Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Principii functionare statii lipit / Episodul 1 - generalitati

Dxxx

Postări Recomandate

Este posibil ca microfisurile sa apara datorita coeficientilor de dilatare diferiti pentru miez (Cu ,alama ) si acoperirea exterioara ( otel ) ?

De la 380 grade la 150 nu e mult soc termic .

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 50
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dxxx

10

• sesebe

8

• Ion_Bumbu

6

• Ovidanie

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mai rau faci daca incerci curatarea varfului cu buretele uscat, parerea mea. Poate la inceput merge dar intr-un timp foarte scurt suprafata buretelui se degradeaza si raman pe varf mici bucati carbonizate de burete care trebuie curatate apoi pe burete umed sau cu burete metalic. 

Ori se foloseste un burete udat si bine stors dupa, ori burete de curatare metalic sau ambele. Eu folosesc cel mai mult buretele metalic si ocazional pe cel de celuloza pentru ca uneori mai raman din buretele metalic particule de fludor amestecate cu alte reziduuri din buretele metalic. 

Nu comentez despre aparitia microfisurilor pe suprafata varfului daca se curata cu burete umed sau ud, ca am mai vazut persoane care fac ciorba in soclul buretelui si acolo clar fierbi apa cand bagi varful, acum depinde si de fiecare cat considera ca inseamna "umed", in plus, aparitia de microfisuri la soc termic e un fenomen care cu siguranta se intampla in timp, dar nu stiu cat de repede deterioreaza varful fata de curatare exclusiv pe burete uscat sau metalic. 

Pana acum cele mai multe varfuri distruse pe care le-am vazut (vorbesc de jbc aici) au fost cele pe care unii colegi le foloseau la 400+ grade si bagate eventual in plastic ori mastic sau diverse lacuri de protectie pcb, ma refer in special la varfuri tip C245-029. Asa am vazut nenorocite varfuri noi care nu aveau nici doua luni de utilizare. 

Astept continuarea subiectului intre timp, spor in continuare @Dxxx, chiar e interesant topicul. 

Editat de M.Adrian
Link spre comentariu

Astfel de abordare este corecta si constructiva.

Eu nu recomand burete celulozic uscat, eu recomand tifon/fasa sau chiar alta tesatura de bumbac sau alte fibre naturale.

Degradarea lor termica la temperaturile uzuale este minima si oricum nu genereaza substante corozive sau toxice.

Accentuez: in utilizare rationala/normala, adica timpul minim necesar curatirii.

Cine doreste sa lase letconul pe bumbac timp nedefinit... treaba lui.

Buretele metalic este o solutie oarecum similara (fara umezeala) si la care evident ca nu am nici o obiectie principiala.

Cat despre plastice si lacuri, acolo este problema chimica pentru ca se pot degaja substante corozive, cu efecte rapide de degradare. Insa astfel de degajari pot fi foarte daunatoare prin inhalare - cu costuri mult mai mari decat un simplu varf.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Asta cu burete ud sau nu, imi da cu virgula. Pai pe o carpa cu temperatura de 20 grade, nu e soc termic cand pui varful cu 400 grade? Da, buretele umed tine virful la 100 grade citeva secunde, cit stergi virful, dar cirpa, nu tot cateva secunde o atingi? Microfisurile pot apare si din cauza coeficientilor de dilatare diferit dintre fier, cupru si pelicula depusa pe varf. Parerea mea.

Eu am incercat pe celuloza umezita, celuloza uscata, carpa si burete de metal. Pe celuloza umeda se curata bine, pe burete metalic, acceptabil, pe celuloza uscata si carpa nu sunt multumit. Ori raman reziduri, ori primeste un oxid maroniu. Temperatura varfului, masurata, e de 380 - 390 grade. Cu hartie igienica sau servetel, nu am incercat.

Link spre comentariu

Pai trebuie totusi sa privesti fenomenul ceva mai larg...

INSA apreciez foarte mult ca esti prima persoana care nu imi spune ca el face altfel si asa este bine, ci pentru ca doresti sa discuti cu argumente.

Pentru ca ai abordarea corecta desigur ca trebuie sa-ti rapund / si celorlalti nu le-as raspunde datorita abordarii lor de tip dogmatic.

1.

380-390 grade este apanajul unui letcon vechi sau in cazul ca folosesti fludor fara plumb.

Cu letcoane mai performante si cu fludor cu plumb temperatura uzuala sta intre 300 si 330 grade, dar desigur ca depinde de marimea/drenajul termic al insulelor si de tipul varfului.

2.

Daca ai lucrat cu radiatoare sau alte dispozitive cu transfer termic stii foarte bine despre importanta contactului termic bun si a suprafetei de contact.

Raportat la cazul nostru carpa uscata este un corp solid si oricat apesi varful contactul termic nu va fi bun.

In mod contrar apa din carpa uda este lichida, deci va adera prin capilaritate la varf, contactul termic va fi bun.

3.

Carpa uscata este prost conductor, se va incalzi ea superficial, deci nu va raci semnificativ si mult varful.

Apa... este alta poveste.

Apa lichida intrata in contact termic bun cu varful va fierbe.

Fizica zice ca valoarea caldurii de schimbare de stare (vaporizare in acest caz) este mult mai mare decat cea de incalzire simpla, fara schimbarea starii de agregare.

Mai mult, atat timp cat exista apa lichida temperatura locala va fi fix 100 grade C, in conditii de presiune atmosferica normala. Desigur asta va continua pana zona de contact se usuca, dar socul termic va fi mare.

4.

Evident ca vor exista socuri termice repetate in utilizarea normala a varfului.

Cand atingi cu varful la peste 300 grade insula aflata la 20 grade va exista oarecare soc.

Si va fi mult mai mare decat cu o carpa uscata, care nu conduce termic.

Insula este de cupru, se adauga si conductia prin terminalele pieselor...

Si mai exista ceva si mai important: alta caldura de schimbare de stare: fludorul se lichefiaza, adica si el isi schimba starea.

INSA:

• apa are caldurile specifice cele mai mari, mult peste cele ale fludorului.
  • temperatura de vaporizare a apei este 100 grade, cea de topire a fludorului oricum peste 183 grade.

Deci: socul termic cu carpa uscata - este aproape zero.

Socul termic la contact cu carpa uda (... uda cu apa, nu altceva) - este mult mai mare decat socul termic care se produce cand facem o lipitura.

In final: eu gasesc multumitoare curatarea cu tifon uscat si nu mi-a placut buretele celulozic cu apa de la primele incercari, dupa care am ramas adeptul metodei uscate.

Bineinteles ca altcineva poate sa prefere altfel, nu este problema, dar trebuie sa stie ca macar potential curatarea umeda poate sa nu fie sanatoasa pentru varf - depinde numai de persoana respectiva sa decida daca preferinta lui este mai importanta decat riscul potential.

Link spre comentariu

În cazul unui burete umezit nu ud sa curgă apa din el, temperatura virful ui nu coboară pina la 100grade ci, din cauza unui fenomen la care i-am uitat numele, se formează un strat de vapori ce produce o izolare termica și nu permite ca temperatura sa coboare pina la 100 grade. Acest lucru se intimpla din cauza temperaturii foarte mari fata de temperatura de fierbere a apei. 

Link spre comentariu

Fenomenul este cunoscut in tratamentele termice. Cand se scufunda in lichid un corp fierbinte se formeaza la suprafata de contact un strat de bule care au ca efect micsorarea vitezei de racire. 

Pt indepartarea acelor bule corpul trebuie miscat sau trebuie facut un curent in acel lichid de calire.

Link spre comentariu

Probabil din acest motiv nu crapa depunerile de pe virfuri cind se foloseste burete umezit pt curatarea virfului.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, sesebe a spus:

din cauza unui fenomen la care i-am uitat numele,

Fenomenul Leidenfrost.

Link spre comentariu

Da, asa o fi.

Si tempertatura varfului nu coboara deloc si nici brusc, corect.

Mai am insa o intrebare: energia pentru vaporizare nu-i asa, vine de la putin?

Probabil ca voi stiti mai multa fizica.

Imi pare rau dar nu pot sa dau decat un raspuns ironic celor care se incapataneaza sa vorbeasca in dogme si stiu precis ce este mai bine dar nu prea au argumente.

Astept un singur argument despre raul pe care il produce stergerea uscata... probabil fenomenul Gheorghe.

Link spre comentariu

Nu Gheorghe ci Ion. 

Arata mai intii tu virfuri cu stratul distrus de buretele umed pt ca eu îți pot arata zeci de virfuri, unele folosite foarte intens ani de zile cu

burete umed, și care nu au microfisuri vizibile nici la 400x zoom la microscop și care încă se comporta bine la utilizare. 

Link spre comentariu
Acum 31 minute, Dxxx a spus:

Da, asa o fi.

Si tempertatura varfului nu coboara deloc si nici brusc, corect.

Mai am insa o intrebare: energia pentru vaporizare nu-i asa, vine de la putin?

Și mai spune-mi cum variază temperatura virfului cind îl atingi de o lipituri masiva cu cositor, lipituri ce trebuie sa o încălzești citeava secunde pina sa se topească cositorul. 

Stiu ca ai sa spui ca nu asa se prosedeaza cu trebuie un virf mai mare si mai puternic dar totuși se intilnesc astfel de situații. 

Nu domnule, microfisurile la virfuri de la burete umed sint un mit al producătorilor de accesorii pt stații de lipit. 

Link spre comentariu

Cuprul (daca varful e din cupru) nu acumuleaza tensiuni interne daca e racit rapid de la 300-500*C. 

Link spre comentariu

@Dxxx1. folosesc doar fludor cu plumb, cu cel fara, nu ma impac. Acum am achizitionat ceva fludor ce contine si cupru si sunt foarte multumit.

2 - 3. Da, ai dreptate in ce spui, asta daca apa ar fi intr-un bol. Ori, in cazul carpei umezite, apa e foarte putina, se evapora instant, asa ca se ajunge la carpa uscata care, nu-i asa, se arde. Eu cred ca mai mare soc e in cazul topirii cositorului, care absoarbe caldura multa pana se topeste, apoi ramane la temparatura constanta, decat in cazul carpei umezite, la care apa se evapora instant, si ramane carpa cu un transfer termic mic.

4. Da, caldura specifica a apei este mai mare, dar conductia termica mai mica decat a cositorului. Si, cum ziceam, apa este in cantitate extrem de mica, pe cand cantitatea de cositor e mult mai mare, la care se adauga suprafata pe care se lipeste care disipa, rapid, si ea caldura.

Cum zice si I. Negruzii, "Scopul cuvintarii nu este de a impune, ci de a convinge".

@daniels, nu e vorba de cupru, ci de depunerea de pe el si de variatia de dilatatie termica cupru/depunere.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări