de intrare variabila 4.5-24V. Banuiesc ca asta inseamna ca poti regla si tensiunea de intrare si de iesire, dar cea de intrare sa fie mai mare ca cea de iesire, nu ? 

Link spre comentariu

Prima sursa aceea mica, este Buck (step down) acepta o tensiune de max 28V Absolut. Aceasta sursa face NUMAI step down, adica tensiunea de intrare va fi cu cel putin 1V mai mare decat tensiune de iesire setata. Adica daca tu vrei 12V la intrare ai nevoie min de 13V. Aceast sursa poate lucra in cazul tau intre 13 si 28V max si iti asigura 12V pe iesire

Sursa a doua, este Buck si Boost (step down si step-up). Daca pe iesire setezi o tensiune de 12V, la intrare poate varia inatre 4V si max 30V la iesire vei avea mereu 12V

PS: Aceste surse automate sint folosite in draci de oameni care au pe masina diverse dipozitive pe 12V, in pricipiu camere, care nu suporta variatia tensiunii bateriei de plumb (ceea mai de jos posibila 10.5V si max 14.4V) + se poate folosi si la auto cu baterie de 24V plumb

Daca dai click pe poze poti vedea de unde se pot achizitiona

Editat de digitalelectron
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări