Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

"Cheie" electronica

Vizitator

Postări Recomandate

Am de mult un gand , si mi-a venit si o idee. Vreau sa va intreb daca e buna, si eventual sa imi dati solutia practica si , daca se poate , inbunataririle sunt bine venite.Ideea era sa fac o incuietoare mai finuta la un dulap. Nu este impotriva spargatorilor, ci doar a curiosilor.Ma gandeam sa fac un montaj compus dintr-o incuietoare mica care se declanseaza la 12 V, un acumulator, si "niste piese" care sa alimenteze respectiva incuietoare. Din "piesele " respective un tranzistor sa fie indispensabil montajului.Picioarele tranzistorului le leg la o mufa jack mama care o pozez pe fata dulapului iar intr-un pix montez jack ul tata si tranzistorul "lipsa", pix care va fi "cheia".Ce parere aveti? Ideea era ca sa nu se arda in momentul in care vreun destept face scurt in locul tranzistorului, si eventual daca pot o mica imbunatarie ca din pix sa imi pot selecta daca sa se deschida sau sa se inchida (polarizare directa sau inversa).multumesc anticipat pt . ajutor!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdan_

2

• draku

1

• Alinux

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

poti incerca sa adaptezi o incuietoare cum sunt la usile blocurilor, la interfonsau te poti "inspira" de la ele pt a scapa de problema inchidere/deschidereintr-un tehnium mai vechi, era un montaj de genul celui cautat de tine, insa in loc de tranzistor era o simpla rezistenta, de o valoare determinata, montata chiar intr-o mufa jack. in momentul in care introduceai mufa (mono), circuitul se inchidea si comanda un releu. partea interesanta este ca, exista si un fel de sistem de alarma: daca rezistenta era mai mare sau mai mica decat cea calculata (adica cineva intentiona sa "violeze" incuietoarea) se declansa un semnal de alarma.

Link spre comentariu

da. vazusem si eu ceva de genul asta.ideea era sa folosesti un divizor de tensiune, format din 2 rezistente din care una este cheia. tensiunea care iti iese o aplici la 2 comparatoare. si folosesti ca referinta pentru unu o tensiune putin mai mica decat cea din divizor, si pentru celalat o tensiune putin mai mare. daca rezistenta introdusa este cea care trebuie, atunci prin iesirile de la cele 2 comparatoare o sa iti deschizi iala. n-am timp sa iti fac eu o schema. poate poate altcineva.

Link spre comentariu

eu am mai facut un circuit din ala cu CD4022 sau CD4017 cu deschidere prin cod de 7 respectiv 9 cifre. era simplu, si functiona foarte bine. pe mers in stand-by avea curent foarte mic, de ordinul uA. nu mai stiu exact daca am obtinut 2uA sau 0.2uA. nu stiu cat de bine merge asta aici, tinad cont ca daca iti vede omul tastatura......pentru varianta cu comparatoarele merge sa folosesti un intrerupator facut chiar in mufa, daca folosesti stereo, ca sa nu iti mearga circuitul cand nu incerci sa deschizi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări