Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Principii functionare statii lipit / Episodul 1 - generalitati

Postări Recomandate

Am facut un chestionar, nimeni nu a spus ca in functionarea unui letcon este clar vorba de 2 (doua) temperaturi.

Nu este deloc o problema, ma si asteptam. Cum am tot repetat - asta este pentru cineva care aprofundeaza studiul, majoritatea nu ajung pana acolo... si oarecum nici nu au de ce.

DAR este ceva foarte important pentru a intelege fenomenele.

Speram sa discutam despre astfel de lucruri importante.

Insa se pare ca problema maxima este cu umed/uscat.

Oare restul nu a fost de inteles? Oare asta este marea dezbatere si fiecare zice de cati ani foloseste umed, fara probleme?

Pai atunci ma vad obligat si eu: de cand am renuntat la pistol, acum peste 40 ani si am trecut la Weller TCP nu am curatat decat cu tifon uscat (exceptie - la inceput cateva saptamani am incercat cu umed, apoi am trecut la uscat). Varfuri de Weller distruse de mine = zero in zeci de ani, varfuri de Gordak distruse dupa aproape 10 ani = zero.

Evident, aproape - zero distruse de la JBC si de la Hakko T12, dar timpul nu s-a acumulat pana la decenii... inca.

Eu am incheiat, sper acum ca discutam altele, mai importante.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 50
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Scuze ca m-am bagat in seama. Dar in al doilea topic spuneai: "Evident insa ca discutam si aspectele "minore"". De asta mi-am permis sa povestesc cum curat eu letcoanele.

Cat despre aspectul "important", adica Tr siTvv nu am pareri, am puse deoparte un varf Hakkot12 si doua JBC dar nu am avut timp sa le polizez cu un slefuitor cu banda,  sa vad cum sunt construite.

Inca o data scuze.

Link spre comentariu

@Stefan pai daca citeai am zis: am folosit varianta umeda cateva saptamani... nu prea era timp sa stric ceva.

Nu vad de ce eu trebuie sa apar varianta uscata, eu am prezentat fenomene fizice, ca argument - astept ca cineva sa-mi arate care este avantajul celei umede / sau dezavantajul celei uscate.

Dar am spus ca eu personal am incheiat directia asta de discutie...

@Ovidanie chiar nu doream sa te ofensez in vreun fel. Din cate vezi publicul apreciaza directia respectiva.

Daca ai varfuri de sacrificat si modalitatea de a face sectiuni ar fi foarte interesant - neaparat sa ne pui niste poze. La un moment dat erau astfel de imagini pentru JBC, imi pare rau ca nu le-am copiat pentru ca au disparut intre timp.

Uite singura poza pe care am salvat-o.

1.thumb.jpg.6190253921971cf92ef269f3e904b873.jpg

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Stefan a spus:

@Ion_Bumbu amicul de la Fabrica de Memorii din Timisoara cum curăța vârful și nu ați avut curiozitatea să-l întrebați ce înseamnă înjumătățirea duratei de viață?

El il curata uscat, si tot asa recomanda si celor de la banda lui,  la ei am inteles ca virful dura ceva de genul lunilor si de aia spunea ca cei care le curata umed le termina mai repede.

Oricum eu nu am stres cu buretele nici un virf, doar uscat si tot am terminat citeva, 2 sau 3 de de Weller, n-a mai fost mare stres dupa anii 90 ca deja gaseam usor iar la service am trecut pe Ersa, si la alea si eu si amicul meu tot uscat le curatam si tot asa, n-am omorit multe.

Link spre comentariu
Acum 48 minute, dan cod a spus:

Eu folosesc 99% burete umed zilnic de mulți ani și nu am observat nici un stres la vârfuri.

Idem , un varf veller si clona de gordak 952 de peste 3 ani .Varful are introdusa in interior o bucata de alama taiata din antena telescopica cu scopul de a reduce aproape la zero spatiul de aer dintre rezistenta si varf .Intra usor fortat pe rezistenta , pe varf este fixa .

Importanta mi se pare precizia si stabilitatea termostatarii si transferul termic cat mai bun intre rezistenta si varf .

Evit  cat de mult se poate fluxul .

Editat de antonvasileeee
Link spre comentariu

Ce rost ar mai avea acest buretel daca o firma mare ca JBC il au in dotare si il vand? Si aici nu ma refer numai la JBC...

Iar acest buretel nu se poate folosi uscat. Sa nu mai vorbim ca in suporturile originale de sustinere a letconului exista loc special pentru acest buretel.

Acum in ultimul timp nu mai folosesc buretelul umed...am imbatranit si mi-e lene sa ma duc tot timpul la chiuveta sa-l spal si sa-l curat. Am trecut la burete metalic...mai comod. Dar cand eram mai tanar foloseam acest buretel umed tot timpul...aveam gordak in acele vremuri si varfurile rezistau cu brio multi ani, folosite zilnic ore bune.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Eu aștept sa vad fotografii sub microscop cu microfisuri apărute din cauza folosirii buretelui umed. E plin netul de comentarii pe tema aceasta dar n-am văzut nici o poza cu asa ceva. Mai mult, la discuțiile cu doi suplier-i de stații de lipit (branduri mari dar nu dau nume) i-am întrebat direct cum se folosește acel burete și nimeni nu a spus ca trebuie folosit uscat, ca nu avem voie să-l udam. 

Link spre comentariu

Un lucru e clar,orice vârf supus la şocuri termice,adică de la cald la burete umezit rece,va face microfisuri.Aş zice că cele cu mai multe straturi depuse pe vârf sunt mai sensibile decât cele,mai rare,care sunt din aliaj.

Una din metodele de testare pentru acoperiri este şocul termic repetat cald-rece...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări