Florin berdila Postat Noiembrie 26, 2023 Autor Partajează Postat Noiembrie 26, 2023 Da domnule deci se scade aproape jumate din ce putere suporta secțiunea și se pune siguranță Link spre comentariu
BRANCA Postat Noiembrie 26, 2023 Partajează Postat Noiembrie 26, 2023 Florin berdila.validae ți-a explicat corect,la fel cdinu332.Nu-ți recomand să-ți faci instalația singur! Uzual se merge cu siguranțe 6A pe iluminat şi 16 A pe prize.Bănui că ai o locuință obişnuită... Link spre comentariu
Florin berdila Postat Noiembrie 26, 2023 Autor Partajează Postat Noiembrie 26, 2023 Si apropo nu prea iese un calcul cu mm pătrați dacă cablu are 2'5 în diametru în tabel da 4 mm nu 4'9 mm patrati Link spre comentariu
BRANCA Postat Noiembrie 26, 2023 Partajează Postat Noiembrie 26, 2023 Normal că nu iese!Am precizat 1,5 mm² şi 2,5 mm²!Aşa ți-l vând şi cei de magazin.Fă calcul şi vezi ce diametru îți iese,dacă ții neapărat. Link spre comentariu
GeorgeS Postat Noiembrie 26, 2023 Partajează Postat Noiembrie 26, 2023 (editat) Condurtoarele sau cablurile cu conductoare pentru instalatii electrice, se produc si se vand cu specificatie pentru suprafata sectiunii, nu pentru diametru. Astfel ca, nu vei gasi conductoare dedicate pentru instalatiile electrice, cu diametre de valori atat de rotunde. Acel 4mmp, la o masurare a diametrului, s-ar putea sa se dovedeasca a avea un diametru aproximativ de 2.25mm. Nu exista formula magica, cu doar doi termeni, pentru instalatii electrice, pentru ca acestea(instalatiile) sunt relativ complexe. Ai absolut toate informatiile la "o cautare" distanta, trebuie doar sa vrei sa le si citesti. Indiferent cate bunavointa ar avea unii colegi (si vad ca au), nu vor putea ei sa iti faca un rezumat simplificat la maxim, despre aceste probleme. Eu, ca variante de lucru vad cam doua, ori asimilezi toata partea teoretica a problematicii, ori faci calculul (sau intrebi) pentru fiecare situatie particulara, in parte. Editat Noiembrie 26, 2023 de GeorgeS Link spre comentariu
cdinu332 Postat Noiembrie 26, 2023 Partajează Postat Noiembrie 26, 2023 Rezumatul este simplu, fără aluminiu de 1,5 la boiler și masina de spălat. În rest vorbim să ne aflăm în treabă. Link spre comentariu
BRANCA Postat Noiembrie 26, 2023 Partajează Postat Noiembrie 26, 2023 Corect!Dacă vrea traseu forță,pentru boiler maşină spălat, poate trage separat pe cupru de 2,5 mm².Aşa am procedat la bloc când am pus gresia în hol.Am tras linie direct la tablou. Link spre comentariu
Florin berdila Postat Noiembrie 26, 2023 Autor Partajează Postat Noiembrie 26, 2023 Dar va întreb daca sa zicem ca un cablu ar suporta 25 A maxim siguranta cu cât ar trebui sa o pun mai mica ca să-l protejez cu cât la suta se puneai puțin Link spre comentariu
Florin berdila Postat Noiembrie 26, 2023 Autor Partajează Postat Noiembrie 26, 2023 Deci domnule trebuie lăsat o toleranta sau sa scădem cu 40 la suta nu ? Ca sa fim siguri asta nu înțeleg eu Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 26, 2023 Partajează Postat Noiembrie 26, 2023 Chiar e așa de greu să te ghidezi după niște tabele ? Ca să alegi cât mai corect o siguranță pentru un anume circuit protejat, se fac niște măsurători pentru a se stabili impedanța buclei de scurtcircuit.Adică, fără curent pe circuit, se scurtcircuitează de exemplu priza de pe circuitul protejat și în loc de rețea se conectează un aparat dedicat.Acesta trimite niște impulsuri și măsoară ce impedanță are circuitul la 50Hz, deci ce curent maxim de scurtcircuit poate suporta. Funcție de această impedanță se alege siguranța potrivită, având în vedere curba de declanșare potrivită.Adică, de câte ori trebuie depășit curentul nominal al siguranței ca ea să întrerupă circuitul. Link spre comentariu
Florin berdila Postat Noiembrie 26, 2023 Autor Partajează Postat Noiembrie 26, 2023 Domnule Validae dar nu arata în tabele ce siguranta pot pune la un anumit cablu și va întreb eu asa cum as calcula simplu va rog Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 26, 2023 Partajează Postat Noiembrie 26, 2023 https://electricalc.ro/caracteristica-de-declansare Link spre comentariu
cdinu332 Postat Noiembrie 26, 2023 Partajează Postat Noiembrie 26, 2023 O ținem așa până la Paște. Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 26, 2023 Partajează Postat Noiembrie 26, 2023 Eu sper că până la Anul Nou s-o lămurim. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum