validae Postat Iulie 21 Partajează Postat Iulie 21 Deja au găsit microparticule în țesuturile umane, există suspiciunea că pot cauza afecțiuni grave ale inimii și altor organe.Închipuiți-vă că un mușchi plin cu astfel de ,,adaosuri,, inutile, nu mai are aceeași capacitate de efort... Chiar acum când scriu, la Digi24 rulează o emisiune ,,Planeta ești tu,, unde arată cum oceanele sunt pline de plastic, pe plaje zac milioane de bucățele mici de plastic, mărunțite de valuri, în apă zac agățate de plante pungi și plase de pescuit.Sute de delfini mor asfixiați, fiind prinși în plase abandonate de traulere sau pescari amatori. Dacă nu se impun niște măsuri prin care să se limiteze drastic eliminarea necontrolată în natură a plasticului, ne vom distruge singuri. Am mai scris acum ceva timp cum am încercat să conving vecinii care aruncă la tomberon sticlele și recipientele de plastic, imprimând afișe A4 plastifiate, în care le arătam unde sunt tomberoanele de reciclare.Nu numai că nu și-au schimbat obiceiul, dar au rupt și afișele, care erau redactate în manieră politicoasă, nu era nimic jignitor sau provocator acolo.Am pus atunci saci mari de plastic unde am strâns sticlele și recipientele nereturnabile prin programul RETURO, în speranța că vor arunca și ei plasticul acolo.De unde, tomberonul era plin de PET-uri și alte recipiente, iar în sacul ăla doar eu puneam plastic, că-mi știam recipientele.... Noi nu putem face ceva din spirit civic, numai de frica amenzilor știm să facem ce e corect... Link spre comentariu
cloudy Postat Iulie 21 Partajează Postat Iulie 21 Se pare că suntem pe calea cea bună. Dacă până la aparitia SGR (inceput de an 2024) aveam o recuperare de 13%, se preconizează să avem 65% până la sfârșit de an. Link spre comentariu
iuliantv Postat Iulie 21 Partajează Postat Iulie 21 Acum 40 minute, cloudy a spus: Nu cred. Este o manipulare ca cea cu incălzirea globală sau existența corona-virusurilor. Oculta mondială (Gates, Soros si frații lor de cruce) iar ne minte pentru a se îmbogății pe seama oamenilor muncii. ati uitat de Link spre comentariu
cloudy Postat Iulie 21 Partajează Postat Iulie 21 32 minutes ago, validae said: Noi nu putem face ceva din spirit civic, numai de frica amenzilor știm să facem ce e corect... Sau din cauză de 50 de bani. Link spre comentariu
validae Postat Iulie 21 Partajează Postat Iulie 21 Crede-mă că vecinii mei aruncă inclusiv PET-uri cu garanție, deci pe unii chiar nu-i deranjează să arunce zeci de lei la gunoi. Eu când mă duc din când în când cu mașina să duc câte 20-30 de recipiente de-ale mele la aparatele de colectare, găsesc acolo zeci de colorați care stau la rând cu saci industriali plini cu recipiente mici gen Red Bull și altele asemenea tâmpenii, care au avantajul că ocupă un volum redus la aceeași valoare, față de PET-uri.De multe ori mă întorc cu plasele înapoi, fiindcă nu am răbdare tot timpul să stau până bagă ăia miile de recipiente în aparat, plus că aparatul se umple rapid după astfel de ,,colectori,, și aș sta degeaba.Iar eu nu beau niciodată porcării din alea de energizante, consum apă minerală de obicei, rar câte o sticlă de vin mai bun.E un lucru bun că le-am de lucru și amărâților, să nu mai stea la cerșit și furat, dar cred că numărul aparatelor de colectare trebuie mărit mult....am văzut și oameni furioși pe programul de reciclare, fiindcă pierd timp din viață să stea la cozi cu colorații ca să-și recupereze banii de garanție. Link spre comentariu
flomar60 Postat Iulie 21 Partajează Postat Iulie 21 La mine la Segarcea s-a înființat un magazin Penny....care are automat de reciclare...cu un singur post...la care stau la coadă zeci de cetățeni de la deschidere până la închidere...eu , când am drum la Craiova,le pun in mașină și le duc Kaufland....au automat cu 8 posturi... și acolo aștepți ceva timp dacă nu ajungi de dimineață.... Link spre comentariu
Stefan Postat Iulie 21 Partajează Postat Iulie 21 Să vedem cât ține și treaba asta cu garanția returnabila, nu zic că-i un sistem rău dar nu o văd ca pe ceva care să vină in mod natural și să intre în obișnuința oamenilor. Știu că este o utopie dar nu era mai bine să renunțăm de tot la PET si la apa îmbuteliată? Desigur că este o întrebare retorică! Dacă toți banii care se duc in industria asta, nici nu realizăm cat de mulți, se investeau in rețelele publice de apa potabilă sigur aveam la robinet Aqua Carpatica. Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 21 Partajează Postat Iulie 21 cloudy.Am avut la țară pusă într-un loc folie de solar.După un timp plasticul s-a copt şi s-a transformat în mii de bucățele aciculare.Apoi şi acelea s-au transformat în pulbere,dispărând în iarbă.Imaginează-ți că paşte un ierbivor în zonă,este imposibil să nu înghită mini particule de plastic! Chiar mă întreb ce fac legumicultorii noştri cu folia coaptă...Din câte ştiu n-ar merge la reciclare,ca de altfel milioanele de pungi care ajung la gropile de gunoi! Link spre comentariu
cloudy Postat Iulie 21 Partajează Postat Iulie 21 15 minutes ago, BRANCA said: milioanele de pungi care ajung la gropile de gunoi! În ultimul timp sunt biodegradabile în timp scurt. Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 21 Partajează Postat Iulie 21 Care-i proporția de biodegradabile în total resturi??Te uiți ce arunci la tomberon sau ce aruncă şi ceilalți? Link spre comentariu
eos Postat Iulie 21 Partajează Postat Iulie 21 Pungile de la penny am vazut ca scrie pe ele ca sunt din amidon de porumb Link spre comentariu
TVserv Postat Iulie 21 Partajează Postat Iulie 21 (editat) A luat-o lumea razna cu peturile astea. Coboara duduile cu unghiute si pe tocuri din Tesla si scot cu mandrie 2 saci de peturi pe care le târăsc la automat, injurand pe englezeste ca e coada de puradei fiecare cu sacu lui. Sa nu mai zic de vecinii pe care ii credeam normali la cap, se duc cu tomberonul plin la gunoi si se intorc cu el plin de peturi dupa ce au scormonit printre pungile cu pampersi cacaciosi si miros pestilential. E clar,ne civilizam Editat Iulie 21 de TVserv Link spre comentariu
doru3160 Postat Iulie 21 Partajează Postat Iulie 21 Acum 38 minute, Stefan a spus: sigur aveam la robinet Aqua Carpatica. Dacă îți montezi un filtru pe rețea, sigur ai apă mai buna decât Carpatica. Macar nu are microplastice în ea. Eu de mult nu mai cumpăr apa turtita la PET. Doar cu fâs din când în când. Link spre comentariu
cloudy Postat Iulie 21 Partajează Postat Iulie 21 3 minutes ago, TVserv said: se intorc cu el plin de peturi dupa ce au scormonit printre pungile cu pampersi cacaciosi si miros pestilential. Păi ce caută pemperșii cacasiosi în același loc cu recipientele de plastic ? 5 minutes ago, TVserv said: coada de puradei fiecare cu sacu lui. Este dreptul lor să facă asta ! Cum este și dreptul unora să arunce plastic pe stradă pentru că ei nu se înjosesc să-l reclicleze pentru 50 de bani. Link spre comentariu
validae Postat Iulie 21 Partajează Postat Iulie 21 Acum 54 minute, Stefan a spus: Știu că este o utopie dar nu era mai bine să renunțăm de tot la PET si la apa îmbuteliată? Desigur că este o întrebare retorică! Dacă toți banii care se duc in industria asta, nici nu realizăm cat de mulți, se investeau in rețelele publice de apa potabilă sigur aveam la robinet Aqua Carpatica. E greu să te întorci la recipiente de sticlă. Sunt grele, un recipient de 2 litri din sticlă cântărește gol 1kg față de circa 35g cât cântărește un recipient PET. Înmulțește asta cu sute de PET-uri cât are un palet și vezi cam ce greutate ,,moartă,, trebuie să care un TIR și ce costuri generează.Soluția e să se recupereze toate recipientele din plastic, chiar dacă unele vor avea costuri mai mici de 50 Bani, dar sigur vor exista oriunde în lume oameni care se vor ocupa de ele. Chiar dacă noi cei care avem un salariu decent sau foarte bun, nu ne mai uităm la câțiva Lei ce ar reprezenta recuperarea unor plasticuri, sunt mulți oameni pentru care banii ăia reprezintă încă o masă.... Link spre comentariu
Postări Recomandate