Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Identificarea tipului de sursa si condensator

Postări Recomandate

Salutare, 

Am cumparat un incarcator de baterii makita , modelu DC10WA , pentru baterii de 7.2-10.8v defect , cu intentia de a-l repara si folosi.

Se pare ca a mai fost umblat prin el , in cateva randuri ... 

Am incercat sa imi dau seama ce fel de sursa in comutare este , cum functioneaza insa nu reusesc in totalitate.

Am mai gasit pe un site , cineva care o avut probleme cu incarcatorul asta si a pus un desen cu schema circuitului ... sau cel putin partial (atasez mesajului)

Cred ca acesta este un fel de flyback smps cu feedback prin optocupler dar nu reusesc sa imi dau seama exact cum se numeste ca sa citesc putin despre el sa vad cum functioneaza.

Daca m-ati putea ajuta ar fi grozav. Nu vad nici un chip pe placa care sa faca modulatia PWM si de asta nu pricep cum ar trebui sa functioneze 

Totodata in schema este un condensator C5 intre S si G de la mosfet , acela este explodat pe placa si nu imi dau seama ce valoare ar trebui sa aiba. Ati putea oare sa imi dati un indiciu cum sa imi dau seama ce este ? As vrea sa-l inlocuiesc dar nu stiu cu ce 

Multumesc de ajutor

Mircea

makita-charger1.jpeg

IMG_0741.jpeg

IMG_0744.jpeg

IMG_0743.jpeg

IMG_0740.jpeg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Chipul pe care îl cauți este chiar acel MIP3E3SMY care este deci un IC nu un tranzistor .  Schema nu este ridicată în totalitate corect, mai verifică. Configurația pare să fie într-adevăr flyback. Poate găsești un data sheet mai complet, eu am găsit doar ceva sumar, în japoneză - chipul e Panasonic.

Link spre comentariu

Se poate adapta un kit sursă de tv-uri gen CA901 sau CA888 foarte ușor.Am făcut astfel de adaptare cu succes, păstrând doar partea de control a încărcării.Uneori am eliminat și partea de decuplare originală, înlocuind-o cu o mică sursă în comutație CC-CV chinezească, ce are leduri indicatoare de stare proprii pentru încărcare și terminarea încărcării.

Link spre comentariu
8 hours ago, UDAR said:

Chipul pe care îl cauți este chiar acel MIP3E3SMY care este deci un IC nu un tranzistor .  Schema nu este ridicată în totalitate corect, mai verifică. Configurația pare să fie într-adevăr flyback. Poate găsești un data sheet mai complet, eu am găsit doar ceva sumar, în japoneză - chipul e Panasonic.

Asa este, chipul care este acolo montat este MIP2E4DMY care este un PWM IC acuma trebuie doar sa aflu ce condensator ar trebui acolo. Care nu stiu cum sa imi dau seama.

Tensiunea pe pinul de control al IC-ului este de max 10v ( conform specificatiilor ) asa ca am sa incerc cu un 4.7uF/16V cam de aceeasi dimensiune. Nu imi dau seama daca este vreo problema daca capacitatea este mai mica in aceasta situatie.

4 hours ago, validae said:

Se poate adapta un kit sursă de tv-uri gen CA901 sau CA888 foarte ușor.Am făcut astfel de adaptare cu succes, păstrând doar partea de control a încărcării.Uneori am eliminat și partea de decuplare originală, înlocuind-o cu o mică sursă în comutație CC-CV chinezească, ce are leduri indicatoare de stare proprii pentru încărcare și terminarea încărcării.

Merci de sugestie. Am sa investighez si calea aceea in paralel :)

Editat de MirceaL
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări