NicCt Postat Decembrie 7, 2023 Partajează Postat Decembrie 7, 2023 Bună seara. Dacă Alimentez din rețea un transformator de 220v /12v și cu 12v un invertor 12v /220v. Economisesc energie electrica. Întreb acest lucru pentru ca am 20m de bandă led 12v și sta aprinsa 8 ore pa zi, consumul de energie este foarte mic. Prin metoda menționată mai sus dacă alimentez din invertor iluminatul și mici consumatori casnici, as avea un consum mai mic de energie. Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 7, 2023 Partajează Postat Decembrie 7, 2023 Dupa a cui logica e consum mai mic, a lui Dorel? E fix pe dos, consumul e mai mare, traful are randament subunitar, invertorul la fel ( doar ca mult mai mic decat traful ), deci pentru aceeasi putere necesara sarcinii, se consuma o putere semnificativ mai mare din retea. Deci consumul de energie e mai mare. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Decembrie 7, 2023 Partajează Postat Decembrie 7, 2023 Nu prea inteleg ce vrei sa faci, dar orice transformare are si un randament. Sa zicem ca faci din 220V 12 V. Ai o pierdere de vreo 2%, daca folosesti un transformator+ redresor. Apoi cu un invertor faci din 12V iarasi 220V. Aici pierderea e mai mare, poate fi si 20% sau mai mult. Iata cum aceiasi 220V te costa cu 22% mai mult. Link spre comentariu
GeorgeS Postat Decembrie 7, 2023 Partajează Postat Decembrie 7, 2023 Transformatorul coborator, cum spui tu 220V/12V, are niste pierderi, mai mici sau mai mari in functie de varianta constructiva, dar are pierderi. Deci, puterea consumata din retea este mai mare decat puterea furnizata la iesire. Invertorul 12V/220V, are si el niste pierderi, ceva mai mici decat ale unui transformator, dar tot pierderi sunt. Deci, in procesul acesta, vei avea de-a face cu un lant de multe pierderi, deci un randament de transfer, destul de mic. Pe scurt, asta inseamna ca in aceasta varianta vei consuma mai multa energie, decat in varianta in care alimentezi consumatorii direct din retea. Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 7, 2023 Partajează Postat Decembrie 7, 2023 8 minutes ago, yo9hrb said: Ai o pierdere de vreo 2%, daca folosesti un transformator+ redresor Mai pune... Pai ignorand caderea de pe punte ( care la 12V totusi conteaza ), traful crezi ca are 98% randament? In fapt ar trebui probabil vreo 99. Posibil ca cine i-a bagat ideea asta in cap sa se bazeze pe un factor de putere mult mai slab asa, care ar presupune o energie activa mai mica. Dar nu cred ca diferenta e totusi suficient de mare incat sa compenseze pierderile pe multipla conversie care scade mult randamentul global. 4 minutes ago, GeorgeS said: Invertorul 12V/220V, are si el niste pierderi, ceva mai mici decat ale unui transformator Ei as! Da de unde... Invertorul are 2 convertoare inseriate, un urcator push-pull de la 12 la 320 sau cat e dimensionat, si apoi o punte H pentru dreptunghiulara de 50hz de pe iesire. Impreuna randamentul lor e mult sub cel al unui traf decent de retea. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Decembrie 7, 2023 Partajează Postat Decembrie 7, 2023 Acum 7 minute, Marian a spus: Mai pune... Pai ignorand caderea de pe punte ( care la 12V totusi conteaza ), traful crezi ca are 98% randament? In fapt ar trebui probabil vreo 99. Probabil, n-am facut calcule exacte. Oricum veriga slaba e invertorul. Ce am eu pe acasa n-au nici 80% randament. Link spre comentariu
GeorgeS Postat Decembrie 7, 2023 Partajează Postat Decembrie 7, 2023 Ce-mi place mie cum ne gasim sa facem calcule la virgula, pe echipamente presupuse de noi ca ar fi in discutie! Mare minune si cu principiul acelui invertor ... Ideea ramane! De contradictii pe presupuneri, nu am timp, starea necesara si nici nu vad cu ce ar ajuta in problema initiatorului. Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 7, 2023 Partajează Postat Decembrie 7, 2023 Pai diferenta dintre noi doi e ca spre deosebire de tine, eu stiu ce zic, pentru ca mi-am acordat atunci cand a fost nevoie, atentia cuvenita acelor calcule la milimetru, care te ajuta sa si intelegi ce zic altii. Link spre comentariu
GeorgeS Postat Decembrie 7, 2023 Partajează Postat Decembrie 7, 2023 Ma bucur ca ai putut face determinari pe echipamentele respective, chiar daca noi nu stim despre ce echipamente vorbim, stim doar denumirea generica, folosita de initiator. Unii colegi, cand vor citi, vor zambi, bine si asa. Cat despre eea ce stiu sau nu stiu eu, te rog sa te abtii, indiferent de "functii"! Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 7, 2023 Partajează Postat Decembrie 7, 2023 S-a spus ca este vorba despre Invertor 12 - 220/230. Ce alta informatie iti mai trebuie??? Ca sa construiesti un astfel de invertor ai nevoie intai de un convertor care sa ridice cei 12V la varful de 300+ al retelei clasice. Asta se face cu o sursa push-pull ( cea mai convenabila arhitectura pentru treaba asta ). Dupa acel push-pull ai 300+ Vcc, pe care trebuie sa-i convertesti in dreptunghiulara AC la 50hz, asta se face cu o punte H fiind la fel, cea mai convenabila arhitectura pentru treaba asta. Asta e din teoria pe care o stiu si o tot scriu pe sectiune. Practica spune acelasi lucru, toate invertoarele reparate de mine au fost pe stilul asta. Adica repet, stiu ce zic! Invertorul are randament global mult sub cel al unui traf de retea ( in anumite cazuri putand fi chiar cu un ordin de marime mai mic ). Link spre comentariu
GeorgeS Postat Decembrie 7, 2023 Partajează Postat Decembrie 7, 2023 Atata s-a putut? Aceasta este toata informatia de care ai nevoie pentru a fi atat de imperativ? Nici macar ca un mimim asa, nu ne intereseaza despre ce transformator vorbim, ce putere, cu ce materiale este construit? La fel, ca un minim, nu ne intereseaza despre ce putere a invertorului vorbim si nici despre ce fel de invertor este? Imi raspund eu, nu, nu ne intereseaza, pentru ca toate "ie" la fel! Sincer, eu imi cer scuze pentru poluarea acestui topic! Si de data asta fara urma de ironie, respectuos rog sa-mi fie sterse aceste comentarii, care nu ajuta cu absolut nimic intrebarea initiala. Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 7, 2023 Partajează Postat Decembrie 7, 2023 In ultima vreme am devenit prea indulgent si unora li s-a urcat democratia la cap. Aviz amatorilor! Link spre comentariu
dan cod Postat Decembrie 8, 2023 Partajează Postat Decembrie 8, 2023 Uneori ma minunez ca sunt mulți care au sărit peste clasa 7 a dacă bine țin minte (e mult de atunci) când am făcut fizica prima data. Și să vezi când ii contrazici ce îți spun. Link spre comentariu
NicCt Postat Decembrie 9, 2023 Autor Partajează Postat Decembrie 9, 2023 În concluzie și din ce am înțeles, nu se reduce consumul de energie. Poate doar sa crească puțin. Am văzut multe filmulețe și reclame cu reducerea consumului sau energie electrica făcută dintrun motor. Dacă iau un generator și îi pun un motor lângă el legate împreună cu fuli și o curea. Am energie continua. Un proiect ca acesta, mai detaliat a-și găsi. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Decembrie 9, 2023 Partajează Postat Decembrie 9, 2023 In fapt va mai si incalziti un pic, doar acela este rezultatul. Hmmm, depinde unde v-ati uitat si cind, era acum vreo 8ani un nene austriac ce-si prezenta "centrala" lui electrica de vreo 15kVA care genera curent in retea iar radiator era casa. Asa se incalzea de la Diesel si primea bani de la distribuitorul de energie. Omul sustinea ca ii iesea incalzirea aproape gratis pe iarna, in fapt asta era si scopul lui. Totusi parca folosea motorina rosie de aia iesea asa bine. Link spre comentariu
Postări Recomandate