Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ATmega32-16PU - sensibilitate ADC

spinach

Postări Recomandate

Salutam,Nu am multa expeienta in MCU . Am citit partea referitoare la achizitia de semnale analogice tip tensiuni continue al lui ATmega32-16PU . Nu am putut intelege totusi , variatia nivelul de tehsiune care poate fi sezizata si masurata de MCU . Exemplu: -definim ca la input avem 0-4.3 volti. -ce valoare va fi simtita de MCU ? 0.1 V , 0.22v , 0.3v , etc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• spinach

2

• bogdan_

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Din ce stiu eu ATMega32 are convertor cu rezolutie maxima de 10 biti, adica 4.3V/2**10 = 4.3V/1024 = 0.0042 V. Teoretic ar trebui sa simta cam 5 mV.La ATMega poti face conversia si cu rezolutie mai mica, de ex daca folosesti doar 8 biti atunci ai: 4.3V.2**8 = 4.3V / 256 = 0.0168V. Acoperitor, 20 mV.

Link spre comentariu

uite-te in datasheet, trebuie mai intai sa alegi o referinta(are si el una interna de 2,56V, sau poti alege pe cea externa furnizata de tine).apoi fiecare semnal prezent la intrare va fi exprimat ca o fractie din tensiunea de fererinta.mai mult, conversia se face cu o anumita rezolutie, adica intervalul 0-Vref este impartit in 2^10(2 la a 10a) intervale, mai exact 1024, semnalul de intrare este rotunjit la una dintre valorile apropiate. pentru intervalul 0-2.56V rezulta 2.5mV per interval. pentru 4.3 cum zici tu iese cam 4.2mV. totul depinde de referinte. in general pentru aplicatiile care necesita conversie mai precisa se folosesc referinte de genu 2,56, 4.096, 5.12V etc, pentru ca intervalul care rezulta la impartirea referintei la 1024 sa iasa cu putine zecimale, adica cat mai rotund.microcontrollerul va avea in registrii corespunzator ADC-ului valori o valoarea egala cu (Vin/Vref)*1023.valoarea asta este reprezentata pe 10 biti, dar cum controllerul e pe 8 biti, va fi stocata in 2 registrii.te uiti in datasheet si vezi ca sunt 2 modalitati prin care poti imparti cei 10 biti, fie primii 8 intrun registru si urmatorii 2 in al doilea, fie primii 2 intrun registru si urmatorii 8 in al doilea, reprezentarea o faci functie de utilitate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări