dumitrumy Postat Noiembrie 23, 2023 Partajează Postat Noiembrie 23, 2023 Acum 57 minute, Gabbie a spus: Si da este un fir principal de la priza de pamant pana la tabloul general, doar ca s-au mai racordat la el si alte echipamente Este corect, asta este functia lui. Nu ai de ce sa pui 2 fire. Chiar este mai scurt traseul consumator-priza pamant. Cu 2 fire traseul ar fi mai lung, curentul merge de la consumator la placa de echipotential si se intoarce prin firul 2 la priza pamant. Protectia prin priza pamant reactioneaza prin bobina de curent a disjunctorului, deci la zeci amperi. Diferentialul din tablou reactioneaza la 300mA diferenta faza-nul. La scurt faza-carcasa prin nul curentul scade pana la disparitie, deci conditia diferenta 300mA apare si la curenti mici de sarcina. Link spre comentariu
Gabbie Postat Noiembrie 23, 2023 Autor Partajează Postat Noiembrie 23, 2023 Acum 40 minute, dumitrumy a spus: Este corect, asta este functia lui. Nu ai de ce sa pui 2 fire. Chiar este mai scurt traseul consumator-priza pamant. Cu 2 fire traseul ar fi mai lung, curentul merge de la consumator la placa de echipotential si se intoarce prin firul 2 la priza pamant. Protectia prin priza pamant reactioneaza prin bobina de curent a disjunctorului, deci la zeci amperi. Diferentialul din tablou reactioneaza la 300mA diferenta faza-nul. La scurt faza-carcasa prin nul curentul scade pana la disparitie, deci conditia diferenta 300mA apare si la curenti mici de sarcina. Da, in schema mea diferentialul este de 30mA, nu as pune 300mA. Iti multumesc mult pentru raspunsuri. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Noiembrie 23, 2023 Partajează Postat Noiembrie 23, 2023 Acum 3 ore, Gabbie a spus: in schema mea diferentialul este de 30mA, nu as pune 300mA Hai sa fac un comentariu si aici. Cel de 300mA este pus de distribuitor sa nu furi energie (sau scurgeri accidentale de la umiditate etc). El nu poate proteja la electrocutare pt ca la acea valoare nu rezista corpul uman. 30mA si 10mA este pt protectie individuala pt ca la 40-50mA corpul uman tremura bine si se lasa cu lumanari. Tot pe forum am citit ca 10mA este recomandat pt baie. Link spre comentariu
Gabbie Postat Noiembrie 23, 2023 Autor Partajează Postat Noiembrie 23, 2023 Acum 2 minute, dumitrumy a spus: Hai sa fac un comentariu si aici. Cel de 300mA este pus de distribuitor sa nu furi energie (sau scurgeri accidentale de la umiditate etc). El nu poate proteja la electrocutare pt ca la acea valoare nu rezista corpul uman. 30mA si 10mA este pt protectie individuala pt ca la 40-50mA corpul uman tremura bine si se lasa cu lumanari. Tot pe forum am citit ca 10mA este recomandat pt baie. Noi aici de la distribuitor nu avem deloc diferential, decat un disjunctor C32, de aceea pot face separatia in tabloul din casa, altfel nu aveam nicio sansa, probabil de aceea nici nu au montat unul. Stiam despre valoarea de 300mA fiind neindicata pentru protectia umana. Intradevar pt baie e indicat cat mai mic, adica 10mA. Eu sincer as pune 10mA peste tot, deoarece cand totul functioneaza corect si toate legaturile sunt realizate corespunzator ar trebui sa existe 0 descarcari de defect. Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 23, 2023 Partajează Postat Noiembrie 23, 2023 Nu pune peste tot 10mA, fiindcă valoarea aia e extrem de mică și curenții reziduali (normali) ai unor aparate se pot apropia de valoarea de declanșare, cauzând frecvent declanșări false deranjante. Dar nu trebuie să mă crezi pe cuvânt, vei vedea singur asta... Când spun de curenți reziduali ,,normali,, mă refer la cei cauzați de capacitatea reziduală inevitabilă dintre fire și carcasa metalică.Boilerele și mașinile de spălat pot avea curenți reziduali care pot declanșa des astfel de diferențiale. Link spre comentariu
flomar60 Postat Noiembrie 23, 2023 Partajează Postat Noiembrie 23, 2023 Nu puneți pe fiecare circuit diferentială.... doar aparatelor sensibile-mașină de spălat, boiler, cuptor.... fiecare trebuie sa aibă circuit dedicat cu siguranță proprie.... și diferentiale de 30mA....restul circuitelor, protejate cu sigurante bipolare eventual curba B.... dacă alegeti corect curentii pe respectivele circuite se poate folosi și curba C.... Link spre comentariu
arossiro Postat Noiembrie 23, 2023 Partajează Postat Noiembrie 23, 2023 Pentru uz casnic, siguranta(disjunctorul ) cu protectie diferentiala se monteaza pe un circuit anume, unde dorim o protectie suplimentara a personalului.Daca doriti sa montati in baie o priza alimentata printr-un astfel de disjunctor,sfatul meu este sa aveti circuit separat la acest tip de consumatori mai speciali.Daca pe circuitul respectiv alimentati masina de spalat rufe, AC,boiler sau alt electrocasnic de consum mare, asa cum a specificat mai sus Dl. @validae, va veti face de lucru inutil.Concluzia este ca asemenea dispozitive se monteaza punctual, asta insemnand circuit electric separat, pentru zone cu umiditate peste normal( baie , pivnita, pod, etc), aici facand referire la domeniul casnic ( casa sau apartament). Link spre comentariu
Gabbie Postat Noiembrie 23, 2023 Autor Partajează Postat Noiembrie 23, 2023 (editat) Acum 34 minute, validae a spus: Nu pune peste tot 10mA, fiindcă valoarea aia e extrem de mică și curenții reziduali (normali) ai unor aparate se pot apropia de valoarea de declanșare, cauzând frecvent declanșări false deranjante. Dar nu trebuie să mă crezi pe cuvânt, vei vedea singur asta... Când spun de curenți reziduali ,,normali,, mă refer la cei cauzați de capacitatea reziduală inevitabilă dintre fire și carcasa metalică.Boilerele și mașinile de spălat pot avea curenți reziduali care pot declanșa des astfel de diferențiale. Nu am de gand sa pun de 10mA, 30 mA este de ajuns. Am mai auzit cazuri de instalatii in care un circuit avea defect de 1mA, altul de 5mA... Ma rog eu am gandit intr-un mod mai perfectionist. Acum 7 minute, arossiro a spus: Pentru uz casnic, siguranta(disjunctorul ) cu protectie diferentiala se monteaza pe un circuit anume, unde dorim o protectie suplimentara a personalului.Daca doriti sa montati in baie o priza alimentata printr-un astfel de disjunctor,sfatul meu este sa aveti circuit separat la acest tip de consumatori mai speciali.Daca pe circuitul respectiv alimentati masina de spalat rufe, AC,boiler sau alt electrocasnic de consum mare, asa cum a specificat mai sus Dl. @validae, va veti face de lucru inutil.Concluzia este ca asemenea dispozitive se monteaza punctual, asta insemnand circuit electric separat, pentru zone cu umiditate peste normal( baie , pivnita, pod, etc), aici facand referire la domeniul casnic ( casa sau apartament). Da, inteleg. Asa ar fi de dorit, la casele mai vechi de obicei au tras faza si nul din tablou si au legat toate prizele casei la un singur disjunctor. E mai dificil cu circuitul separat in astfel de situatii. In cazul meu ma gandeam sa montez un diferential pur (RCCB) pe generalul casei (tip A bineinteles) si dupa disjunctoarele aferente. Poate ca o sa dea batai de cap un diferential pe general dar mai bine asa decat sa fie cineva in pericol sau sa existe curenti defecti nedepistati. Editat Noiembrie 23, 2023 de Gabbie Link spre comentariu
Gabbie Postat Noiembrie 23, 2023 Autor Partajează Postat Noiembrie 23, 2023 Acum 28 minute, flomar60 a spus: Nu puneți pe fiecare circuit diferentială.... doar aparatelor sensibile-mașină de spălat, boiler, cuptor.... fiecare trebuie sa aibă circuit dedicat cu siguranță proprie.... și diferentiale de 30mA....restul circuitelor, protejate cu sigurante bipolare eventual curba B.... dacă alegeti corect curentii pe respectivele circuite se poate folosi și curba C.... Nu ai pune si pe lumini? Eu zic ca daca ai buzunarul gros ce rau sa faca? Se poate intampla sa fi legat cineva nulul prin intrerupator in loc de faza si cu intrerupatorul oprit sa incerce sa schimbe un bec si sa atinga inelul superior de la dulie..nu stiu..sunt situatii si situatii...mai bine sa fii precaut cum zice domnul Johanis. Link spre comentariu
flomar60 Postat Noiembrie 23, 2023 Partajează Postat Noiembrie 23, 2023 Nu face nici un rău!... dar, dacă buzunarul e gros(!) atunci se schimbă si instalatia in ansamblul ei, se fac circuite dedicate, etc, etc... Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 23, 2023 Partajează Postat Noiembrie 23, 2023 Dacă ai fonduri la discreție, fă circuite separate pe fiecare cameră, fiecare cu siguranța ei.La casa nou construită, am prevăzut la fiecare cameră în parte o siguranță separată pe prize și una separată pe iluminat.Practic am făcut cablaje separate pentru fiecare cameră și nu m-a costat o avere.Dar la o construcție nouă e mai simplu să faci asta decât la una veche, unde trebuie modificări și mult deranj. Te asigur că atingând accidental faza la un bec în timp ce stai pe un scaun, nu vei cauza niciodată declanșarea diferențialei și nici nu te va deranja prea mult. Asta fiindcă nu ești în contact cu pământul, iar chiar dacă atingi simultan faza și nulul cu cele două mâini tot nu declanșezi diferențiala, fiindcă nu atingi pământul. Dacă te atingi cu o mână de zid și una de fază, în funcție de rezistența pielii și umiditatea zidului greu de crezut că vei atinge ușor cei 10-30mA ca să declanșezi diferențiala.Ar trebui să stai în picioarele goale pe ciment ud ca să declanșezi diferențiala, cu atât mai greu de crezut că vei ajunge în astfel de situație... Doar la baie sau bucătărie se îndeplinesc niște condiții unde poți avea umiditate și contact accidental cu faza.Deci eu doar acolo am pus diferențială de 30mA.... Link spre comentariu
Gabbie Postat Noiembrie 23, 2023 Autor Partajează Postat Noiembrie 23, 2023 (editat) Acum 18 minute, validae a spus: Dacă ai fonduri la discreție, fă circuite separate pe fiecare cameră, fiecare cu siguranța ei.Dar te asigur că atingând un bec în timp ce stai pe un scaun, nu vei cauza niciodată declanșarea diferențialei.Asta fiindcă nu ești în contact cu pământul, iar dacă atingi simultan faza și nulul cu cele două mâini iar nu declanșezi diferențiala, fiindcă nu atingi pământul.Dacă te atingi cu o mână de zid și una de fază, funcție de rezistența pielii și umiditatea zidului nu cred că vei atinge ușor cei 10-30mA ca să declanșezi diferențiala. De situatia cu atingerea nulului si fazei simultan nu mai incape discutie..acolo nu te poate proteja nimic ca devii sarcina chiar daca esti pe pamant. La chestia cu scaunul nu am inteles, cineva se poate corenta stand pe scaun(am vazut asta la cineva, din fericire nu s-a intamplat nimic), de ce nu ar declansa diferentiala? Nu ar fi tot un curent de defect iesit din circuit si depistat de bobina din diferential? Cu observatia ca accidental este atinsa doar faza. Din ce stiu eu chiar daca stai pe un scaun de lemn tot atingi pamantul, doar ca este o rezistenta imensa. Ar trebui sa plutesti in aer sa nu poata efectua legatura la pamant tensiunea. Editat Noiembrie 23, 2023 de Gabbie Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 23, 2023 Partajează Postat Noiembrie 23, 2023 Te asigur că stând pe un scaun de lemn sau plastic, îmbrăcat normal și atingi faza de la bec, foarte probabil nu vei simți nimic.Dacă atingi însă cu un deget faza și altul nulul, se închide un curent care va cauza contracții musculare dureroase și probabil o mică arsură.Acestea sunt cazurile cele mai frecvente, dar în aceste cazuri nu declanșezi diferențiala, fiindcă închizi curentul între fază și nul, nu față de pământ. Link spre comentariu
Gabbie Postat Noiembrie 23, 2023 Autor Partajează Postat Noiembrie 23, 2023 Acum 11 minute, validae a spus: Te asigur că stând pe un scaun de lemn sau plastic, îmbrăcat normal și atingi faza de la bec, foarte probabil nu vei simți nimic.Dacă atingi însă cu un deget faza și altul nulul, se închide un curent care va cauza contracții musculare dureroase și probabil o mică arsură.Acestea sunt cazurile cele mai frecvente, dar în aceste cazuri nu declanșezi diferențiala, fiindcă închizi curentul între fază și nul, nu față de pământ. Multumesc pentru explicatie. Link spre comentariu
Gabbie Postat Noiembrie 23, 2023 Autor Partajează Postat Noiembrie 23, 2023 Mai am si eu o intrebare asa ca sa nu mor prost. Detin un aparat de test tensiune si continuitate si poate simula si un test de scurgere, UNIT UT-18C. As vrea sa inteleg mai amplu cum efectueaza aceste aparate respectivul test. Sa luam un exemplu: vreau sa testez tensiunea intre faza si impamantare, cum efectueaza aparatul acest test? Din ce percep eu, aparatul scurge un nivel infim de miliamperi sau electroni de pe faza pe impamantare(sau nul, depinde ce doresti sa testezi) si citeste ce tensiune, herti, etc trec prin el? Pe acest aparat este scris printre altele asa: I < 3,5 mA , sa fie asta valoarea atunci cand face un test? Link spre comentariu
Postări Recomandate