Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reparatie powerline adapter - sursa pwm ?

Postări Recomandate

Tema mea curenta este sa repar un powerline adapter ( acesta: https://www.tendacn.com/product/specification/PH3.html ) care in momentul de fata nu da nici un semn de viata. 

Din cate imi dau seama in momentul de fata pare sa fie o problema la sursa.

L-am desfacut si am inceput sa investighez pe acolo.

Nu am reusit insa sa imi dau seama care ar fi punctele unde as putea investiga , pentru ca nu am mai reparat surse pana acuma ... decat super basic.

Din cate imi dau seama este o sursa in comutatie dar sunt cateva elemente pe care nu le pricep de acolo. 

Daca ati putea sa ma ajutati ar fi grozav.

Am pus cateva poze cu ce am 

In poza pe care am facut marcaje sunt cateva elemente pe care nu le inteleg si anume.

Din cate imi dau seama am de a face cu o sursa in comutatie , vine 220v AC prin partea stanga intre in rectifier si dupa aceea ar trebui sa fie chopped de cate un IC + un tranzistor ( teoria surselor in comutatie ) insa nu vad nici un tranzistor asa ca presupun ca este totul integrat in chipul din cercul verde ( P SC1144D1 scrie pe el). Nu am reusit sa gasesc specificatii de la el decat o referinta catre o versiune mai noua a lui (https://www.power.com/community/forum/ac-dc-conversion-forum/2021/sc1144d1) ... dar pare sa fie ceva care nu mai are nevoie de optocupler , iar la mine este un optocupler in circuit.

Pana la rectifier am tensiune si acela scoate ce trebuie ... dupa aia m-am pierdut in mare din cauza ca nu reusesc sa imi dau seama cum ar trebui sa functioneze sursa aceasta si unde as putea testa efectiv outputul.

Tot din teorie optocuplerul ar trebui sa fie folosit pentru a da un feedback la IC pentru a adapta modularea , dar aici la mine ii invers partea cu dioda (12) a optocuplei in ii partea de high voltage ( in patratelul verde ) ... deci nu stiu daca acesta este folosit in sursa de comutatie sau are alt scop ...

Are cineva idee ce fel de sursa ii asta si eventual in schematic aproximativ dupa care sa ma ghidez ? sa imi dau seama ce este acolo si odata cu asta unde as putea testa ?

Multumesc si o zi frumoasa

Mircea

IMG_0231.jpeg

tenda 1.jpeg

IMG_0232.jpeg

IMG_0230.jpeg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mama ei de rongleza :rade:

Imi asum rolul de carcotas insa la "optocupler" i se zice in Romana "Optocuplor" sau eventual scurt, opto; la "rectifier" i se zice "punte", sau eventual redresor; la "outputul" i se zice mult mai simplu si academic "iesirea"; la "feedback" i se zice "freactie negativa" sau eventual scurt reactie; iar la "schematic" i se zice "schema"; "optocuplei" marturisesc ca nu stiu ce e; la "high voltage" i se spune tensiune inalta, sau simplu "partea de sau dinspre retea"

Presupunand ca esti mai tanar, ma intreb, voi n-ati avut prof de Romana? :84

In ritmul asta o sa uitam "sa vorbeste romaneste"...

Revenind la problema.

La puterea aia asa mica e cat se poate de normal sa nu gasesti mosfet, ar fi risipa imposibil de justificat devreme ce exista atatea CI-uri care au toate cele integrate in el ( inclusiv mosfetul ).
Din poza acel opto nu pare sa aiba legatura cu sursa in sine, are ledul inspre retea si pare comandat printr-o dioda de catre aceasta. 

CI-ul ala de la sursa e prea simplu ca sa puna probleme, are 4 pini in paralel la masa ( de regula sursa mosfetului e conectata acolo ). Mai ai un pin care merge la traf si la o dioda ( din snuber e dioda aia ), ala e pinul drena al mosfetului intern al CI. Mai ai doar 2 pini, unul merge cu o rezistenta la masa, si daca nu mai merge nicaieri ( eventual prin via pe partea celalalt ) atunci ala e posibil sa faca o functie de genul EN. Deci ce mai ramane pentru stabilizare e celalalt pin, care trebuie sa mearga prin divizor sau altceva intermediar la traf. 

Cea mai simpla verificare pe care o poti face e sa verifici integritatea mosfetului intern, daca regasesti dioda antiparalel intre pinii aia 4 in paralel din stanga ( "S" ) si cel din dreapta de merge la traf, atunci mosfetul intern e intact.
Orice altceva gasesti acolo ( lipsa dioda sau scurt ) iti zice automat ca CI e mort. 
Daca CI pare ok atunci verifici altele pe langa el, pasive sau active, eventual verifici daca nu cumva primeste totusi un semnal de On de la ceva anume. Verifici electrolitici, etc...

Link spre comentariu

Asa este. Cam multa romgleza :)

Toate astea le-am "invatat" de pe youtube unde continutul este in engleza.

Merci de sugestii , am sa le iau pe rand sa vad ce mai gasesc.

Bine macar ca am lamurit optocupla.

Intre timp , ce am mai testat a fost condensatorul de siguranta - cred ca asa se cheama ( CY1 ) de desupra transformatorului si pare sa fie deschis , l-am scos din circuit si tot deschis imi da la masuratori (multimetru in modu rezistenta). Cred ca asta inseamna ca ii dus.

As putea sa-l inlocuiesc cu ceva sa testez , pana comand unul nou ? sa vad daca asta a fost problema ... ? sau chiar daca acela ar fi dus nu ar fi complet mort dispozitivul ?

Merci   

Link spre comentariu
2 hours ago, MirceaL said:

condensatorul de siguranta - cred ca asa se cheama ( CY1 )

CY1/2 peste traf este deajuns sa se subanteleaga.

2 hours ago, MirceaL said:

pare sa fie deschis , l-am scos din circuit si tot deschis imi da la masuratori (multimetru in modu rezistenta)

....

Proprietatea condensatorului la modul al mai general si elementar si simplificat si universal e sa intre electrozii sai e circuit deschis, neaparat asta, tocmai asta e un condensator, doi electrozi cu un material izolator dielectric intre ei.

Daca nu e deschis atunci nu e condensator sau e sarmificat, deci bun de aruncat la cos.

Condul ala ti se arde cand m-or vota pe mine parlamentar...

Link spre comentariu

Am mai facut ceva masuratori si din pacate cred ca integratul (cel incercuit) este dus.

Presupun asta pentru am urmatoarele:

Din cate imi dau eu seama si conform la ce am gasit referitor la IC-u asta, am asa:

image.thumb.png.51dae6ed74d6c00aa3300ad8341a2f9c.png

Am masurat asa (cu multimetru):

1 (FB) feedback - nimic 

2 (BP) - aici ar trebui sa am VCC 6v si am 5.9 deci ar fi OK

4 (D)- aici am apox 300v de la transformator deci ii ok

5-8 (S) - nimic

Nu am un osciloscop sa vad daca chipul face ceva oscilatie , dar as zice ca ii mort.

Ceva pareri ? As mai putea incerca altceva ?

Apropos: Am reusit sa gasesc descrierea acestei surse in comutatie fara optocupla aici:

O zi frumoasa

Mircea

Link spre comentariu

Culmea electronicii ar fi fost sa gasesti ceva la pinii 5-8... aia sunt masa CI.

La pinul 1 la fel, e normal sa nu gasesti nimic devreme ce sursa nu functioneaza.

Masuratorile nu lamuresc nimic, in fapt lamuresc doar ca nu ai mosfetul intern sarmificat, dar poate la fel de bine sa fie intrerupt, iar asta se putea verifica cu multimetrul pe functia dioda, daca gaseai dioda D-S atunci e ok, daca nu gaseai nimic, e bai...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări