Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Refacere instalatie incalzire

Postări Recomandate

Va salut,

am luat o casa mai veche in oras, si ne-am apucat de renovari.

Urmeaza instalatia de incalzire sa o iau la puricat, am vazut destule ciudatenii pe ea, fostii proprietari fiind mai in varsta si probabil nu au avut bani sa investeasca ca sa puna la punct totul.

Podul este "rece",  s-au refacut izolatiile si tavanele la camera cu vata bazaltica de 20, bariera vapori, apoi rigips.

Casa pe exterior este izolata cu polistiren de 10.

Casa este cu  parter,  traseul total al circuitului este 25 metri.

Caloriferul din baie este  tip prosop?  Are cam 600x800

Caloriferul din bucatarie, nu l-am masurat dar tot asa este ceva mic.

Caloriferele din camere sunt 1000x600

Centrala este pe gaz, de 24kw 

Din centrala se pleaca cu teava de cupru 22mm pe tur/retur  ( cam 1,5 m lungime),   apoi se ramifica catre caloriferul din baie si catre restul casei, cu 18mm tur si 15mm pe retur...

Caloriferele nu aveau nici macar robineti pe tur/retur, erau legate direct la tevi...

Incaperile au urmatoarele dimensiuni

Baia si bucataria au 3x2.5m, cu inaltime de 2.4

Sunt 3 camere de 4x4m, cu inaltime de 2.4m.

Ordinea pe circuit este asa,  bucatarie, camera 1, camera 2, camera 3.      

Intre bucatarie si camera1 am cel mai lung traseu, acolo am aprox 8 metri, apoi cam 4 metri intre ultimele 3 calorifere.

Ce dimensiuni pentru tevi imi recomandati? Radiatoarele cel mai probabil le voi schimba cu cel putin 1200x600.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 40 minute, cdinu332 a spus:

Daca ai posibilitatea sa bagi tevaria in perete, n-ar fi rau. 

O cheltuiala si un efort inutil. Țevile sunt expuse vederii intr-o încăpere goală, in rest nu prea ai ce vedea. Dar dacă acum erau ingropate, nu prea aveai ce vedea, si deranjul ca sa intervii era mult mai mare. E o optiune personală, eu niciodată nu am fost de părere ca e soluția ideală îngroparea in pereți sau pardoseală. Plus ca la cupru, suprafața tevilor devine un bonus la suprafața caloriferelor. In pereți s-ar transforma in pierderi. 

Link spre comentariu

Daca nu ai un robinet de golire o sa fir o problema golirea instalatiei ,daca refaci pune unul la caloriferul cel mai apropiat de baie ,robinete de calorifer recomand Calefi,Giacomini ,Hertz ,o alta optiune ar fi calorifere de aluminiu de 600 inaltime si alese cele mai grele per element.

Link spre comentariu
Acum 13 ore, Galagie a spus:

Din centrala se pleaca cu teava de cupru 22mm pe tur/retur  ( cam 1,5 m lungime),   apoi se ramifica catre caloriferul din baie si catre restul casei, cu 18mm tur si 15mm pe retur...

De ce 15mm pe retur? Apa care pleaca, trebuie sa se si intoarca. Cantitatea e tot aia. Chiar si volumul (se contracta cateva procente datorita racirii in calorifere, maxim 4%). Pune 18mm si pe retur.

La mine sunt 15mm numai la legatura de la calorifere la teava tur/ retur.

Link spre comentariu

Asta imi pare si mie ciudat, de ce returul s-a pus asa mic.

Am citit odata pe undeva ca pana si 18mm pe tur/retur se considera insuficient uneori la o instalatie de 24kw, desi in realitate nu am asemenea consum cu radiatoarele actuale.

Ma gandesc sa pun 22mm pe tur/retur.  Iar legaturile locale pentru fiecare calorifer sa fie cu 15mm.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări