Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masina de facut paine Moulinex

zvonacfirst

Postări Recomandate

Va salut.

Am de mai multi ani o masina de facut paine Moulinex OW302231 pe care am folosit-o zilnic o perioada destul de lunga. Ulterior comoditatea m-a facut sa aleg sa cumpar painea de la magazinul de la parter. Astazi am intentionat sa o repun in functiune si am constatat ca nu mai merge. Prima constatare a fost ca axul sistemului de antrenare a paletei se misca greu actionat cu mana, asa ca am trecut la demontat, curatat, gresat. La liber se misca usor in ambele sensuri. Am pus cureaua si am observat ca intr-un sens se invarte usor iar in celalalt deabia reusesc sa misc sistemul. La punerea in functiune apare o eroare de genul E01 sau EE01, nu am retinut exact. Este un program, al 11-lea, la care incepe malaxarea intr-un sens dar cand incearca sa inverseze sensul apare acea eroare. Probabil ca este sensul in care merge greu. Actioneaza ca o frana dar nu inteleg care este treaba.

Mentionez ca incalzirea functioneaza pentru ca am incercat programul de dospire.

Ce ar trebui sa verific? Conectorul la care conectez motorul este marcat cu rosu pe a doua poza.

Atasez doua poze. Multumesc.

YWNONan.jpg

WoagXtv.jpg

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zvonacfirst

7

• doru3160

3

• dumitrumy

3

• validae

2

Top autori în acest subiect

Motor, fulii si curea, atat. Cu motorul conectat la placa, invartit la mana se misca usor intr-un sens si greu in sens opus. Daca deconectez motorul, se misca usor in ambele sensuri.

Link spre comentariu

Se ridica schema, se vede daca motorul merge direct la punte iar aceasta este direct pe retea. Asta inseamna ca electric nu se poate schimba sensul motorului.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, zvonacfirst a spus:

invartit la mana se misca usor intr-un sens si greu in sens opus.

Invartit la mana in sensul in care merge greu intra in regim de generator. Este motor cu perii care merge si in cc si in ca. Ca sa vezi daca problema este mecanica, lasi lantul cinematic cuplat si scoti mufa de cuplare electrica a motorului. Daca totul e ok, vezi pe placa ce anomalie este. As controla releul in primul rand. El face schimbarea de sens.

Link spre comentariu

Eu zic ca releul cupleaza rezistenta de incalzire si nu are legatura cu motorul. Motorul este comandat prin triacul BTA08-800. Singura legatura poate fi ca cele doua consumatoare de putere, incalzirea si motorul nu sunt niciodata comandate simultan, dar asta o rezolva restul schemei.

Am extras schema pentru partea de putere. Nu stiu daca restul schemei este relevanta. Am sa o scot complet dar imi va lua ceva timp. De fapt mai exista o placuta pe care nu am demontat-o si nici nu am fotografiat-o.

Pe schema am marcat cu sageti cele doua trasee ondulate de pe cablaj. Nu am inteles care este rolul lor.

GKTjsrJ.png

G6QEB17.jpg

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

ZNR2 nu poate fi in serie cu reteua iar L1 nu poate fi traf.

EDIT: cum arata scurt, pe sageata galbena sau roz?

63JRAhC.png

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu
Chiar acum, dumitrumy a spus:

ZNR2 nu poate fi in serie cu reteua iar L1 nu poate fi traf.

Am corectat schema de mai sus. Poza urmatoare poate fi relevanta.

tK7ZsLg.jpg

Link spre comentariu

La motor vin doua fire de curent si unul de protectie. Atat.

Firul de protectie este figurat pe schema prin simbolul de masa si se prinde de carcasa motorului.

Link spre comentariu

Dar la acest aparat nici nu e nevoie de schimbare a sensului, că nu e mașină de spălat.El doar trebuie să frământe coca, iar asta se poate face și într-un singur sens... 

Link spre comentariu

Da, am gresit eu. Eram inca cuplat pe masina de spalat in care proaspat umblasem...

Acum 3 ore, validae a spus:

El doar trebuie să frământe coca, iar asta se poate face și într-un singur sens... 

Dar mersul greu intr-un sens, tot pe intrarea in regim de generator a motorului o pun. 

Link spre comentariu

In schema ZNR2 este tot in serie cu reteaua. 

Acum 27 minute, doru3160 a spus:

Dar mersul greu intr-un sens, tot pe intrarea in regim de generator a motorului o pun. 

Corect, dar care este explicatia?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări