Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor depanare radio Panasonic

Kostas1

Postări Recomandate

Buna ziua!

Am achizitionat din targ, la un preț simbolic, radioul Panasonic-1403 JBS, cu FM, medii si scurte. Aparatul este nefunctional, daca in alimentez, LED-ul indicator de acord sta aprins tot timpul si cam atat. Pe audio este mort, nu se aude nimic in difuzor, nici un sunet. Din ce am vazut, inima partii de RF este data de c.i. AN7220A, facut de Panasonic, iar pe audio este cu tranzistoare si transformatoare defazor si de iesire. Nu am gasit pe net nici o schema, nu stiu de unde sa incep cu reparatiile. Are cineva o schema? Ce alte sfaturi imi puteti da? 

Multumesc anticipat!

IMG_20231113_110506_757_copy_1024x768.jpg

IMG_20231113_110501_576_copy_1024x768.jpg

IMG_20231113_110539_394_copy_768x1024.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Kostas1

4

• Marius Nicu

3

• validae

2

• sonic11

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

În primul rând măsoară la bornele integratului părţii de radio şi vezi să fie alimentat corect.Apoi cu o cască telefonică şi un condensator de 1uf înseriat cu ea, conectează un fir la masă şi unul la pinul central al potenţiometrului de volum.Acolo ar trebui să ai sunet audibil, atunci când prinzi corect un post radio oarecare.Dacă acolo ai semnal, problema e pe partea de final audio, acolo e simplu.

Link spre comentariu

In primul rand verifica daca etajul audio funcționează, injectați semnal audio din exterior la intrarea amp audio și vedeți daca funcționează.

Depanarea se face verificând in prima faza daca exista tensiunea de alimentare și apoi verificarea etajelor începând cu amp audio.

Link spre comentariu

Dacă nu-i merge radioul, ce mai face cu amplificatorul ? Etajul final îl poate eventual şi substitui cu un mic integrat audio, dar mai întâi să vadă dacă-i recepţionează ceva....

Link spre comentariu

Incercati in urmatoarea succesiune :

1.Verificati tensiunea de alimentare, trebuie sa fie 5-6v, cu selectorul de tensiune (daca modelul dvs.are, unele au) pe 240v.

2.Verificati difuzorul , la unele cedeaza firul leonic.

3.Verificati jack-ul de casca, e posibil sa fie oxidat.

4.Verificati, in lumina naturala, daca nu sunt fisuri in placa final sau lipituri reci.

5.Atingeti cu degetul cursorul potentiometrului de volum ,ar trebui sa se auda in difuzor un mic bazait, daca finalul functioneaza; daca nu verificati piesele aferente (finali, rezistenta din emitor, electrolitici defecti) - nu renuntati la finalul cu transformator.

6.Daca finalul functioneaza, se curata cu spray de contact comutatoarele de game.

7.Nu umblati la bobine filtre, aveti grija sa nu se rupa fire.

8.Dupa ce reusiti resuscitarea, se pot inlocui toti electroliticii cu unii similari (nu chinezesti).

Aparatul merita putin efort, succes.

Link spre comentariu

In afara celor doua placi pozate (una de radio si una de audio) mai exista o placa de alimentare ( cu traf si redresor)? Probabil ca alimentarea vine la placa audio, dar nu vad niciun marcaj care sa indice pe unde se alimenteaza, existe conectrorul intre placi, notat cu 7,8,9,10, care reprezinta alimentarea, semnalul audio si LED.

Aparatul se poate alimenta la retea si la 3 baterii, adica 4.5Vcc.

S-a verificat alimentarea placilor?

PS: sau alimentarea se face in punctele 1 (RED) si 2 ( BLU)? Probabil ca asa-i.

Editat de sla
Link spre comentariu
3 hours ago, ex.escu said:

Incercati in urmatoarea succesiune :

1.Verificati tensiunea de alimentare, trebuie sa fie 5-6v, cu selectorul de tensiune (daca modelul dvs.are, unele au) pe 240v.

2.Verificati difuzorul , la unele cedeaza firul leonic.

3.Verificati jack-ul de casca, e posibil sa fie oxidat.

4.Verificati, in lumina naturala, daca nu sunt fisuri in placa final sau lipituri reci.

5.Atingeti cu degetul cursorul potentiometrului de volum ,ar trebui sa se auda in difuzor un mic bazait, daca finalul functioneaza; daca nu verificati piesele aferente (finali, rezistenta din emitor, electrolitici defecti) - nu renuntati la finalul cu transformator.

6.Daca finalul functioneaza, se curata cu spray de contact comutatoarele de game.

7.Nu umblati la bobine filtre, aveti grija sa nu se rupa fire.

8.Dupa ce reusiti resuscitarea, se pot inlocui toti electroliticii cu unii similari (nu chinezesti).

Aparatul merita putin efort, succes.

Asta numesc eu depanare, excelent spus! :aplauze

PS: Exista si o porunca in electronica: "thou shalt measure voltages!":reytre

Link spre comentariu
Acum 38 minute, Marian a spus:

PS: Exista si o porunca in electronica:

Da, si una in prospecte: "Bagati aparatul in priza". Glumeam, nu fac misto de nimeni! Odata ce LED-ul e aprins, inseamna ca, vorba novicilor, "intra curent in el". Cum bine se zice mai sus, incepe cu etajul audio, daca e OK, poti merge mai departe. Si inca o data, nu umbla in bobine sau semireglabile, ce-or fi ele, condensatori sau rezistente!!!!!!!

Succes!!!

Link spre comentariu

Va multumesc tuturor pentru raspunsurile prompte!

Trebuie sa completez un pic informatiile: are intr-adevar trafo+redresare-filtrare, dar secundarul trafo este intrerupt, nu are tensiune de iesire in urma masurarii cu aparatul. De aceea am dezlipit firele si le-am conectat la un alimentator stabilizat cu LM 317, care scoate exact 4,5 V. Doi la mana, foarte important, cred eu, este faptul ca LED-ul indicator de acord nu indica nimic. El sta aprins permanent, indiferent cum mișc condensatorul variabil si indiferent de gama de unda. Asta nu e bine deloc, semnalul ii este dat din circuitul integrat. Daca c.i. este "dus", e cam urata treaba, e cam greu de gasit. Aparatul are destul de multe "bube", arata destul de oxidat, dar incerc sa le iau pe rand, conform sfaturilor. O sa las un pic depanarea deoparte, din pacate sunt trimis in delegatie de la serviciu pentru catava zile, asa ca rog frumos topicul sa ramana deschis, la intoarcere o sa revin. 

Multumesc inca odata!

Link spre comentariu
Acum 53 minute, Kostas1 a spus:

...., dar secundarul trafo este intrerupt, nu are tensiune de iesire in urma masurarii cu aparatul.

In 25 de ani de audio nu am vazut niciodata un secundar intrerupt. La genul asta de radiouri cade siguranta termica din primar din cauza ca au fost tinute ani in priza. Faceti strap peste siguranta si aparatul va functiona(d.p.v. al alimentarii)

Editat de fluffy37
Link spre comentariu

Ai menționat că indicatorul de acord stă aprins mereu . La pin 14 se află indicatorul de acord , vezi să nu fie conectat pe alimentare.Pin 10 ieșire audio,pin 11 +Vcc, pin 8-16 GND.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, franzm a spus:

RF-1405 seamana pe alocuri.

Si eu cred ca seamana destul de mult, doar ca schema este de proasta calitate si nu se vad tensiunile la pinii integratului. Am gasit schema radiocasetofonului RX1490 care foloseste acelasi integrat, din pacate si asta este cu probleme:

image.thumb.png.8c180bbbe4f18d9254bf833093ca3484.png

M-am uitat mai atent in schema de mai sus, nu corespunde cu situatia aparatului in cauza, radiocasetofonul este alimentat la 7.5V, nu 4.5, deci nu corespund valorile.

RF1405 este alimentat la 6V, probabil ca tensiunile la integrat ar trebui sa fie cam la fel:

image.thumb.png.6e7022fa135d78f92438913795e7916d.png

Aici pentru alimentarea integratului se foloseste un stabilizator cu tranzistor care reduce tensiunea de la 6V la 2.24V, aceasta ajunge la pin 11.

Cred ca asta-i stabilizatorul pe placa audio:

image.png.316b7110f3e4001cbca72b6b02031ce9.png

Editat de sla
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări