Ned George Postat Noiembrie 6, 2023 Partajează Postat Noiembrie 6, 2023 Cautand prin troacele mele dadui de o cutie cu rezistente, cand am citit valoarea surprinzatoare 0R0 0,125W, nedumerire, am cautat si gasit informatii suplimentare, de regula sunt folosite ca jumper, mai ales la plantarea de catre masina care nu stie sa lucreze cu sarma dar stie cu rezistente. Poate pentru altii e valoare uzuala sau macar au mai intalnit-o, pentru mine e noutate. Fabricatie TE Connectivity, cod ZR0204T. Nelamurirea mea este ce inseamna puterea de 0,125W? Cum putem aplica legea lui ohm cand un termen este zero? P=U*U/R sau R*I*I. Singura explicatie ar fi ca rezistenta e zero teoretic dar in practica poate fi de ordinul a cativa miliohmi. Idei? Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 6, 2023 Partajează Postat Noiembrie 6, 2023 Rezistență de zero absolut nu se poate obține decât la temperatura de Zero Kelvin. Practic toate au miliOhmi sau mai multe zeci de miliOhmi.De acolo și puterea respectivă, ele nu pot suporta totuși orice curenți, oricât de mari... Link spre comentariu
Ned George Postat Noiembrie 7, 2023 Autor Partajează Postat Noiembrie 7, 2023 Aveti dreptate, m-am mai uitat in datasheet si rezistenta data e max 2 mohmi * 25A*25A iese fix 125mW. Link spre comentariu
d2134 Postat Noiembrie 7, 2023 Partajează Postat Noiembrie 7, 2023 (editat) Acum 15 ore, Ned George a spus: Idei? Astfel de rezistente se folosesc pentru a da cablajului un aspect ingrijit, fara strapuri. Ele sunt, in fapt, o sirma de la un capat la altul cu material izolator care le face sa semene cu un rezistor. 0R0/0.125W inseamna ca are dimensiunile unui rezistor de 1/8W si poate fi plantata pe placa in rind cu astfel de rezistori. Editat Noiembrie 7, 2023 de d2134 Link spre comentariu
Ned George Postat Noiembrie 8, 2023 Autor Partajează Postat Noiembrie 8, 2023 On 11/7/2023 at 1:57 PM, d2134 said: Astfel de rezistente se folosesc pentru a da cablajului un aspect ingrijit, fara strapuri. Ele sunt, in fapt, o sirma de la un capat la altul cu material izolator care le face sa semene cu un rezistor. 0R0/0.125W inseamna ca are dimensiunile unui rezistor de 1/8W si poate fi plantata pe placa in rind cu astfel de rezistori. Multumesc, intre timp am mai citit despre aceste rezistente, capsula este 204 si se pare ca puterea este chiar cea reala calculata din curent maxim 25A si rezistenta maxima de 0,002 ohmi. Initial m-a intrigat puterea, cum poate o sarma sa aiba o putere maxima, eventual poate avea un curent maxim la care se arde ca fuzibil dar din datasheet reiese ca rezistenta nu e chiar zero, de aici si puterea maxima specificata. Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Noiembrie 8, 2023 Partajează Postat Noiembrie 8, 2023 (editat) La 07.11.2023 la 12:47, Ned George a spus: m-am mai uitat in datasheet si rezistenta data e max 2 mohmi * 25A*25A iese fix 125mW ies pe naiba 125mW , amice , ies exact 1,25w ---adica de 10 ori mai mare --- ... mai pune mina si mai invata asa cum trebuie inmultirea si impartirea ...iata cele 3 variante posibile , pe care le vad eu acum ... 1-- daca luam de bun cum ca puterea acestui strap este de 0,125w si ca I teoretic maxim este de 25a , atunci rezulta ca R reala este egala cu 0,2 miliohmi... 2-- daca luam de bun cum ca puterea este de 0,125w si ca R real este de 2miliohmi , atunci rezulta ca I real maxim este de 7,905a ... 3-- daca luam de bun cum ca puterea este de 0,125w si ca R real este de 20 miliohmi , atunci rezulta ca I real maxim este de 2,5a ... m-am uitat la acelasi strap de 0,125w fabricat de Vishay , si acolo se mentioneaza ff clar cum ca virgula curentul maxim este de 2,5a la aceasta putere ...in aceeasi ordine de idei , tot la Vishay se mentioneaza ff clar ...Rmax la strapurile fabricate de ei este de 20miliohmi ... dupa parerea mea , situatiile 1-- si 2-- nu sint plauzibile iar situatia 3-- pare sa fie cea mai apropiata de adevar ... concluzia ...fabricantul minte in legatura cu cei 25a , sau , cineva a uitat sa puna virgula intre 2 si 5 ...si nimeni din cei care ar fi trebuit sa supervizeze acest datasheet nu a observat aceasta scapare ... doar nu va faceti iluzii ca flinticul acela de sirma ultraminuscul ar putea sa duca 25a ??? Editat Noiembrie 8, 2023 de misuraelectronic Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 8, 2023 Partajează Postat Noiembrie 8, 2023 Și la 2,5A dacă rezistă e foarte bine. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Noiembrie 8, 2023 Partajează Postat Noiembrie 8, 2023 Puterile sint date pentru a sti tipul, respectiv dimensiunile capsulei. Informatia este necesara pentru proiectarea PCB-urilor! Link spre comentariu
BRANCA Postat Noiembrie 8, 2023 Partajează Postat Noiembrie 8, 2023 Normal că e utilă la proiectare informația,da' se alege ştrapul funcție de curentul maxim al consumatorului! Onor fabricant trebuie să treacă valorile reale ale puterii şi curentului suportat ca să alegi ce-ţi trebuie,caz contrar,valori nereale, poți să-l reclami sau să-l dai în judecată. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Noiembrie 8, 2023 Partajează Postat Noiembrie 8, 2023 (editat) Acum 3 ore, BRANCA a spus: Normal că e utilă la proiectare informația,da' se alege ştrapul funcție de curentul maxim al consumatorului! Onor fabricant trebuie să treacă valorile reale ale puterii şi curentului suportat ca să alegi ce-ţi trebuie,caz contrar,valori nereale, poți să-l reclami sau să-l dai în judecată. Din amintirile mele din scoala profesionala, traseele de putere nu sint chiar locurile unde gasesti aceste componente! exista, dar se evita folosirea acestora pe traseele de curenti mari! Iar in cazul rezistoarelor, puterea este dependenta de capsula folosita. Editat Noiembrie 8, 2023 de Marele Savant Link spre comentariu
Ned George Postat Noiembrie 9, 2023 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2023 Characteristics - Electrical ZR0204 Power Rating: 0.125W Current Rating: 25A at 25°C derating to zero at 150°C Current Carrying Capacity: Fusing rating of copper wire leads Resistance Max: Steel - <0.002 ohms Operating Temperature Range: -55°C to +125°C Climatic Category: 55/155/56 Dielectric Strength: 500 Volts Insulation Resistance Minimum Dry: 10G Ohms Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Noiembrie 9, 2023 Partajează Postat Noiembrie 9, 2023 (editat) Acum 12 ore, Marele Savant a spus: Iar in cazul rezistoarelor, puterea este dependenta de capsula folosita. ai cam chiulit matale de la scoala aia profesionala facuta la seral , de care te lauzi un pik mai sus ca ai absolvit-o magna cum laudae ... ceea ce afirmi mai sus nu este citusi de putin un adevar universal valabil ... s-au schimbat multe dimensiuni fizice ale rezistoarelor de cind cu aparitia tehnologiilor straturilor subtiri si /sau groase ...in general in minus , adica micsorarea efectiva a dimensiunilor ... drept dovada , am pe stoc rezistoare rpm tht de la Vishay , de 33ohmi / 1w care au dimensiunile absolut identice cu ale unui 33ohmi la 0,25w clasic ... cit despre userul care a postat inaintea mea ...sublinierea facuta nu are nici o noima , cita vreme asa ceva nu este fizic posibil , dupa parerea mea ... asa cum romanii au postulat inca de acum 2000 de ani cum ca ERRARE HUMANUM EST , asa se poate intimpla si in acest datasheet ... dupa ce absolvi matale un curs intensiv de tabla inmultirii , ia si cauta pe net un strap de aceeasi putere de la Vishay si indiferent de capsula smd aleasa , si o sa vezi cu ochii tai cum scrie negru pe alb ca virgula curentul maxim maximorum este de 2,5a ... sa stii ca Vishay sint tot americani , asa ca este imposibil de crezut cum ca virgula concurentii lor de la Te connectivity s-au dat de 3 ori peste cap si au reusit ei un curent maxim de 25a ...nicidecum ...mult mai plauzibila este eroarea umana ... Editat Noiembrie 9, 2023 de misuraelectronic Link spre comentariu
dumitrumy Postat Noiembrie 9, 2023 Partajează Postat Noiembrie 9, 2023 (editat) ********************************************** Editat Noiembrie 9, 2023 de dumitrumy Link spre comentariu
Marele Savant Postat Noiembrie 9, 2023 Partajează Postat Noiembrie 9, 2023 (editat) Maestre, asa cum v-am spus, va luati prea in serios si mai ales aveti dificultati cu intelegerea unui text citit, deci nu are rost sa discut mai departe. Iar adevarul absolut il detine doar Dumnezeu! P.S. profesionala nu se face la seral! 1 oră în urmă, misuraelectronic a spus: ai cam chiulit matale de la scoala aia profesionala facuta la seral , de care te lauzi un pik mai sus ca ai absolvit-o magna cum laudae ... Editat Noiembrie 9, 2023 de Marele Savant Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Noiembrie 9, 2023 Partajează Postat Noiembrie 9, 2023 (editat) postare inutila , cita vreme nu se specifica puterea maxima ... eu am spus ff clar ...0,125w , nu alte puteri ...referirea este la postarea dlui dumitrumy ... postarea dlui Mare Savant ...TOTAL inutila , fara vreo argumentatie tehnica , doar vorbe goale ... LE ...iata dovada reala , asta ca sa nu mai tot editeze dl dumitrumy ... https://www.farnell.com/datasheets/2310790.pdf uitati-va chiar pe prima pagina a datasheet-ului la componenta nr 3 din tabel , adica la D12/CRCW0805 ...are fix 0,125w si nu ne intereseaza capsula...ne intereseaza doar Rmax si I max ... scrie negru pe alb ca Imax este 2,5a pt 0,125w ...si nici macar la cele de 1w nu se atinge aberatia aia de 25a , ci doar 7a ... Editat Noiembrie 9, 2023 de misuraelectronic Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum