Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Electrocasnice USA

yo2mhj

Postări Recomandate

Astăzi m-am trezit cu o solicitare ciudata, sau, originala, ca să zic așa. 

O persoana care a locuit mulți ani în USA s-a hotărât sa se întoarcă în România, a încărcat un container cu tot felul de aparate made în USA și și-a cumpărat o casa. 

Ma întreabă când pot sa-montez aparatura(a cumpărat inclusiv prize). 

Când i-am spus ca nu se poate decât cu modificări serioase și nu chiar ieftine, nu a înțeles nimic. 

Sunt curios dacă din punct de vedere al normativelor as putea să-i montez un transformator sau autotransformator de puterea corespunzătoare și dacă protecțiile care se găsesc aici se pot implementa... 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo2mhj

6

• doru3160

4

• validae

4

• Marele Savant

3

Top autori în acest subiect

Parcă americanii aveau 120v la retea... cu autotransformator (bineînțeles cu respectarea fazei!)... se pot folosi sigurantele automate care se gasesc la noi.... autotraful cred că va trebui să aibă minim 20 kw.... 

Link spre comentariu

Alea cu surse in comutatie s-ar putea sa mearga si la noi, trebuie verificat fiecare aparat in parte. Sunt multe la care domeniul de alimentare e acoperitor pentru ambele variante.

Link spre comentariu
Acum 19 ore, bmwh548 a spus:

Alea cu surse in comutatie s-ar putea sa mearga si la noi, trebuie verificat fiecare aparat in parte. Sunt multe la care domeniul de alimentare e acoperitor pentru ambele variante.

Corect. 

Din păcate problema este cu un frigider, mașina de spălat, uscător de haine. 

Nici nu știu exact ce echipamente mai are, multe încă nu sunt despachetate. 

Astea toate sunt gândite pentru 120V.

Editat de yo2mhj
Link spre comentariu

Ghinion!

Acum 21 ore, yo2mhj a spus:

Chestia este ca un asemenea autotransformator este un monstru nu chiar ieftin. 

O sa încerc ceva oferte, nu știu dacă se încadrează în buget. 

Link spre comentariu
Acum 1 oră, yo2mhj a spus:

Din păcate problema este cu un frigider, mașina de spălat, uscător de haine. 

Oare nu iesea mai ieftin si mai elegant sa fi lasat echipamentele in amanet la ei si sa cumpere aici altele care sa se muleze pe instalatiile noastre? Adica dai o caciula de bani pe o casa, mai dai ceva si pe transport peste garla, eventual vama, si cand e vorba de maruntisuri, te complici degeaba. Am un autotraf cu cursor de 16 A. Iti cam vine sa te indoi de spate daca vrei sa-l muti de colo colo de unul singur. E mare si greu...trebuie sa vezi unde ii gasesti un loc sigur in exploatare, daca reusesti sa faci rost de unul.

Link spre comentariu
La 06.12.2023 la 18:55, yo2mhj a spus:

Ma întreabă când pot sa-montez aparatura(a cumpărat inclusiv prize). 

Când i-am spus ca nu se poate decât cu modificări serioase și nu chiar ieftine, nu a înțeles nimic. 

Nu o fi inteles pentru ca o fi pus in container si un convertor de felul acestora si se mira de ce te codesti.

Editat de d2134
Link spre comentariu

Ce sa faci cu convertorul ala scump ?  Nu ai nevoie de separare galvanica, reglaj al tensiunii de iesire si al frecventei, ci un autotransformator chior.

Desi daca stai sa te gandesti binne, poate nu ar fi chiar buna ideea cu autotransformator, ca depasesti aia 25A din bransamentul monofazat. Cu transformator normal de 5KW poti sa folosesti toata puterea, asta daca nu cumva electrocasnicele alea nu au si alimentare bifazica.

Dar bineinteles solutia cea mai buna ar fi sa cumpere alte aparate, iar alea sa mearga la fiare vechi, ca nu cred ca gasesti pe nimeni sa le cumpere.

La 06.12.2023 la 19:37, flomar60 a spus:

Parcă americanii aveau 120v la retea... cu autotransformator (bineînțeles cu respectarea fazei!)... se pot folosi sigurantele automate care se gasesc la noi.... autotraful cred că va trebui să aibă minim 20 kw.... 

De ce ? Cu autotraf de 2,5kw merge sa alimentezi sarcina de 5kw in acest caz.  Cu traf normal nu merge asa.

Link spre comentariu

Sincer, eu i-am spus sa uite de toate cele, eventual sa o ajut cu cele mai modeste,cu consum relativ redus, am un transformator separator. 

În alta ordine de idei, ma preocupa electrosecuritatea. 

Nu vreau sa fac mârlănii, vreau ca totul sa fie corect, și nu știu cum sa "adaptez" totul. 

Probabil ca o sa renunț la lucrare... 

Link spre comentariu

Si dupa ce isi cumpara ditamai autotraful sau transformator o sa arunce toate aparatele la gunoi....inclusiv autotraful.

Voi nu ati luat in calcul normele americane de radio si televiziune.... toata aparatura trebuie modificata. Alta cheltuiala.... vorba aia....cap avem, minte ce ne mai trebuie!

Editat de mac01
Link spre comentariu
Acum 17 minute, mac01 a spus:

Si dupa ce isi cumpara ditamai autotraful sau transformator o sa arunce toate aparatele la gunoi....inclusiv autotraful.

Voi nu ati luat in calcul normele americane de radio si televiziune.... toata aparatura trebuie modificata. Alta cheltuiala.... vorba aia....cap avem, minte ce ne mai trebuie!

Pai minte nu a avut cine a sfătuit-o sa își umple containerul cu aparatura electrocasnică din USA... 

Si noua, nefolosită. 

Bani aruncați. 

Link spre comentariu

Exact...ai dreptate...bani aruncati! Eu zic sa nu te amesteci...te legi la cap fara sa te doara! Mai bine o sfatuiesti sa-si cumpere altele. Toate modificarile vor costa o caruta de bani...si nici nu esti sigur de un rezultat bun!

Editat de mac01
Link spre comentariu
Acum 3 ore, modoran a spus:

............................

De ce ? Cu autotraf de 2,5kw merge sa alimentezi sarcina de 5kw in acest caz.  Cu traf normal nu merge asa.

Dupa care gramatica? a dat ciolacu vre-o lege noua?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări