Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Control PWM si RPM ventilator 4 pini cu Raspberry Pi

Blacksmith

Postări Recomandate

Ok, nu este necesar... dar eu tot vreau sa o masor.

Hardurile sint puse toate pe o tabla de aluminiu. Ma intereseaza temperatura acelei table. Pe ea vreau sa prind senzorul. Dar cum sa fac asta daca senzorul este un mic integrat ? Iar aia in datasheet zic ca transferul de caldura se face prin pini... Sa scufund tot integratul cu tot cu pini intr-o bula de pasta siliconica d-aia alba obisnuita (aia parca nu conduce curentul, nu ?) ?

IMG_20231205_194727_1.jpg

Editat de Blacksmith
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 70
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Blacksmith

30

• Stefan

12

• stryx

9

• BRANCA

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 13 ore, Blacksmith a spus:

Iar aia in datasheet zic ca transferul de caldura se face prin pini...

Ii faci o bucata mica de cablaj dublu placat cu o zona de prindere cu șurub si ceva pasta de transfer termic intre cablaj si aluminiu. Da, nu o să-ți preia temperatura instant dar nici nu este un sistem critic. Testează si cu integratul pus cu scrisul direct pe placa de aluminiu si vezi cum funcționează. Prin terminale se face transferul cel mai rapid direct la chip dar cu o anumita inerție se transfera si prin capsula. Pentru nave spațiale dai comanda de cablaj pe suport de aluminiu.

Link spre comentariu
Acum 20 minute, Blacksmith a spus:

Ok, nu este necesar... dar eu tot vreau sa o masor.

Hardurile sint puse toate pe o tabla de aluminiu. Ma intereseaza temperatura acelei table. Pe ea vreau sa prind senzorul. Dar cum sa fac asta daca senzorul este un mic integrat ? Iar aia in datasheet zic ca transferul de caldura se face prin pini... Sa scufund tot integratul cu tot cu pini intr-o bula de pasta siliconica d-aia alba obisnuita (aia parca nu conduce curentul, nu ?) ?

IMG_20231205_194727_1.jpg

Lipești integratul senzor cu pinii care preiau căldura de câte o mică tăbliță recuperată de la o baterie descărcată.Apoi tăblițele de transfer le fixezi cu un șurub izolat de tabla suport a HDD-urilor, punând și puțină vaselină de transfer termic între ele.Dacă e critică izolarea pinilor de tabla suport, pui și o foiță de mică unsă cu vaselina între tablă și suportul HDD-urilor....

Dar eu garantez că montând un ventilator cu debit suficient care să circule eficient aerul dintre HDD-uri, acestea nu vor depăși niciodată 40*C.Am avut la una din unitățile folosite cooler dedicat pentru HDD și monitorizam permanent temperatura printr-o aplicație  ce afișa temperatura pe desktop.

Link spre comentariu

Eu zic să nu te mai complici,ia un modul termometru China ieftin cu senzor şi-ți afişeazâ direct temperstura..Ba cred că sunt unele chiar şi cu alarmare...

Link spre comentariu

Dupa 20 de ani, i-am gasit in sfarsit o utilitate si la integratul asta... :rade: Era in perioada aia cand toti saracii luau sample-uri, ca se dadeau gratis. Si am luat si eu, desi nu imi trebuia, am zis ca lasa, sa fie acolo... ca mi-o trebui mie vreodata. Si Iata ca astazi i-a venit in sfarsit randul... Un senzor de temperatura excelent: TMP275 ! E pe I2C, are precizie buna (0.5*C), ADC pe 9-12biti, consum 50uA... Numai ca pana am taiat traseele de pe cablajul ala cu cuterul, am injurat pana n-am mai putut. Are capsula VSSOP, extraordinar de mica. Pai daca era SOIC mergea lejer... L-am conectat la RPi, mi-a tras AI-ul cateva linii de cod si merge perfect ! E ceva de vis. Asta e senzorul pentru temperatura ambientala, nu se prinde pe nimic. O sa le fac si pe alea pentru radiator, ca mi-ati dat idei, acum trebuie sa analizez... 

IMG-20231206-170103.jpg

IMG-20231206-172516.jpg

IMG-20231206-201243-1.jpg

Link spre comentariu

@Blacksmith am o intrebare de incepator: de ce se pune super-dioda la amplificatoare cat mai aproape de tranzistorii finali? Nu ar fi mai simpu sa fie lasata direct pe PCB sau sa fie montata la capatul radiatorului la ce mai mare distanta de tranzistorii finali?

Link spre comentariu

@stryx ești offtopic. Blacksmith a spus deja că știe de senzorul de temperatura din procesor, îl preia și pe ăla din HDD și o să-i pună încă un senzor pe carcasa de aluminiu. Are deja prea multe "superdiode" la un sistem care nici macar nu are nevoie de alți senzori externi.

Link spre comentariu
Acum 20 ore, stryx a spus:

Daca totusi vrei sa masori temperatura direct pe hdd pune senzorul in zona cea mai fierbinte (in general in zona motorului) pentru o monitorizare cat mai buna.

@Stefan nu sunt off topic. Comentariul era in legatura cu ce am scris mai sus.

Daca une senzorul pe radiator (de fapt e carcasa NAS-ulu) ce temperatura o sa citeasca?

Link spre comentariu

Acel radiator nu e carcasa NAS-ului. Uita-te in poza de mai sus. E o tabla pe care se prind doar hardurile, in interior...

Uite, chiar am sa ma uit de curiozitate, cand va fi gata, ce temperatura raporteaza SMART-ul hardului si cat e pe radiator. Sa vedem cat de mare e diferenta...

Acum 1 oră, Stefan a spus:

Are deja prea multe "superdiode" la un sistem care nici macar nu are nevoie de alți senzori externi.

:rade: Stefan, eu am pus senzorii astia mai mult asa de drag, nu ca ar fi fost neaparat nevoie. A fost mai mult o scoala pentru I2C. De mult imi doream sa invat sa folosesc protocolul asta de comunicare...

Link spre comentariu
Acum 6 ore, stryx a spus:

Daca une senzorul pe radiator (de fapt e carcasa NAS-ulu) ce temperatura o sa citeasca?

Fix temperatura din locul amplasării senzorului adică acolo unde proiectantul sistemului si-a dorit.

Link spre comentariu

Am facut si cablajele pentru senzorii care se prind pe radiator. 

Si mi-am comandat un termal pad din asta: https://www.emag.ro/pad-termic-active-banda-termoconductoare-thermal-pad-conductivitate-6w-mk-1-5mm-grosime-act-63068/pd/DSVZVQMBM/

O fi bun ? Il bag intre radiator si fata cablajului cu piese si strang un pic... Inaltimea tuturor pieselor de pe cablaj e 1mm.

IMG-20231208-141914-2b.jpg

Link spre comentariu

La aceasta varianta m-am gândeam si eu atât ca fără necesitatea unui pad termic. Adică finisai cat mai bine suprafața care intra in contact cu aluminiul si aplicai puțin pasta termoconductoare. Daca zona șurubului este bine izolata din punct de vedere electric si pinii / firele lipite pe suprafața (SMT) nu se întâmpla nimic rău. Am avut cândva o bucata de cablaj mai subțire față de FR4 standard dar mi-am bătut joc de el.

Link spre comentariu

@Stefan Senzorul ala e mic, 2x2mm... Ar fi facut scurt cu radiatorul. Mai sint si niste conzi smd de filtrare pe alimentare care sint exact de inaltimea senzorului. Cu un pad din ala e mai sigur. Umple toate golurile si face contact cu tot ce este pe placuta aia.

As vrea sa va mai intreb ceva. Poxipolul este izolator electric ? Pe placuta aia la senzor vin cu o banda din aia cu 5 fire  si as vrea sa o imobilizez cumva unde se lipeste, ca sa nu se miste firele sa se rupa...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări