Costică Florea Postat Noiembrie 25, 2023 Partajează Postat Noiembrie 25, 2023 Bună seara. Vă rog mă puteți ajuta cu o informație. Am efectul de berbec în instalație. Se poate anula cu montarea unui amortizor la intrare in instalație. Vă mulțumesc. Link spre comentariu
gica70 Postat Noiembrie 26, 2023 Partajează Postat Noiembrie 26, 2023 Cred ca mai simplu e sa schimbi armaturile. Link spre comentariu
ionutdragos Postat Noiembrie 26, 2023 Partajează Postat Noiembrie 26, 2023 (editat) Lovitura de berbec se intampla cand inchizi brusc un robinet deschis. Inerția apei care se misca in conducta pe care ai sugrumat-o brusc se transforma in niste unde de presiune care lovesc la inceput in robinetul care l-ai inchis brusc, ulterior se transmit in tot sistemul... Ce poti face...poti schimba armaturile, alegi unele care se inchid intr-un timp mai lung, astfel ca socul inertial al inchiderii bruste al apei nu apare. Poti pune niste "amortizoare". Acestea preiau socul de presiune, de fapt sunt niste tevi cu un capat astupat, pline cu aer. Aerul spre deosebire de lichde este compresibil si preia șocul de presiune. La intrare in instalatie nu prea cred ca poti, acolo poate doar sa pui un limitator de presiune, astfel incat sa se micsoreze presiunea in instalatie, implicit se vor micsora si aceste lovituri de berbece. Amortizoarele alea se pun la tevile de la fiecare baterie de chiuveta, adica acolo unde ai robinetul care se inchide brusc...La intrare in instalatie nu au afect, acolo poti doar sa reduci presiunea Editat Noiembrie 26, 2023 de ionutdragos Corectare Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 26, 2023 Partajează Postat Noiembrie 26, 2023 Ca să faci un amortizor, montează o bucată verticală de țeavă de circa 50-100cm la un nivel ceva mai ridicat decât restul instalației, astfel încât aerul să rămână permanent în țeavă pe minim jumătatea ei.Eventual îi montezi un dop terminal în care cositorești o valvă auto, pentru a te asigura prin pompare că ai mereu aer în țeavă. Link spre comentariu
TestPoint Postat Noiembrie 26, 2023 Partajează Postat Noiembrie 26, 2023 Presiunea foarte mare, monteaza un reductor de presiune cu manometru la intrare ,il setezi la 3 bari si mai poti monta o valvula antiretur si termini povestea. Eu asa am mi-am montat la apartament. Link spre comentariu
barbulescuorlando Postat Februarie 1 Partajează Postat Februarie 1 https://www.shop-einstal.ro/armaturi-reductoare-de-presiune-apa/amortizor-alama-pentru-lovitura-de-berbec-abosorbant-socuri-filet-1-2-malgorani-pn10-14512g.html Link spre comentariu
cdinu332 Postat Februarie 1 Partajează Postat Februarie 1 La 26.11.2023 la 16:10, validae a spus: Ca să faci un amortizor, montează o bucată verticală de țeavă de circa 50-100cm la un nivel ceva mai ridicat decât restul instalației, Excelent sfat. O țeava de dimensiunea aia preia mult mai bine șocurile decat rahatul ăla de alamă. Am înlocuit de câteva ori la case chestia ai cu țeava. Link spre comentariu
diaconuliviu Postat Februarie 9 Partajează Postat Februarie 9 Sa ne intelegem: "Teava" cu "perna de aer" face amortizarea. Atit cit poate. Vrei una mai buna, iei un amortizor cu perna, asa-zisele "coi de berbec". Acer regulator de presiune doar atit face: scade presiunea dar are o inertie. Cu sau fara reductor, acel amortizor e necesar. Link spre comentariu
nel65 Postat Februarie 9 Partajează Postat Februarie 9 La sistemul cu teava simpla ,astupata la capat ,nu se pierde perna de aer ?In sensul ca datorita presiunii apei din teava ,aerul se dizolva in apa !Am avut vas de expansiune din butoi de bere ,montat cu gura in jos ,montat pe teava ,si periodic trebuia sa golesc apa din el ,fiindca pierdea aerul.Nu pe la valva din fundul lui ,fiindca nu avea asa ceva!Pur si simplu se dizolva aerul in apa ,ca la sifon, si nu mai era perna de aer. Vasele de expansiune dedicate ,au basica de cauciuc ,tocmai pentru a nu intra in contact aerul din basica cu apa.Teava din acest subiect e fix un vas de expansiune! In lincul asta, https://www.shop-einstal.ro/armaturi-reductoare-de-presiune-apa/amortizor-alama-pentru-lovitura-de-berbec-abosorbant-socuri-filet-1-2-malgorani-pn10-14512g.html ,in schita amortizorului se vede ca exista o membrana ,ce pare tot cu rol de separare aer-apa. Deci repet intrebarea ,nu se pierde perna de aer? Link spre comentariu
norad Postat Februarie 9 Partajează Postat Februarie 9 Acum 52 minute, nel65 a spus: Deci repet intrebarea ,nu se pierde perna de aer? Ba da. Aerul (ma rog, gazele din aer) se dizolva in timp. De asta si solutia cu valva auto de mai sus. Link spre comentariu
nel65 Postat Februarie 12 Partajează Postat Februarie 12 Aha ,inteleg ,deci teava e inchisa la capatul superior ,si nu prea...are valva auto pentru dat la pompa...in caz ca... Link spre comentariu
diaconuliviu Postat Februarie 16 Partajează Postat Februarie 16 La cele dedicate ai avantajul ca verifici presiunea*) la un an, sa zicem. Sau cind constati ca nu mai face treaba. La teava chiar cu valva...mult mai des. *)Da, la cele dedicate am intilnit pierdere de presiune pe la ventil sau chiar membrana sparta. Link spre comentariu
BRANCA Postat Februarie 16 Partajează Postat Februarie 16 Ciudat fenomenul ăsta cu "lovituri de berbec" în domeniul casnic...De regulă apare în instalații industriale şi,de multe ori,la şocuri termice.De ex fluid rece băgat în conductă sau vas fierbinte ş.a.m.d. Toate soluțiile menționate sunt bune,dar eu aş merge pe reducere de presiune la intrare în apartament.Dacă vă uitați în fişele tehnice ale robineților veți vedea că multe prevăd presiuni maxim admisibile pentru ca acestea să lucreze normal şi să nu se defecteze... În fapt nu numai robineții se pot deteriora: https://www.shop-einstal.ro/blog/presiunea-apei-in-retea-ce-trebuie-sa-stii-despre-presiunea-apei-in-retea.html Acum mai depinde şi de "norocul" pe care îl ai la presiunea de alimentare.La ăl mic,în Bucureşti,efectiv fluieră apa dacă deschizi robinetul la max.La bateria de la bucătărie a montat racorduri flexibile de inox.Înainte,pe apa rece,i-a crăpat un furtun de plastic cu tresă de protecție... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum