Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ventilator sincronizat cu motorul compresorului


Kinetix

Postări Recomandate

Vă salut. 

Noua combină frigorifică face un zgomot un pic diferit față de vechiul frigider și am dorit să-l atenuez. Am închis deschiderea din spate (unde este amplasat compresorul și vasul de evaporare a apei) cu un panou de policarbonat de vreo 3-5mm (nu am reținut exact). Zgomotul compresorului s-a redus. Însă s-a redus și fluxul de aer necesar pentru răcire și evaporare a apei. Am decupat în panou locul pentru un ventilator de PC și aș dori ca acesta să fie alimentat (printr-un alimentator de 5V) doar când pornește compresorul. 

Am deschis capacul de deasupra al plăcii de bază de pe combină și am căutat conectorul care trimite curent la compresor. Speram că e cel cu trei conductori mai groși (negru, alb și verde/galben). Dar atunci cănd pornește compresorul nu e nici o tensiune între firul alb și cel negru...

Unde ar trebui să verific și de unde aș putea sa iau curent?

Vă mulțumesc!

Screenshot_20231211-154543_Gallery.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Kinetix

    5

  • validae

    3

  • antonvasileeee

    2

  • BRANCA

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu poti lua tensiune asa cum vrei tu.

Este invertor pentru motor .

Sunt alte fire pentru motor dar sunt impulsuri de curent continuu .

Lasa frigiderul cum este , risti sa-l strici .

Link spre comentariu

 E şi soluția aia că poate sesiza intrarea de curent în motor cu un senzor Hall şi să comande un ventilator,da' cam mare deranjul...Ce naiba combină e aia de face zgomot mare?Am Samsung cu inverter şi e relativ silențios.Rar de tot când se mai aude un pocnet în spate,da' răceşte de rupe...

Link spre comentariu

Da, e Samsung. Răcește bine și al nostru.

Zgomotul pe care îl face nu e foarte puternic, dar are un spectru de frecvențe spre registrul mediu, care e ... deranjant.

 

Aha, deci motorul nu e unul simplu pe curent alternativ? Așa am presupus inițial... 

Da, ideea cu senzor Hall e interesantă. Oare ecranajul metalic nu îl deranjează?

Dar un termostat aplicat pe carcasa compresorului nu ar fi mai simplu? Sau unul care să monitorizeze temperatura aerului din acel compartiment. Apoi un releu care să trimită cei 5V în ventilator.

 

Am observat că funcționarea compresorului este precedată și însoțită de aprinderea unui mic led roșu aflat lângă un mic procesor. Un senzor de mișcare (de la lămpi de veghe pe baterii) nu ar putea sesiza aprinderea ledului?

 

Nu cunosc principiul prelungitorului master-slave. Mă voi documenta.

 

Mulțumesc tuturor pentru sfaturi și idei.

 

Editat de Kinetix
Adăugarea unei idei tehnice.
Link spre comentariu

Dacă ai pe placă un led martor care se aprinde odată cu motorul, îl poți scoate de pe placă și în locul lui conectezi cu aceeași polaritate ledul unui optotriac, ce va comanda printr-un triac extern orice vrei tu.Poate fi un ventilator de birou de exemplu, sau un ventilator de PC alimentat de un alimentator adecvat.

 

http://web.tiscali.it/chipperia/connect/optotriac.gif

image.png

Link spre comentariu

Ar trebui eventual încercat să atenueze zgomotul compresorului punând sub el și tabla șasiului o bucată de polistiren moale de 1-2cm.De multe ori vibrația compresorului se transmite neamortizat la acea tablă și zgomotul se amplifică.

Link spre comentariu

Interesanta și ideea cu ledul și triacul. Totuși, aș lăsa-o mai la urmă, să văd dacă n-aș putea evita intervențiile pe placă, pentru a nu pierde garanția.

 

Din câte am văzut, urechile compresorului se sprijină pe niște burdufuri de cauciuc. Dar o să mai verific transmiterea vibrațiilor.

 

Motorul ventilatorului de PC pe care îl voi folosi este pe 12V, dar la alimentarea cu 5V face un zgomot abia perceptibil la mică distanță și produce un debit de aer mai redus, dar suficient pentru această aplicație. Chiar dacă ar funcționa permanent, nu ar deranja. Dar pentru fiabilitate, prefer să acționeze doar odată cu compresorul.

 

Dar dacă aș lua semnal direct de la una din fazele compresorului, din conectorul lui, printr-un divizor rezistiv (220k + 1-2k, de ex) și un BD (679 de ex) care să pornească ventilatorul direct, sau print-un releu? Ar dezechilibra/tulbura funcționarea motorului compresorului?

 

Mulțumesc pentru interes.

 

Editat de Kinetix
Clarificarea exprimării
Link spre comentariu

Se poate lua informația funcționării motorului și mai ,,neinvaziv,, lucru care nu ar afecta garanția.

De exemplu, poți transforma chiar și vibrația motorului în semnal de comandă cu un traductor adecvat.

Ca traductor poți pune un disc piezo, cu un arculeț și o mică greutate  atașată în capăt.Vibrația captată ar genera o tensiune în cristal, pe principiul ăsta merg senzorii de șoc la alarme de mașini.

Sau un mic traf de curent, pus pe unul dintre firele ce duc la motor.Dar un traf făcut din două jumătăți de ferită, ca să nu tai firul supravegheat.Apoi impulsurile culese ar fi integrate prin redresare/filtrare, comandând un tranzistor ce la rândul lui comandă releul.

Altă posibilitate, o fotorezistență băgată într-un tubuleț negru și introdus peste ledul roșu ce indică ,,motor on,, ar transforma ledul respectiv în parte a unui optocuplor.Fără să-l mai scoți de pe placă...

Alimentarea montajelor aferente nu se va face de pe placa frigiderului, din motive clare.Ca și ventilatorul utilizat de altfel...

Când te documentezi temeinic ai de unde alege...

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Vă salut.

Revin cu un update.

M-am lămurit cu prelungitoarele master-slave. Cred că ar fi fost cea mai potrivită idee, dacă nu ar fi așa de scumpe...

Mă gândeam să folosesc sistemul cu optocuplor și triac, dar avea dezavantajul că ar fi trebuit să umblu la placa de bază, sau cel puțin să atașez de placă elementul fotosensibil care să monitorizeze led-ul martor, iar asta ar fi putut să lase urme...

Pentru o abordare minim invazivă, am ales să monitorizez doar temperatura carcasei compresorului, care este și parametrul care mă interesa de fapt. Am găsit un mic modul termostat digital cu sondă impermeabilă și comandă pe releu, care sper să rezolve problema. L-am alimentat cu 9V (de la alimentatorul unui router mai vechi) și merge normal, chiar dacă pe plăcuța lui scrie 12V. I-am setat niste temperaturi de test și releul este comandat corespunzător. 

Anterior am măsurat temperatura compresorului în funcționare cu multimetrul și s-a ridicat pe la 51°C. Mă gândesc să pun termostatul să pornească pe la vreo 40-45°C. E bine așa?

Intenționez să lipesc sonda pe compresor într-o mică adâncitură a carcasei (din partea ei superioară), cu puțin "hot glue" peste ea. Aveți vreo altă idee? Oare lipiciul ăsta siliconic nu va ceda în timp de la căldura motorului?

De asemenea, aș vrea să plasez montajul deasupra combinei, pentru observare și acces ușor la setări. Dar ar trebui să prelungesc firele de la sondă cu vreun metru și ceva. Asta ar putea afecta semnalul transmis termostatului în mod critic?

 

Vă mulțumesc tuturor pentru interes și asistență!

Vă doresc un Crăciun Fericit, cu pace și lumină în suflet tuturor!

 

20231223_135010.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări