Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

O întrebare în legătură cu sursele ,,smps,,

bogdan546

Postări Recomandate

Ce amplitudine are tensiunea afisata  pe osciloscop  intre poarta tranzistorului  mosfet highside   dintr-o sursa halfbridge alimentata la 230v( de genul sg3525 si ir2110) fata de masa ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sesebe

5

• bogdan546

4

• maxente

1

• cristi7521

1

Top autori în acest subiect

Ai grija ca nu poti masura corect tensiunea de comanda pe High-Side direct. Iti trebuie o sonda diferentiala de tensiune mare sau faci diferenta intre doua canale de osciloscop conectate ambele cu masa la minusul sursei si cu virful una in Sursa si a doua in Poarta si setezi osciloscopul sa afiseze diferenta intre ele DAR astfel sint erori mari de afisare/masurare (depinde cit de bine sint imperecheate sondele si canalele osciloscopului).

Si OBLIGATORIU trebuie sa alimentezi sursa printr-un traf de izolare iar osciloscopul pus intr-o priza cu impamintare. Probabil vei primi si altfel de recomandari pe forum gen sa pui osciloscopul prin traf de izolare dar SINT COMPLET GRESITE  si iti recomand sa nu faci asa ceva. Chiar daca uni vor zice ca ei doar asa fac ESTE COMPLET GRESIT.

Link spre comentariu

Masuratoarea se poate face si cu osciloscop cu canale izolate.

Alta metoda este sa simulezi in Ltspice sau alt software partea de schema cu cei 2 tranzistori si sarcina si vezi exact tensiunile.

Presupunand ca ai 330V tensiune continua pentru alimentarea sursei pe durata conductiei tranzistorului high side vei avea in poarta 330V+12V, fata de masa, daca IR2110 se alimenteaza la 12V.

Editat de cristi7521
scris gresit
Link spre comentariu
Acum 6 ore, sesebe a spus:

Ai grija ca nu poti masura corect tensiunea de comanda pe High-Side direct. Iti trebuie o sonda diferentiala de tensiune mare sau faci diferenta intre doua canale de osciloscop conectate ambele cu masa la minusul sursei si cu virful una in Sursa si a doua in Poarta si setezi osciloscopul sa afiseze diferenta intre ele DAR astfel sint erori mari de afisare/masurare (depinde cit de bine sint imperecheate sondele si canalele osciloscopului).

Si OBLIGATORIU trebuie sa alimentezi sursa printr-un traf de izolare iar osciloscopul pus intr-o priza cu impamintare. Probabil vei primi si altfel de recomandari pe forum gen sa pui osciloscopul prin traf de izolare dar SINT COMPLET GRESITE  si iti recomand sa nu faci asa ceva. Chiar daca uni vor zice ca ei doar asa fac ESTE COMPLET GRESIT.

Un fost coleg al dvs. mi-a spus ca merge sa vad comanda portilor cu doua sonde pasive folosind functia matematica amintita mai sus . 

Link spre comentariu

Da, are dreptate, dar el a vazut astfel de semnale (cel mai probabil) la sisteme alimentate cu 12-14V nu cu 330V. Iar osciloscoapele ce le-a avut la distpozitie erau de top foarte scumpe nu osciloscoape de "home use".

Semnalul de comanda de 10-15V va fi ingropat in zgomotul generat de PWM-ul ce va avea amplitudinea de 330V. Vei vedea semnalul dar erorile vor fi mari iar masuratorile vor fi imprecise si inutile.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

A fost ceva de genul cum pot masura semanlele de comanda la highside si lowside la o sursa "jumatate de punte" .Eu am spus de canale izolate, dar el a spus ca se poate si fara dand solutia amintita mai sus cu masa comuna pentru cele doua sonde. Nu stiam ca se foloseste half-bridge la tensiuni de 12-14v .

Link spre comentariu

Dar un motor trifazat BLDC cum crezi ca se comanda?

De exemplu motoarele de la steering-ul electric sau motorul de la pompa de presiune de la frinele de pe masinile mai noi de 8-10 ani? Sau aproape orice sursa cu redresare sincrona? Sint astfel de surse ce se folosesc si la 5V ca sa obtii tensiuni mai mici. Toate calculatoarele si laptopurile sint pline cu astfel de surse.

Iar apropo de canale izolate, un osciloscop ce are canale izolate si are o banda mai mare de citeva sute de Khz, reali, costa de te rupe. Uite de exemplu cit costa un modul de caanale izolate de la osciloscoapele Yokogawa: https://tmi.yokogawa.com/solutions/products/oscilloscopes/scopecorders-accessories/, aici doar demonstrativ cica: https://shop.electro-meters.com/products/yokogawa-720254-demo si iti mai trebuie si unitatea centrala.

Daca stii osciloscoape cu intrari izolate la preturi tangibile zi-mi si mie ca s-ar putea sa fiu interesat, dar eu nu am auzit de asa ceva.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 2 ore, sesebe a spus:

Sint astfel de surse ce se folosesc si la 5V ca sa obtii tensiuni mai mici. Toate calculatoarele si laptopurile sint pline cu astfel de surse.

Este vorba de buck sincron in sursele din laptop 3.3v, 1.8 etc. .Dar probabil la aceste surse s-a referit cand a zis ca masoara la "jumatate de punte" cu sonde obijnuite si cu metoda subtract.Nu are nicio treaba cu half-bridge . Toate aceste topologii sunt tratate separat in toate cartile . Eu recunosc nu am experienta mare in smps, dar este inadmisibil ca un HE sa faca confuzii de genul.

Editat de bogdan546
Link spre comentariu

Cred ca trebuie sa studiezi mai bine ce inseamna half-bridge:

Introduction to Half-Bridge Converters

The half-bridge converter is a widely used topology in power electronics for applications that require voltage or current regulation, such as switch-mode power supplies, inverters, and motor drives. This article will discuss the basic principles, advantages, and limitations of half-bridge converters, as well as some common applications.

Principles of Operation

A half-bridge converter is a type of DC-DC converter that uses two switches to alternately connect a load to a voltage source and a reference (typically ground). The switches are typically transistors, such as metal-oxide-semiconductor field-effect transistors (MOSFETs) or insulated-gate bipolar transistors (IGBTs), and they are controlled by a pulse-width modulation (PWM) signal to regulate the output voltage or current.

When one switch is closed (on), the other is open (off), creating a path for current to flow through the load. By controlling the duty cycle of the PWM signal, which determines the ratio of the on-time to the total switching period, the average voltage across the load can be regulated.

In its simplest form, a half-bridge converter consists of two switches, an inductor, and a capacitor. The inductor and capacitor form an LC filter that smooths the output voltage, while the switches are used to alternately connect the load to the voltage source and reference. The output voltage is determined by the duty cycle of the PWM signal and the input voltage.

Link spre comentariu
La 08.12.2023 la 9:39, sesebe a spus:

Decat sa cumperi o tampenie de sonda diferentiala si scumpa ca dracu, mai bine cumperi inca un osciloscop pe baterii si il pui pe iesirea de sus a driverului IR2110

Link spre comentariu

Nu prea îmi dau seama la ce-ți trebuiesamasori comanda la high side pt ca de obicei este identica cu cea la low side dacă nu ai componente defecte.

Oricum o sonda diferențială de vreo 200E este suficienta de obicei. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări