Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Microfon.. pasiv

Postări Recomandate

Am vazut un filmulet despre spionajul dintre URSS si SUA in timpul razboiului rece. Americanii suspectau ca ambasada lor din URSS este ascultata si nu reuseau sa descopere microfonul. Ambasadorul primise in dar o pictura, o gravura, nu mai stiu exact, si acolo in interior era ascunsa aparatura. Era o ciudatenie, niste discuri si o cutiuta erau inglobate in acel suport al gravurii. Despre ce este vorba, practic era un circuit LC care era modulat direct in sensul ca vibratia sonora modifica frecventa mecanic. O armatura a  condensatorului era in acelasi timp si membrana microfonului. Acel circuit avea energia luata de la un emitator pe o frecventa a acelei monturi rezonante, (deci nemodulata) dintr-o masina parcata la poarta ambasadei. De altfel asa s-au dumirit americanii facand legatura cu masina suspecta parcata cand si cand acolo. Am incercat sa modulez in acest fel un oscilator in FM pe cca 100 Mhz cu o foita de staniol in apropierea bobinei, asta fiind primul pas in experiment; nu am reusit. Poate cineva are vreo idee, m-am gandit apoi la un miez cu o membrana pus in bobina pe un elastic.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

E vorba de un dispozitiv pus la punct de inventatorul therenimului (Lev Sergheivici Termen) care in acel moment era arestat de kgb. In schimbul dispozitivului a fost eliberat. Dispozitivul era bagat intr-o sculptura din lemn (cred ca stema americii) care se agata pe perete (un fel de tablou). Acel tablou i-a fost inmanat ambasadorului american de un pioner sovietic intr-o ceremonie de prietenie.

Editat de daniels
Link spre comentariu

In nici un caz nu merge modulat in FM acel semnal de catre un microfon pasiv.

Acolo doar modulatie AM apare prin dezacordarea circuitului acordat sau in faza, in frecventa nu merge de nici un fel.

Demodularea se poate face doar prin folosirea unui demodulator sincron, un port cu semnal direct de la emitator, celalalt cu semnal de la antena receptoare care este si ala inecat in semnalul emitatorului...

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
Acum 28 minute, Ion_Bumbu a spus:

Acolo doar modulatie AM apare prin dezacordarea circuitului acordat

Prin dezacordare se intelege modificarea frecventei nici decum a amplitudinii cum e la modulatie AM. Pe de alta parte ai dreptate cu inecarea. Deci cum se face receptia, totusi?

Link spre comentariu

Domnule, prin dezacord se intelege dezacordul circuitului oscilant, aia nu conduce la modificarea decit a frecventei de rezonanta a circuitului si nu a emitatorului si nu a purtatoarei, aia ramine constanta doar absorbtia undei directe este modificata si prin urmare amplitudinea undei reflectate si faza ei.

Habar n-am cum se face receptia insa acolo erau totusi folosite frecvente din domeniul microundelor, asa am inteles cel putin deci poate fi folosit principiul radarului Doppler coerent, radar in impulsuri si ascultaia frecventa in pauza, deci habar n-am!

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Pentru a înțelege unele lucruri ceea ce trebuie să faci este să pui întrebările corecte. 

Cum funcționează un microfon? 

Care sunt tipurile funcționale de microfon? (dinamic, electret, etc). 

Dacă aplici principiul de funcționare al unui microfon și gândești " afară din cutie" cum poți realiza un microfon fără să fie microfon și cum realizezi transmiterea semnalului la distanță. 

Cum funcționează undele radio? 

Care sunt tipurile de modulație utilizate pentru transmiterea informației pe unde radio? 

După ce cunoști aceste lucruri, înțelegi din punct de vedere tehnic cum a fost realizată toată transmisia. 

Un exemplu simplu. 

Ce este un microfon? Este un senzor care transformă undele sonore (vibrații acustice) în unde electrice (vibrații electrice). 

Cum poți realiza aceeași funcție? 

De exemplu, poți utiliza vibrația unei foi de sticlă, respectiv sticla unui geam sau a unei uși pe post de senzor. (cum microfonul are membrana care recepționează sunetul pe post de senzor și bobina pe post de traductor care transformă undele sonore în semnal electric transmis pe cablu mai departe). 

Pentru a transmite la distanță vibrația geamului, ai nevoie de un traductor. 

Poți lipi un stetoscop de geam iar capătul celalalt al stetoscopul are montat un microfon care este legat la un emitator radio. 

Versiunea modernă? Lipești cu bandă adezivă un smartphone pe geam. 

Însă pentru a nu fi detectat ai nevoie de o transmisie cât mai direcționala pentru a evita descoperirea. 

De aceea, pentru înregistrarea vibrațiilor geamului se folosește un fascicul de unde radio cât mai direcțional ( cel mai direcțional este spectrul luminos). 

Un spot luminos trimis către geam este precum o undă radio nemodulata ( denumită purtătoare). 

Când atinge geamul " se încarcă", se moduleaza cu vibrația sonoră după care se reflectă înapoi. 

Unghiul la care se atinge geamul este aproape razant, dacă socotim cadranul unui ceas și că geamul se află la ora 12 ( ca o linie paralelă cu cea între orele 9 și 3) atunci raza luminoasă atinge geamul între orele 3 și 4. 

La punctul de recepție urmează prelucrarea "semnalului", respectiv de a separa semnalul vocal de " purtătoare", adică unda luminoasă. 

Ceea ce este numit procedeul de demodulare din receptoarele radio. 

În cazul concret prezentat, se folosește un semnal de microunde ( este foarte directiv, este invizibil și suficient de departe de banda de frecvente " monitorizate" pentru a păstra secretul și a nu alerta personalul ( care altfel i-și ține gura și lucrează rapid la îndepărtarea amenințării). 

Link spre comentariu

Ce poezie frumoasa (doar ca poetii nu scriu "i-si")!

spion2.jpg

EDIT:     

Remote activation

The weak reflected signal (i.e. the re-emitted modulated signal) had the same frequency as the strong illumination signal. This poses technical restrictions on the system, such as overloading the receiver. Below are several suggestions on how this might have been solved in practice.

NOTA:Some papers suggest that the device re-emitted the third harmonic of the illumination frequency, but this is not the case. The FBI report [46] confirms that input and output frequency were the same.

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Chestia cu lumina (laser) modulata de vibratiile geamului se cunoaste mai demult. Separarea dintre unda nemodulata si cea modulata se face prin alegerea unghiului de reflexie pe cand aici aveam de-a face cu trimiterea in impulsuri scurte a oscilatiei nemodulate si receptionarea semnalului modulat in pauze.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
La 03.01.2024 la 11:43, grosu99 a spus:

sa intrebam eroul de la Manzalesti cum se face ca el a fost in domeniu !

La 07.12.2023 la 17:53, Ion_Bumbu a spus:

Domnule, prin dezacord se intelege dezacordul circuitului oscilant, aia nu conduce la modificarea decit a frecventei de rezonanta a circuitului si nu a emitatorului si nu a purtatoarei, aia ramine constanta doar absorbtia undei directe este modificata si prin urmare amplitudinea undei reflectate si faza ei.

Cel de mai sus e raspunsul corect. Microfonul se comporta ca o antena reflectoare pasiva, vibratiile acustice moduland in amplitudine frecventa de rezonanta captata de la emitatorul-injector.

Extrem de greu de realizat practic pe vtremea aia, mult mai usor acum in epoca SDR.

Mai eera si a 2a masina, f aproape de obiectiv care functiona pe post de receptor :)

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări