BRANCA Postat Decembrie 9, 2023 Partajează Postat Decembrie 9, 2023 (editat) Cred că piatra pentru vidia e din carbură de siliciu.În principiu se utilizează şi discuri diamantate foarte des. Mă miră că sunt cuțite nemagnetice din inox.De regulă se foloseşte oțel inox,care e magnetic.Cele nemagnetice au conținut mare de elemente de aliere... De ani de zile folosesc hârtie abrazivă hidrorezistentă,pusă pe sticlă,de diverse granulații.Şlefuiesc pe hârtia umedă prin rotire. Cine are răbdare poate să-şi facă un dispozitiv pentru filetantă sau pentru maşina de găurit de banc,cu care să facă rotirea.Se aplică şi o uşoară presiune. N-am folosit niciodată granulație mai mare de 400.Posibil să fie mai ok,da' n-am răbdare... Editat Decembrie 9, 2023 de BRANCA Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 9, 2023 Partajează Postat Decembrie 9, 2023 Acum 47 minute, BRANCA a spus: N-am folosit niciodată granulație mai mare de 400.Posibil să fie mai ok,da' n-am răbdare... Pt ca nu folosesti si polizor, de asta trebuie sa insisti mai mult, si trebuie rabdare. Trebuie sa compensezi uzura neuniforma a sitei. Si la cutit, cu polizorul poti lucra la muchia inactiva, spatele cutitului, ca sa zic asa. Fata o iei pe smirghel. Dispozitiv nu e chiar simplu de facut. Trebuie sa asiguri planeitatea, sita sa fie paralela cu suprafata pietrei, altfel, ai stricat tot. La mana se autocentreaza. Nu e perfect, dar e mai bine decat o prindere rigida in pozitie naspa.Asta era marele avantaj la masina de rectificat plan. Nu aveai cum sa obtii conicitate. Piatra se misca paralel cu masa. Link spre comentariu
BRANCA Postat Decembrie 9, 2023 Partajează Postat Decembrie 9, 2023 doru3160.Înțeleg ce zici cu planeitatea,da' dispozitivele alea sunt puțin elastice.Uite un exemplu interesant: Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 9, 2023 Partajează Postat Decembrie 9, 2023 Da, daca ai masina cu coloana verticala, e ok. La cutit, exact ce spuneam, a rectificat si partea inactiva. E bine de retinut. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 9, 2023 Partajează Postat Decembrie 9, 2023 Am scris deja că la cuțit trebuie polizată și muchia tăietoare laterală, nu numai suprafața... Practic cuțitul mașinii se ascute exact ca și o foarfecă, doar că foarfeca are un plan deja rectificat și uzura apare doat pe muchie. Link spre comentariu
Stefan Postat Decembrie 9, 2023 Autor Partajează Postat Decembrie 9, 2023 Astăzi am trecut prin LIDL și până la urmă am luat mașina de tocat. Am tot stat și m-am gândit că nu are cum să fie atât de proastă încât să nu o folosesc măcar de 10 ori dacă o menajez, dacă se strică mai repede o duc înapoi. Până la urmă ce mai e 150 lei? La o rundă de cumpărături dai cel puțin suma asta fără să îți dai seama pe ce. M-am uitat puțin și la aia manuală la 55 lei și părea făcută din staniol pentru că era foarte ușoară și subțire. Totuși o să încerc să ascut și cuțitul+sita de la mașină manuală dar nu mă bag la polizat nimic pentru că sigur îl stric. Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 9, 2023 Partajează Postat Decembrie 9, 2023 Are cap si snec metalic. Asta e de bine. Doar ca sita e cam subtire. De curiozitate cat are grosime? 2,5...3mm? Link spre comentariu
Stefan Postat Decembrie 10, 2023 Autor Partajează Postat Decembrie 10, 2023 @doru3160 am măsurat două din cele trei site. Sita deasă are 4mm și aia medie 4,1mm, nu pot garanta precizia șublerului însă în nici un caz nu au 2,5-3mm. Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 10, 2023 Partajează Postat Decembrie 10, 2023 Si asta e de bine. Am intalnit modele low cost care aveau site de unică întrebuințare. Adica dacă le ascuteai de cateva ori, rămâneai fără. Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Decembrie 10, 2023 Partajează Postat Decembrie 10, 2023 La 08.12.2023 la 22:41, doru3160 a spus: La 03.12.2023 la 15:27, Stefan a spus: O bucată de sticlă găsesc pe undeva și mai spre Crăciun mă pun pe treabă. Sau mai simplu, o comandă pe net si te-ai scos. Am pus codurile, poate mai cauta si altii...Nu credeam ca dupa atatia ani, voi mai gasi consumabile de vanzare. Cautam altele, si am dat de o firma care vindea din Polonia si jucarii din astea. Binenteles ca nu le-am ratat. De Craciun nu mai caut sticla... Unde ai comandat cutitul si sitele? Zelmer foloseste aceleasi site si cutite cu Bosch. Eu am Bosch nr. 8 de cativa ani si sunt foarte multumit, merge de duduie, trebuie sa pot tine pasul la alimentarea cu carne, toaca 2.5kg/min. Am comandat cutit de rezerva original de pe un site romanesc, vreo 42 de lei, si de pe emag site pentru carnati cu gauri mai mari, compatibile nu originale, pentru ca originale cu gauri mai mari de 8mm nu exista. Link spre comentariu
tm07uxo Postat Decembrie 10, 2023 Partajează Postat Decembrie 10, 2023 Daca sita e uzata si prea subtire din cauza ascutirilor repetate poti pune o saiba de citva mm grosime pe axul melcului care va inpinge melcul mai in fata spre sita... Link spre comentariu
Stefan Postat Decembrie 10, 2023 Autor Partajează Postat Decembrie 10, 2023 Ce am văzut interesant la modelul asta de LIDL este un arc între mel și cuțit. Nu știu dacă ajută sau in timp mai mult încurcă dar mereu m-am întrebat cum știi dacă nu ai strâns prea mult sita pese cuțit și altfel îi produci o uzura inutilă? Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 10, 2023 Partajează Postat Decembrie 10, 2023 Acum 31 minute, tm07uxo a spus: Daca sita e uzata si prea subtire din cauza ascutirilor repetate poti pune o saiba de citva mm grosime pe axul melcului care va inpinge melcul mai in fata spre sita... Va impinge cutitul spre sita, pt ca la astea electrice nu te poti juca cu poziția șnecului. Acum 24 minute, Stefan a spus: dar mereu m-am întrebat cum știi dacă nu ai strâns prea mult sita pese cuțit și altfel îi produci o uzura inutilă? Simti in urină Nu sfatuiesc, dar eu strang pana la blocare, dupa care dau inapoi cam un sfert de tura. Si ca prevedere, prima data până se amorseaza mașina cu carne, dau cu sita slăbită, după care in mers, o strâng. Merge, din moment ce cu actuala mașină am cca 10 ani de folosire. Link spre comentariu
antonvasileeee Postat Decembrie 10, 2023 Partajează Postat Decembrie 10, 2023 Cand strangi foarte tare se produce in timp uzura conica (tronconica ) datorita incovoierii bratelor cutitului .Asta se poate vedea la fanta de lumina . Daca gresesc ,explicati uzura conica evidentiata de fanta de lumina . Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 10, 2023 Partajează Postat Decembrie 10, 2023 Acum 47 minute, antonvasileeee a spus: Cand strangi foarte tare se produce in timp uzura conica (tronconica ) datorita incovoierii bratelor cutitului Dacă a mers 10 ani, mă declar mulțumit. Restul perioadei, e bonus. Brațele cuțitului se incovoaie la cele din tablă ambutisata. La cele pline, ori stau drepte, ori se rup. Ăsta ar trebui sa fie un criteriu de alegere când cumperi o jucărie din asta. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum