Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tablou electric

Gabbie

Postări Recomandate

Acum 25 minute, dumitrumy a spus:

Ne intrebi ca nu stii sau ne testezi cunostintele? (e un sport pe forum cu 1,2...x indivizi care deschid un subiect si apoi dispar in ceata). Ce pregatire ai? Esti electronist amator, un cetatean ce vrea sa reduca costuri de instalatie electrica sau electrician? Dupa limbaj esti de meserie pt ca eu am aflat de PEN tot pe forum si pe la 65 ani. Pana atunci avand impamantare la priza de la firma si la cea de acasa nu m-a interesat terminologia de specialitate. 

Cine a invatat putina electricitate in liceu stie ca Ohm iti spune ceva si despre impamantare. Ca nu degeaba se spune ca trebuie sa aibe max 4 ohm. Si tu poti avea electroni in corp la un potential de 110000V fara sa patesti nimic (zbarlirea parului nu se pune). Problema este ca ei sa nu circule prin tesuturi. 

Deci poti avea electroni pe carcase dar ei prefera sa circule prin 4 ohm decat prin 4kohm ai organismului.

Nu vreau sa testez cunostintele nimanui pe bune, scriu din perspectiva unui cetatean amator electronist, autodidact si umblu cu chestii de genul de cand eram mic. Vreau sa invat si eu de la cineva si nu am de la cine :(. Stiu tendinta curentului de a urmari calea cu cea mai putina rezistenta, insa prefer sa fiu precaut si sa intreb totusi poate cineva cunoaste mai multe decat mine si imi poate explica si poate au mai trecut prin situatii de genul. Cred ca nu esti singurul care crede ca vreau sa testez cunostintele altora, dar te asigur ca nu asta incerc sa fac. Stiu toti acei termeni pentru ca, asa cum am spus mai sus, sunt autodidact si ma pasioneaza lucrurile de genul. As vrea sa imi cumpar cartile de INGINERIE ELECTRICA de la XMeditor( cele rosii daca le stii) si sa studiez serios, dar pana atunci incerc sa inteleg toate posibilitatile traseului si eventualele neconformitati.

Edit: greseli de ortografie

Editat de Gabbie
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 76
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Gabbie

41

• dumitrumy

15

• validae

7

• modoran

3

Top autori în acest subiect

Sunt multi care in 14 ani de cand sunt aici, au spus acelasi lucru: vreau sa invat si cu ajutorul forumului, sunt pasionat/ autodidact/ inflacarat. Numai ca nu se poate trece peste etape, ce eu nu mi-as dori sa intru pe un forum medical si sa mai reduc din banii dati la doctori?

Doar pentru a vedea daca si in limba romana gasesc ceva despre lucrul sub tensiune am descarcat 6 documentatii, min 60 pag/ max 300 pag. Dar sunt toate manuale de facultate sau normative, asa ca nu am gasit nimic.

Ca sa primesti ajutor pe forum trebuie intai sa gugalesti cateva zile, iti faci o imagine de ansamblu asupra problemei si apoi pui intrebari punctuale. Nu ma refer la impamantare ci la orice subiect.

Tot in 14 ani pe forum nu am observat ca cineva sa inceapa cu inceputul, cu oul. Toti te intreaba de fulgii gainei.

Ce este faza si nulul, cum au aparut pe pamant? Erau si pe vremea dinozaurilor? Dupa ce pritocesti fiecare etapa instalatia electrica este o problema cel mult pt examen de final scoala profesionala electricieni. Ca adaugam subtilitati ca protectia diferentiala de 10mA, asta inseamna evolutia tehnologiei.

Daca un panou electric este o problema, ce sa mai spunem de invertoarele de zeci kW de la panourile solare ce injecteaza in retea. Dar chiar si sursele ATX, semipunte sau forward, cu sau fara PFC. Asta ca sa nu mai spun de alte domenii, radio-televiziune-aparate masura-aparatura medicala-telefonie mobila. 

EDIT.     Plus ca acum a aparut GPT:

Care este principalul rol al impamantarii la retelele electrice de distibutie? Mai ales ca nulul retelei de joasa tensiune se leaga la pamant la o distanta de cativa stalpi.

ChatGPT

Impamantarea în rețelele electrice de distribuție joacă un rol crucial în asigurarea siguranței sistemului și a persoanelor care interacționează cu el. Iată câteva dintre principalele roluri ale impamantării:

Protecția împotriva șocului electric: Una dintre cele mai importante funcții ale impamantării este să ofere un drum sigur pentru curentul de scurtcircuit. Atunci când un cablu sau un alt conductor intră în contact cu o sursă de tensiune, impamantarea oferă o cale de rezistență redusă pentru curent, permițând astfel declanșarea imediată a dispozitivelor de protecție, cum ar fi siguranțele și întrerupătoarele automate, și reducând riscul de șoc electric.

Stabilirea unui potențial de referință: Impamantarea contribuie la stabilirea unui potențial de referință pentru sistemul electric. Acest lucru este important pentru a asigura că toate echipamentele electrice dintr-o rețea sunt la același nivel de potențial și pentru a evita crearea de potențiale periculoase între diferite părți ale sistemului.

Reduzerea interferențelor electromagnetice: Impamantarea contribuie la reducerea interferențelor electromagnetice și la limitarea potențialelor nedorite care pot apărea în sistem.

În cazul nulului rețelei de joasă tensiune, conectarea la pământ la distanță de câțiva stâlpi se face pentru a asigura că, în cazul unei defecțiuni sau a unui scurtcircuit, curentul de scurtcircuit poate fi evacuat în condiții de siguranță către pământ. Acest lucru contribuie la prevenirea acumulării de tensiuni periculoase între conductor și pământ, protejând astfel echipamentele și persoanele care interacționează cu sistemul

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu
Acum 2 minute, dumitrumy a spus:

Sunt multi care in 14 ani de cand sunt aici, au spus acelasi lucru: vreau sa invat si cu ajutorul forumului, sunt pasionat/ autodidact/ inflacarat. Numai ca nu se poate trece peste etape, ce eu nu mi-as dori sa intru pe un forum medical si sa mai reduc din banii dati la doctori?

Doar pentru a vedea daca si in limba romana gasesc ceva despre lucrul sub tensiune am descarcat 6 documentatii, min 60 pag/ max 300 pag. Dar sunt toate manuale de facultate sau normative, asa ca nu am gasit nimic.

Ca sa primesti ajutor pe forum trebuie intai sa gugalesti cateva zile, iti faci o imagine de ansamblu asupra problemei si apoi pui intrebari punctuale. Nu ma refer la impamantare ci la orice subiect.

Tot in 14 ani pe forum nu am observat ca cineva sa inceapa cu inceputul, cu oul. Toti te intreaba de fulgii gainei.

Ce este faza si nulul, cum au aparut pe pamant? Erau si pe vremea dinozaurilor? Dupa ce pritocesti fiecare etapa instalatia electrica este o problema cel mult pt examen de final scoala profesionala electricieni. Ca adaugam subtilitati ca protectia diferentiala de 10mA, asta inseamna evolutia tehnologiei.

Daca un panou electric este o problema, ce sa mai spunem de invertoarele de zeci kW de la panourile solare ce injecteaza in retea. Dar chiar si sursele ATX, semipunte sau forward, cu sau fara PFC. Asta ca sa nu mai spun de alte domenii, radio-televiziune-aparate masura-aparatura medicala-telefonie mobila. 

Ca sa pun putin in perspectiva, ideea de reducere a costului se datoreaza faptului ca intentionam sa fac asta pentru niste rude care nu au niciun fel de educatie despre lucrurile astea...oamenii de acolo nu au niciun fel de diferential in tabloul general, au c16 pe lumini unde conductorul ajunge si la 1mm patrat, c25 pe 2.5mm, aveau toata impamantarea casei legata la un bulimac de curte ruginit si separarea de pen e facuta dupa un circuit(adica dupa MCB-ul unui circuit), chiar acum ceva timp la un prelungitor defect s-a atins accidental faza de bara de PE si a sarit o siguranta dupa alt circuit unde a facut autorizatu' ala separaia, continuand sa vina tensiune in acel prelungitor...deci practic instalatia se muta in sistem TT automat cand apare vreun defect intre faza si PE... e minunatie. Le-am facut alta impamantare cu electrozi din otel zincat. Si asa am investit destul pentru siguranta celor care traiesc acolo, aveau o bucatarie de vara fara impamantare sau diferential alimentata de o priza cu sectiunea de 1mm... am scos tot si am pus 2.5mm, impamantare etc. Ei nu sunt dispusi sa cheme vreun electrician sau ceva, daca cere unul 5 milioane e mult... daca se aprinde becul e totul in regula...

Am facut tot din buzunarul meu ca nu am putut sa las lucrurile asa. Acum incerc sa montez acest diferential in tabloul general si sa fac ce trebuie sa nu mai fie nimeni in pericol si nu imi spune sa le semnalez ca exista probleme ca deja vorbesc chineza pentru ei... nu ca sunt vreun expert dar ei chiar nu inteleg. Cand e vorba de lucrurile astea eu nu merg pe principiul reducerii costurilor...dar totusi acum fac pe buzunarul meu si vreau sa implementez un minim de protectie, nu trebuie sa fac nu stiu ce instalatie desi asa ar trebui. Crede-ma ca daca nu fac eu nu va face nimeni altcineva, au fost cazuri cu prize topite si alte minunatii pe aici, dar stii cum e romanu'... foloseste ceva pana se dezintegreaza, "las-o asa". Daca ai vedea ce aparat de sudura au te apuca rasu...cand il baga in priza ia foc si continua sa sudeze cu el asa, inainte sareau mcb-urile dar au chemat pe cineva sa scoata sigurantele de pe circuit sa poata suda =)))) asta e nivelul.

Link spre comentariu

CITAT:   dar ma intrebam daca este posibil sa mai ajunga electroni pe carcasa acestor electrocasnice chiar daca e legata la pamant( exemplul cu frigiderul din poza).

Eu am raspuns doar la aceasta intrebare.

Si pt mine MCB--TT--PE sunt chinezisme. Abia acum am vazut ca suntem la electrocasnice, vad ca electricienii nu se inghesuie sa raspunda. Probabil si pt ei este ceva asa simplu ca nu se deranjeaza.

Revenind la intrebare, ti-a raspuns AI suficient de detaliat.

Interventia mea de electronist este ca tot cu electricitate ne ocupam, nu avem altfel de electroni. Ca si la electricieni, tot gasca lui Ohm guverneaza.

Avem un generator de tensiune (traful de joasa tensiune) care are 2 fire mari si late. Faptul ca unul dintre fire se tot leaga la pamant nu influenteaza ce s-a invatat la lectia de fizica: electronii pleaca de la o borna a generatorului si trecand prin sarcina, se intorc la cealalta borna. Cum ai si spus, daca un fir se intrerupe, avem potential pe un fir dar curentul nu se mai intoarce.

Toata smecheria deriva din faptul ca un fir este legat la pamant. S-a tot vorbit de traful separator, 1:1. Ca si generatorul de la strada are 2 borne, 240V, curentul trece prin sarcina. Dar ambele fire sunt flotante. Pot sa ating cate unul, nu patesc nimic, cel mult o furnicatura de la capacitatea intre infasurari. Ne intoarcem la retea, avem tot 2 fire paralele de aceeasi sectiune. De ce nu pot sa le ating ca la traful separator? Tocmai pt ce am spus inainte, firele nu mai sunt "gemene" ca la traful separator, au capatat functii/ sarcini/ polaritati diferite. Firul conectat la pamant a devenit domnul NUL iar firul liber a devenit doamna FAZA. Pe nul pot pune mana pt ca este la acelasi potential cu picioarele ce sunt in apropiere de pamant. FAZA, fiind o borna a generatorului va avea in permanenta 240V fata de cealalta borna care insa este la pamant. Asa ca mana pe FAZA si picioarele prin diverse rezistente pe pamant, este o situatie ce poate duce la cimitir.

Revenid la smecheria amintita, i-a dus mintea pe oameni sa-si imagineze ca legarea carcaselor la pamant te poate proteja de atingerea accidentala a fazei cu acestea. Si la frigider, masina de spalat, carcasa este foarte expusa atingerii.

Smecheria este partea pozitiva a povestii pt ca exista si una negativa: firea omului, rautatea etc. El cand este destept si a inteles ca nulul si impamantarea este cam acelasi lucru, nu va ezita sa faca un circuit care sa ocoleasca contorul, consumand gratis.

Cei si mai destepti ca ei au facut diferentialul care nu va permite curenti diferiti pe faza si pe nul. Deci, adio furt. Dar mai rezolva si probleme de scurgeri accidentale prin pereti, umezeala.

Daca nu ai diferential, nu vad ce problema ai. Impamantarea proprie la carcasa, nulul este legat la pamant de distribuitor la unul dintre stalpii din apropiere. Restul cu traful de sudura, prelungitoare este o problema generala, ce treaba are cu impamantarea? 

Ai povestit cu MCB--TT, nu am inteles nimic. Daca faceai o schema simpla cu ce si unde ai masurat se putea raspunde ca la o schema de surse, amplificator audio, etc.

Deseneaza in PAINT, iese mai frumos si colorat.

Link spre comentariu
Acum 14 minute, dumitrumy a spus:

CITAT:   dar ma intrebam daca este posibil sa mai ajunga electroni pe carcasa acestor electrocasnice chiar daca e legata la pamant( exemplul cu frigiderul din poza).

Eu am raspuns doar la aceasta intrebare.

Si pt mine MCB--TT--PE sunt chinezisme. Abia acum am vazut ca suntem la electrocasnice, vad ca electricienii nu se inghesuie sa raspunda. Probabil si pt ei este ceva asa simplu ca nu se deranjeaza.

Revenind la intrebare, ti-a raspuns AI suficient de detaliat.

Interventia mea de electronist este ca tot cu electricitate ne ocupam, nu avem altfel de electroni. Ca si la electricieni, tot gasca lui Ohm guverneaza.

Avem un generator de tensiune (traful de joasa tensiune) care are 2 fire mari si late. Faptul ca unul dintre fire se tot leaga la pamant nu influenteaza ce s-a invatat la lectia de fizica: electronii pleaca de la o borna a generatorului si trecand prin sarcina, se intorc la cealalta borna. Cum ai si spus, daca un fir se intrerupe, avem potential pe un fir dar curentul nu se mai intoarce.

Toata smecheria deriva din faptul ca un fir este legat la pamant. S-a tot vorbit de traful separator, 1:1. Ca si generatorul de la strada are 2 borne, 240V, curentul trece prin sarcina. Dar ambele fire sunt flotante. Pot sa ating cate unul, nu patesc nimic, cel mult o furnicatura de la capacitatea intre infasurari. Ne intoarcem la retea, avem tot 2 fire paralele de aceeasi sectiune. De ce nu pot sa le ating ca la traful separator? Tocmai pt ce am spus inainte, firele nu mai sunt "gemene" ca la traful separator, au capatat functii/ sarcini/ polaritati diferite. Firul conectat la pamant a devenit domnul NUL iar firul liber a devenit doamna FAZA. Pe nul pot pune mana pt ca este la acelasi potential cu picioarele ce sunt in apropiere de pamant. FAZA, fiind o borna a generatorului va avea in permanenta 240V fata de cealalta borna care insa este la pamant. Asa ca mana pe FAZA si picioarele prin diverse rezistente pe pamant, este o situatie ce poate duce la cimitir.

Revenid la smecheria amintita, i-a dus mintea pe oameni sa-si imagineze ca legarea carcaselor la pamant te poate proteja de atingerea accidentala a fazei cu acestea. Si la frigider, masina de spalat, carcasa este foarte expusa atingerii.

Smecheria este partea pozitiva a povestii pt ca exista si una negativa: firea omului, rautatea etc. El cand este destept si a inteles ca nulul si impamantarea este cam acelasi lucru, nu va ezita sa faca un circuit care sa ocoleasca contorul, consumand gratis.

Cei si mai destepti ca ei au facut diferentialul care nu va permite curenti diferiti pe faza si pe nul. Deci, adio furt. Dar mai rezolva si probleme de scurgeri accidentale prin pereti, umezeala.

Daca nu ai diferential, nu vad ce problema ai. Impamantarea proprie la carcasa, nulul este legat la pamant de distribuitor la unul dintre stalpii din apropiere. Restul cu traful de sudura, prelungitoare este o problema generala, ce treaba are cu impamantarea? 

Ai povestit cu MCB--TT, nu am inteles nimic. Daca faceai o schema simpla cu ce si unde ai masurat se putea raspunde ca la o schema de surse, amplificator audio, etc.

Deseneaza in PAINT, iese mai frumos si colorat.

Multumesc pentru raspuns, prelungitorul si traful de sudura era pe langa discutia cu impamantarea. Poate nu trebuia sa scriu in forumul de electrocasnice dar nu am gasit alta locatie si sunt nou pe acest site, inca invat.

Da probabil in zona ta furnizorul iti aduce si impamantarea de la stalp, insa aici nu e cazul. Daca nu stai la bloc, la sate in mare parte distribuitorul iti aduce faza si pen, unde in bmpt in amonte de contor si de orice circuit se face tratarea neutrului unde divorteaza PE de N si sunt legate ambele la pamant, de la furnizor primesti sistem TNC si dupa ce faci tratarea neutrului se transforma in sistem TNCS. Diferentialele se monteaza dupa aceasta separatie. In situatia mea, cine a lucrat aici nu a facut aceasta tratare a neutrului si in astfel de cazuri trebuie facuta in tabloul din casa, nu e corect dar nu ai ce face. Daca bagi direct faza si penul in circuit si faci impamantarea separata (adica pur si simplu legi toate carcasele metalice ale aparatelor la priza de pamant) se numeste sistem TT, un sistem ilegal pe rezindential si foarte riscant pentru oameni. 

Referitor la diferential, si el este obligatoriu pe rezidential, multi citesc in normativ ca scrie ca este "protectie suplimentara", dar trebuiesc citite SR-urile unde se specifica ca trebuie sa existe diferential, nu degeaba se numeste salva vida in italiana. 

Acum legat de acea chestie mcb -tt, gandeste ca in acest tablou din poza, intre pen si priza de pamant cineva a pus un mcb(s-a folosit de siguranta unui circuit existent. In cazul in care faza atinge impamantarea pe orice circuit, acest mcb decupleaza separatia de pen, rupe legatura intre tot ce inseamna impamantarea casei si nulul distribuitorului, transformandu-se in sistem TT .  O sa vezi firul albastru legat la iesirea acelui tripolar din dreapata legat la bara de PE, firul alb marcat cu banda izolier albastra este impamantarea artificiala a casei(pe 2.5 normal :( ).  In cazul asta faza poate sa "bata" la carcasa lejer fara sa existe o siguranta sa opreasca curentul pe acel circuit sau macar un diferential sa apere viata omului. Singura protectie ramane priza de pamant si ne rugam sa fie de mai putin de 4 ohmi.. 

Nu stiu daca m-am facut inteles, sper sa intre un electrician calumea pe aici sa imi confirme daca percep corect.

https://quickshare.samsungcloud.com/gXwbR8FGVGRw

Acum 41 minute, Ion_Bumbu a spus:

Cautati norativul I7 si gasiti acolo tot ce trebuie, explicat, desene, dimensiuni conductori, prize de pamint, tot asa cum trebuie.

http://www.isucalarasi.ro/ip/prevenire/legislatie/I7_2011.pdf

La mine nu se deschide linkul

Link spre comentariu

Am facut o alta schema sper sa intelegeti mai bine.

legenda: TG- tablou general

TS- tablou secundar

Presupunem ca a cazut un copac pe pen-ul de la furnizor. In acest caz instalatia isi va lua nulul de la priza de pamant. Deci, electronii vor circula pe nulul de protectie catre priza de pamant. In imagine avem in partea de sus situatia actuala. In situatia de fata, stim ca tensiunea va circula pe ruta cu rezistenta mai mica, insa fiind aparate conectate la acest conductor, e ca si cum ai atinge un nul de la un dispozitiv care e in sarcina. Asta nu imi da pace.

Sa luam acum exemplul de jos. Priza de pamant intra direct in clema de separatie si de acolo pleaca PE ul spre circuite. 

Stiu cat de cat ce spune teoria, ca ia calea cu mai putina rezistenta, oricum este continuitate intre ele, etc dar totusi nu stiu ce sa zic, e un fel de doua feluri. La asta incerc sa gasesc un raspuns..poate a mai dat cineva de astfel de situatie.

https://quickshare.samsungcloud.com/o1ZMXV3YatR6

Edit: tot ce pot face e fie sa trag un cablu direct de la priza de pamant care se afla la vreo 40 de metri departare in tabloul general.

Editat de Gabbie
Link spre comentariu

ins1.jpg

Tradu ce este incercuit. Intra N si PEN si iese PE si impamantare?

Daca nu raspund electricienii te multumesti si cu un electronist.

Link spre comentariu
Acum 48 minute, dumitrumy a spus:

ins1.jpg

Tradu ce este incercuit. Intra N si PEN si iese PE si impamantare?

Daca nu raspund electricienii te multumesti si cu un electronist.

Acolo se face separatia de PEN aka tratarea neutrului. Aceea este o clema cu un singur pol. Intra PEN de la furnizor unde se separa in nul de lucru, nul de protectie si apoi la toate acestea este legata priza de pamant. Separatia se face doar o singura data in amonte de circuite. Conductorul desenat pana la priza de pamant este doar cel de PE. Aceasta se face cu mai multe scopuri, 1) cand un aparat electrocasnic are defect de izolatie intre faza si carcasa, intra in scurt circuit datorita separatiei si siguranta circuitului opreste curentul. Aici e protectie la electrocutare si la incendiu; 2) daca se intrerupe PEN ul, circuitul isi va lua automat nulul de la pamant, astfel tot ce inseamna protectii vor functiona in mod normal pana la revenirea PEN ului (sau nulul de lucru combinat cu nulul de protectie). Tratarea neutrului este strict interzisa daca nu este legata la priza de pamant si nu trebuie realizata daca furnizorul a realizat-o deja( cum ar fi la blocuri). Acum problema mea este ca daca ar fi ca instalatia sa isi ia nulul de la pamant in regim de urgenta(adica se intrerupe nulul de la furnizor/PEN in acest caz), pe acest conductor de PE mai este legata impamantarea unui frigider spre exemplu, normal trebuia legat direct la tabloul general in bara de PE, nu sectionat conductorul catre priza de pamant. Chiar daca electronii vor alege priza de pamant datorita rezistentei mai mici, cand pui mana pe frigider in acest caz e ca si cum ai pune mana pe un nul de la un aparat care se afla in sarcina. Teoretic nu ar trebui sa te poti corenta cu nulul, dar nu ma bazez pe asta. 

Editat de Gabbie
Link spre comentariu
1 oră în urmă, Gabbie a spus:

nu sectionat conductorul catre priza de pamant. Chiar daca electronii vor alege priza de pamant datorita rezistentei mai mici,

Aici nu inteleg exprimarea. Pai daca sectionezi conductorul catre priza de pamant, electronii de la frigider nu au cum sa mai ajunga acolo. 

ins2.jpg

Link spre comentariu
Acum 32 minute, dumitrumy a spus:

Aici nu inteleg exprimarea. Pai daca sectionezi conductorul catre priza de pamant, electronii de la frigider nu au cum sa mai ajunga acolo. 

ins2.jpg

Probabil am folosit cuvantul gresit, prin sectionat am vrut sa spun referitor ca la o doza spre exemplu. Adica ca un teu cum ar veni la conductorul catre impamantarea locala.. Da legatura nu se intrerupe niciodata acolo. Insa ce vreau sa spun e ca impamantarea locala este dupa frigider cum ar veni, nu inaintea lui.  Adica vine impamantarea locala, trece prin frigider si dupa merge la T1 acolo unde ai scris tu.

https://quickshare.samsungcloud.com/uLlEqzChKU0s

Editat de Gabbie
Link spre comentariu

Asta este greu pe online: nu stii cu cine discuti!

Varste-pregatirea-experienta.

Cineva care a citit si desenat 51 ani scheme se adapteaza greu la prezentarea literara a unui montaj.

Incerc sa fac schema la ce ai spus:

ins3.png

Invata sa desenezi corect ce exprimi in propozitii.

Link spre comentariu
Acum 14 minute, dumitrumy a spus:

Asta este greu pe online: nu stii cu cine discuti!

Varste-pregatirea-experienta.

Cineva care a citit si desenat 51 ani scheme se adapteaza greu la prezentarea literara a unui montaj.

Incerc sa fac schema la ce ai spus:

ins3.png

Invata sa desenezi corect ce exprimi in propozitii.

Da, asta e schema corecta. Am facut-o si eu nu asa frumos in acel link daca l-ai deschis.

Link spre comentariu

Daca este un fir continuu de la priza de pamant la tabloul principal unde se face tratarea nulului nu are de ce sa fie o problema. Eu acum nu stiu artificii de electricieni, cum fac legatura fir de impamantare-priza. Ma gandesc ca firul verde-galben doar se dezizoleaza si se pune vreo clema smechera pe el care il conecteaza la priza. Cand se intrerupe nulul de la stalp tot curentul de defect trece in priza de pamant. Dar nu mai beneficiezi de impamantarea distribuitorului care poate fi sub 1 ohm. Prin cei 4 ohmi locali vei avea pe carcasa frigiderului si peste 50V daca siguranta de pe faza este de curent mare.

EDIT:  mie nu imi place ce arata aici daca intrerupi firul de impamantare

imp1.jpg

EDIT 2: cam asa ceva am la casa parintilor

ins4.jpg

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu
Acum 22 minute, dumitrumy a spus:

Daca este un fir continuu de la priza de pamant la tabloul principal unde se face tratarea nulului nu are de ce sa fie o problema. Eu acum nu stiu artificii de electricieni, cum fac legatura fir de impamantare-priza. Ma gandesc ca firul verde-galben doar se dezizoleaza si se pune vreo clema smechera pe el care il conecteaza la priza. Cand se intrerupe nulul de la stalp tot curentul de defect trece in priza de pamant. Dar nu mai beneficiezi de impamantarea distribuitorului care poate fi sub 1 ohm. Prin cei 4 ohmi locali vei avea pe carcasa frigiderului si peste 50V daca siguranta de pe faza este de curent mare.

EDIT:  mie nu imi place ce arata aici daca intrerupi firul de impamantare

imp1.jpg

EDIT 2: cam asa ceva am la casa parintilor

ins4.jpg

Multumesc! Ai surprins foarte bine ce vreau sa spun. Ma indoiesc ca impamantarea locala de aici are mai putin de 4 ohmi, insa cu ajutorul diferentialului de 30 ma ar trebui sa se opreasca curentul in astfel de situatie cand nulul distribuitorului este intrerupt si pe carcasa electrocasnicelor exista un curent de defect prea mare cand o persoana atinge obiectul. Si da este un fir principal de la priza de pamant pana la tabloul general, doar ca s-au mai racordat la el si alte echipamente, asta era dilema mea. In mod normal nu trebuia racordat nimic si dupa ce se facea separatia se intorcea cu cablul de impamantare. 

Mai jos e schema la care m-am gandit eu.

Apreciez timpul acordat.

20231120_212034.thumb.jpg.cce4fae008b20b29033868bc6ab9627b.jpg

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări