Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce inseamna puterea unei rezistente de zero ohmi.

Ned George

Postări Recomandate

Cautand prin troacele mele dadui de o cutie cu rezistente, cand am citit valoarea surprinzatoare 0R0 0,125W, nedumerire, am cautat si gasit informatii suplimentare, de regula sunt folosite ca jumper, mai ales la plantarea de catre masina care nu stie sa lucreze cu sarma dar stie cu rezistente. Poate pentru altii e valoare uzuala sau macar au mai intalnit-o, pentru mine e noutate.

Fabricatie TE Connectivity, cod ZR0204T. 

Nelamurirea mea este ce inseamna puterea de 0,125W? Cum putem aplica legea lui ohm cand un termen este zero? P=U*U/R sau R*I*I.

Singura explicatie ar fi ca rezistenta e zero teoretic dar in practica poate fi de ordinul a cativa miliohmi.

Idei?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ned George

5

• Marele Savant

3

• misuraelectronic

3

• validae

2

Rezistență de zero absolut nu se poate obține decât la temperatura de Zero Kelvin. Practic toate au miliOhmi sau mai multe zeci de miliOhmi.De acolo și puterea respectivă, ele nu pot suporta totuși orice curenți, oricât de mari...

Link spre comentariu
Acum 15 ore, Ned George a spus:

Idei?

Astfel de rezistente se folosesc pentru a da cablajului un aspect ingrijit, fara strapuri. Ele sunt, in fapt, o sirma de la un capat la altul cu material izolator care le face sa semene cu un rezistor.

0R0/0.125W inseamna ca are dimensiunile unui rezistor de 1/8W si poate fi plantata pe placa in rind cu astfel de rezistori.

Editat de d2134
Link spre comentariu
On 11/7/2023 at 1:57 PM, d2134 said:

Astfel de rezistente se folosesc pentru a da cablajului un aspect ingrijit, fara strapuri. Ele sunt, in fapt, o sirma de la un capat la altul cu material izolator care le face sa semene cu un rezistor.

0R0/0.125W inseamna ca are dimensiunile unui rezistor de 1/8W si poate fi plantata pe placa in rind cu astfel de rezistori.

Multumesc, intre timp am mai citit despre aceste rezistente, capsula este 204 si se pare ca puterea este chiar cea reala calculata din curent maxim 25A si rezistenta maxima de 0,002 ohmi. Initial m-a intrigat puterea, cum poate o sarma sa aiba o putere maxima, eventual poate avea un curent maxim la care se arde ca fuzibil dar din datasheet reiese ca rezistenta nu e chiar zero, de aici si puterea maxima specificata.

Link spre comentariu
La 07.11.2023 la 12:47, Ned George a spus:

m-am mai uitat in datasheet si rezistenta data e max 2 mohmi * 25A*25A iese fix 125mW

ies  pe  naiba  125mW , amice , ies  exact  1,25w ---adica  de  10  ori  mai  mare --- ... mai  pune  mina  si  mai  invata  asa  cum  trebuie  inmultirea  si  impartirea ...iata  cele  3  variante  posibile , pe  care  le  vad  eu  acum ...

1--  daca  luam  de  bun  cum  ca  puterea  acestui  strap  este  de  0,125w si  ca I teoretic maxim  este  de  25a , atunci  rezulta  ca  R reala este  egala  cu  0,2 miliohmi...

2--  daca  luam  de  bun cum  ca  puterea  este  de  0,125w si  ca  R real  este  de  2miliohmi , atunci  rezulta  ca  I real maxim este  de  7,905a ...

3--  daca luam  de  bun  cum  ca  puterea  este  de  0,125w  si  ca  R real  este  de  20 miliohmi , atunci  rezulta  ca  I real  maxim  este  de  2,5a ...

m-am  uitat  la  acelasi  strap  de  0,125w  fabricat  de  Vishay , si  acolo  se  mentioneaza  ff  clar  cum  ca  virgula  curentul maxim  este  de  2,5a  la  aceasta  putere ...in  aceeasi  ordine  de  idei , tot  la  Vishay  se  mentioneaza  ff clar ...Rmax la  strapurile  fabricate  de  ei  este  de  20miliohmi ...

dupa  parerea  mea , situatiile  1--  si  2--  nu  sint  plauzibile  iar  situatia  3--  pare  sa  fie  cea  mai  apropiata  de  adevar ...

concluzia ...fabricantul  minte  in  legatura  cu  cei  25a , sau , cineva  a  uitat   sa  puna  virgula  intre  2  si 5 ...si  nimeni  din  cei  care ar  fi  trebuit  sa  supervizeze  acest  datasheet  nu  a observat  aceasta  scapare ...

doar  nu  va  faceti  iluzii  ca  flinticul  acela  de  sirma  ultraminuscul  ar  putea  sa  duca  25a ???

Editat de misuraelectronic
Link spre comentariu

Normal că e utilă la proiectare informația,da' se alege ştrapul funcție de curentul maxim al consumatorului!

Onor fabricant trebuie să treacă valorile reale ale puterii şi curentului suportat ca să alegi ce-ţi trebuie,caz contrar,valori nereale, poți să-l reclami sau să-l dai în judecată.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, BRANCA a spus:

Normal că e utilă la proiectare informația,da' se alege ştrapul funcție de curentul maxim al consumatorului!

Onor fabricant trebuie să treacă valorile reale ale puterii şi curentului suportat ca să alegi ce-ţi trebuie,caz contrar,valori nereale, poți să-l reclami sau să-l dai în judecată.

Din amintirile mele din scoala profesionala, traseele de putere nu sint chiar locurile unde gasesti aceste componente! exista, dar se evita folosirea acestora pe traseele de curenti mari!

Iar in cazul rezistoarelor, puterea este dependenta de capsula folosita.

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

Characteristics - Electrical ZR0204 

Power Rating: 0.125W

Current Rating: 25A at 25°C derating to zero at 150°C

Current Carrying Capacity: Fusing rating of copper wire leads

Resistance Max: Steel - <0.002 ohms

Operating Temperature Range: -55°C to +125°C

Climatic Category: 55/155/56

Dielectric Strength: 500 Volts

Insulation Resistance Minimum Dry: 10G Ohms

Link spre comentariu
Acum 12 ore, Marele Savant a spus:

Iar in cazul rezistoarelor, puterea este dependenta de capsula folosita.

ai  cam  chiulit  matale  de  la  scoala  aia  profesionala  facuta  la  seral , de  care  te  lauzi  un  pik  mai  sus  ca  ai  absolvit-o  magna  cum  laudae ... ceea  ce  afirmi  mai  sus  nu  este  citusi  de  putin  un  adevar  universal  valabil ... s-au  schimbat  multe  dimensiuni  fizice  ale  rezistoarelor  de  cind  cu  aparitia  tehnologiilor  straturilor  subtiri  si /sau  groase ...in  general  in  minus , adica  micsorarea  efectiva  a  dimensiunilor ...

drept  dovada , am  pe  stoc  rezistoare  rpm tht  de  la  Vishay , de  33ohmi / 1w  care  au  dimensiunile  absolut  identice  cu  ale  unui  33ohmi  la  0,25w  clasic ...

cit  despre  userul  care  a  postat  inaintea  mea ...sublinierea  facuta  nu  are  nici  o  noima , cita  vreme  asa  ceva  nu  este  fizic  posibil , dupa  parerea  mea ... asa  cum  romanii  au  postulat  inca  de  acum  2000 de  ani  cum  ca  ERRARE  HUMANUM  EST ,  asa  se  poate  intimpla  si  in  acest  datasheet ... dupa  ce  absolvi  matale  un  curs  intensiv  de  tabla  inmultirii  , ia  si  cauta  pe  net  un  strap  de  aceeasi  putere  de  la  Vishay si  indiferent  de  capsula smd  aleasa  ,  si  o  sa  vezi  cu  ochii  tai  cum  scrie  negru  pe  alb  ca  virgula  curentul  maxim maximorum  este  de  2,5a ... sa  stii  ca  Vishay  sint  tot  americani , asa  ca  este  imposibil  de  crezut  cum  ca  virgula  concurentii  lor  de  la  Te connectivity  s-au  dat  de  3  ori  peste  cap  si  au  reusit  ei  un  curent  maxim  de  25a ...nicidecum ...mult  mai  plauzibila  este  eroarea  umana ...:rzb

Link spre comentariu

Maestre, asa cum v-am spus, va luati prea in serios si mai ales aveti dificultati cu intelegerea unui text citit, deci nu are rost sa discut mai departe.

Iar adevarul absolut il detine doar Dumnezeu!

P.S. profesionala nu se face la seral!

1 oră în urmă, misuraelectronic a spus:

ai  cam  chiulit  matale  de  la  scoala  aia  profesionala  facuta  la  seral , de  care  te  lauzi  un  pik  mai  sus  ca  ai  absolvit-o  magna  cum  laudae ...

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

postare  inutila , cita  vreme  nu  se  specifica  puterea maxima ... eu  am  spus  ff  clar ...0,125w , nu  alte  puteri ...referirea  este  la  postarea  dlui dumitrumy ...

postarea  dlui Mare Savant ...TOTAL inutila , fara  vreo  argumentatie  tehnica , doar  vorbe  goale ...

LE ...iata  dovada  reala , asta  ca  sa  nu  mai  tot  editeze  dl  dumitrumy ...

https://www.farnell.com/datasheets/2310790.pdf

uitati-va  chiar  pe  prima  pagina  a  datasheet-ului  la  componenta  nr  3  din  tabel , adica   la  D12/CRCW0805  ...are  fix  0,125w  si  nu  ne  intereseaza  capsula...ne  intereseaza doar   Rmax  si  I max ...

scrie  negru  pe  alb  ca  Imax  este  2,5a  pt  0,125w ...si nici  macar  la  cele  de  1w  nu  se  atinge  aberatia  aia  de  25a , ci  doar  7a ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări