Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tratatarea vinului cu ultraviolete


Ovidanie

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Ovidanie

    3

  • BRANCA

    1

  • ain

    1

  • cdinu332

    1

Top autori în acest subiect

 Proastă intenție!Lumina în general nu face bine la vinuri!

https://www.artratio.co.uk/protecting-fine-wine-collections-from-light-exposure

 Două chestii conservă vinul,primul tăria alcoolică şi al doilea aciditatea.

 Dacă vrei un experiment reuşit încearcă înghețarea vinului.Întâi lasă o sticlă de plastic cu vin în congelator dar să ai grijă să nu se facă toată bocnă.Apoi trage vinul de pe gheață.O să fii uimit de calitatea lui!Atât că la asta pierzi conținut...

Link spre comentariu

Asta cu congelarea este de fapt o metoda de distilare.  Am facut de cateva ori asemenea experimente.

De ce sa incerc cu UV? Fiindca nu vreau sa-l tratez cu sulfiți. Si vinul alb, netratat ,se caseaza foarte repede, chiar ținut in frigider, in trei ore deja se simt schimbari. Mă gandeam ca o portie de UV ar face ca vinul din carafă, sa-si pastreze gustul măcar 6 ore.

Link spre comentariu

Poti testa, insa e o idee foarte proasta. Chiar radiatia din zona vizibila are actiune depreciativa, in special pentru vinurile rosii/negre. Iar radiatia UV are si mai multa energie. Ideea e ca moleculele complexe, in special care contin legaturi duble, vor fi descompuse prin reactii cu mecanism radicalic. Aceeasi radicali implicati in cancer.

 

Nici sulfitii sau metabisulfitul nu sunt prea sanatosi, dar mai rau ca UV-ul ai doar alternativa folosirii radiatiei ionizante. 

Link spre comentariu

La Magurele s-au iradiat, in camp complex, tot feluri de soiuri de vinuri. Rezultat...canci, se depreciau. Intentia era sa "le invecheasca" rapid, dar nu atinut.

UV actioneaza asupra aminoacizilor si rupe lanturile, poate rupe de asemenea si legaturile chimice, descompunand vinul (alcoolul). Pe de alta parte, depinde de domeniul in care generezi UV, A,B, sau C! A are energie mai mica, C are energia cea mai mare. Apoi poate omori si bacteriile benefice din vin.

Nu te sfatuiesc. Oricum vei avea nevoie de o doza mare (timp mare si/sau intensitate mare de epunere), riscanta pentru organism. UV se absoarbe usor in apa, sticla si plastic. Cu ce o generezi UV,  nu stiu daca sunt LED-uri pentru asa ceva.

Link spre comentariu

Asadar tratarea vinului cu UV nu este o varianta buna.  NU voi incerca.

 

Ledurile pentru UV sunt de putere foarte mica, nu cred ca pot fi folosite pentru aceasta aplicatie, adica sa dezinfectam ceva. In pandemie am vazut o gramada de sterilizatoare, in principiu erau cutii iluminante cu leduri pe interior, dar am mari indoieli ca ar putea distruge microbi/bacterii.

Am doua tuburi neon complet transparente, sunt lampi de UV folosite in domeniul medical, mai am puse deoparte doua becuri cu vapori de mercur  si pe undeva pe la tara am o lampa UV ce a fost folosita in tipografii,  la expunerea sitelor serigrafice si a fotopolimerilor.  

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Radiația UV rupe molecula de oxigen și formează doi atomi de oxigen care se combină cu alte molecule de oxigen și formează ozonul. Ozonul este un gaz instabil care se transformă într-o moleculă de oxigen (adică 2 atomi legați covalent ) și un oxigen atomic, un radical liber care este foarte agresiv, arde substanțe organice. Radiația germicidă este de 258 nm - nu vă jucați cu tuburi de UV pt că atacă retina, o expunere scurtă generează arsuri și veți avea impresia de nisip în ochi și chiar și mâinile vor prezenta arsuri. radiația UV rupe legături covalente si astfel apar radicali liberi care sunt foarte agresivi. Radiația UV de 328, 350 nm este nai „prietenoasă” se mai numește „lumină neagră” fiindcă pune în evidență substanțe fluorescente (elemente de siguranță la bani, cărți de identitate, pașapoarte etc).

Pentru tratarea vinului se poate folosi cu succes bentonita - este de fapt o argilă curățată - are în compoziție oxizi de aluminiu și de magneziu care în mediu apos se transformă în hidroxizi care au proprietăți fizice de gel și care înconjoară microorganismele izolându-le și astfel le împiedică să se hrănească și mor.

O altă metodă este microfiltrarea - se trece printr-un filtru co pori de diametru maxim de 2 microni apoi pe o nouă membrană filtrantă cu pori de 0,2 microni - este o filtrare sterilizantă. Sticla trebuie și ea fie sterilă ( se sterilizează prin expunere la temperatură - 1 grad/minut până la 100 - 120 de grade se menține 30 min la 100 - 120 de grade apoi se descrește temperatura tut cu 1 grad /minut) Membranele sau cartușele filtrante sunt comercializate de firma Millipore sau Sartorius etc. Pentru uz gospodăresc rămâne bioxidul de sulf (se unple damigeana cu fum de sulf la care ați dat foc - i se mai spune pucioasă) și se toarnă prin furtumn vinul în fum de sulfa având grijă ca să punem o cârpă ăn jurul furtunului ca fumul de sulf să iasă cu greu. Tot pt uz gospodăresc se poate folosi bentonita care este ieftină și netoxică.

Vinul are  în componentă multi aminoacizi, raninuri, esteri care dau aromă si savoare. Cu cât e mai vechi cu atât e mai bogat în esteri, reacția de esterificare decurge lent și este de durată , acesti esteri se distrug parțial prin tratamente cu UV sau sulf.

 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări