Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

se poate vu-metru cu pic?

pid

Postări Recomandate

• Răspunsuri 45
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

8

• pid

6

• bogdanm

6

• nicu_stef

4

Top autori în acest subiect

a mers,danke!am vazut in oferta la ecas preturi incepand de la 8-10euro per dsp de la ti seria 54, mi-am zis daca tot se gasesc si nu sunt chiar o avere, merita stiut ceva mai mult despre ele,la prima strigare pare destul de complicat, dar bit cu bit... si linie cu linieiese vu-metrul, cu 10 benzi live....multzam

Link spre comentariu
Vizitator codebutcher

Ti-as recomanda intii sa te joci cu o placa de dezvoltare. De exemplu, un coleg care lucra cu o placa de dezvoltare de la ADI si-a prins urechile rau de tot la un program C relativ simplu, m-am uitat si eu pe el o gramada dar nu m-am prins ce avea. Daca cumva mai sint si probleme hardware, nu le mai da de capat nici mama lor. De asta zic ca e bine sa incepi cu o placa de dezvoltare si sa inveti partea soft, si dupa aia eventual sa treci si la hard.

Dar ia uitati-va la chestia asta: http://www.circuitcellar.com/pastissues ... 8/text.htm

"A very low cost autonomous audio spectrum analyzer, displaying the spectrum on a VGA display. A PIC processor (17C756) take care of the audio signal acquisition, the FFT calculation, and the video signal generation 100% in software. This project won the 1st international price in the Design'98 contest organized by Microchip and Circuit Cellar Ink. "

Deci omul face un FFT in timp real cu un PIC, folosind optimizari "la singe". Daca dispare partea legata de afisarea pe monitor (e mai usor de aprins niste LED-uri, evident), treaba e si mai simpla. Datele legate de proiect sint disponibile publicului, in caza ca va suna interesant. Un DSP adevarat ar trebui pus la treburi chiar mai grele, cum ar fi un egalizator grafic.

Link spre comentariu

mers la link, a muncit ceva omu'cred ca ai dreptate in privinta dsp-urilor, sunt destul de complexe si merita folosite la ceva mai serios.eu am facut o pauza de controlere, cam de un an de zile, dar nu ma mai tine mult.pentru inceput mi-am luat de la vitacom cateva circuite i2c, gen tda7439, 7317, 7315 cu care o sa fac ceva teste pentru un mic 'home' cred ca ar merge si un VU-metru alaturi.in principiu la sf. lui august cand ma intorc din conced, o sa ma apuc de lucru, cu atmel -am o slabiciune :wink: .nicu stef

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

e cineva disponibil sa schiteze cam cum ar trebui sa fie circuitul de legatura dintre semnalul audio si pin-ul PIC-ului? Semnalul trebuie amplificat,nu?Se poate face o amplificare cu un tranzistor?

Link spre comentariu

Si totusi, ce ziceti de un mic montaj inainte de PIC (2 doide + 2 condensatoare) care face din alternativ in continuu. Mai departe in program (intreruperi, conversie in digital, tabela de comparatie si iesire)

Link spre comentariu

Am atasat o bucata dintr-un articol pe care l-am scris ceva timp in urma continand realizarea foarte simpla a unui VU-metru cu PIC16F628.Utilizatorilor de Jal le pot furniza si sursele.Pentru cei care nu stiu, VU-metrul este un indicator al nivelului de semnal analogic la intrarea unui amplificator de AF (un voltmetru de tensiune alternativa cu rezolutie redusa).In exemplu PIC16F628 este utilizat ca voltmetru, insa adaptarea este minimala pentru semnale AF (cuplare AC cu condensator si adaptare de nivel)cele bune,Vasile

Link spre comentariu

Si totusi, ce ziceti de un mic montaj inainte de PIC (2 doide + 2 condensatoare) care face din alternativ in continuu. Mai departe in program (intreruperi, conversie in digital, tabela de comparatie si iesire)

Ce se intampla cu tensiunile AC mai mici de 0.6V ?Redresorul de care vorbesti poate sa nu fie necesar pentru ca deja exista un limitator cu diode pe fiecare intrare a PIC-ului exceptand MCLR (care o are o singura dioda spre masa).Un singur condensator in serie cu semnalul + o rezistenta de limitare a curentului ajunge. Alternanta negativa "curge" inspre masa, alternata pozitiva este masurata -daca se utilizeaza AD- sau este comparata cu referinta -daca se utilizeaza comparatorul si referinta interna ca in exemplul de mai jos-.Problema in cazul AD, este *unde* se face sampling-ul relativ la nivelul semnalului care are frecventa variabila si de aceea este putin mai complicat. Varianta cea mai usoara este cu conversia semnalului AC-DC fara pierderi (un amplificator operational si cateva diode) sau cu detector de varf (amplificator operational, dioda, condensator si circuit de reset)La detectorul de varf, dupa fiecare masuratoare a tensiunii memorate pe condensator, cu un pin al PIC-ului se reseteaza circuitul de memorare. Are avantajul ca nu mai are nevoie de sampling pe baza de timer.Sunt o multitudine de alte posibilitati. Intrebarea este de ce ar dori cineva sa faca un VU-metru cu microcontroler cand exista multe circuite integrate specializate care fac acest lucru ?Vasile
Link spre comentariu

eu m-am gandit sa fac vu-metru cu microcontroller pentru ca si asa voi folosi unul la un potentiometru digital cu telecomanda, si raman destui pini liberi.

Adica microcontrolerul va face si altceva nu numai functia de VU-metru. OK, gandire corecta.Un PIC cu 18 pini cu comparator (16F628) poate fi utilizat cu succes pentru VU-metru stereo 2x12 leduri (doua intrari de semnal analogic, 2x4 pini pentru LED-uri) raman 6 pini disponibili pentru alte aplicatii(PIC ruland cu oascilator intern si MCLR intern, programare HVP prin ICSP).Ce utilizezi pentru potentiometrul digital si ce pentru telecomanda IR ?Vasile
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări