Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

boss 5000d amplificator auto in clasa D cu probleme oscilatie


Postări Recomandate

Buna ziua. La amplificatorul acesta a fost arsa partea de alimentare si reparata , apoi schimbati finalii audio cu IRFB4227  (cei originali fiind scosi de cineva care a incercat sa o repare ).Problema la ea este ca nu reuseste sa autooscileze decat pentru perioade mici de timp ,cateodata fara semnal reuseste sa stea cu unda dreptunghiulara si 20-30 secunde apoi iar o ia pe aratura.

Atasez schema fratelui mai mic si un video (scuzati scandalul  audio )

 

schema 1.jpg

schema.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Fiind un amplificator autooscilant cu feedback post filter, este posibil ca feedback-ul sa fie "calculat/reglat" in functie de capacitatea mos-urilor din etajul final, autooscilind oficial la o anumita frecventa. Daca ai sa te uiti, 31N20, are si gate charge si capacitatea, cam la jumatate fata de 4227.

 

Poti incerca urmatoarele:

 

As verifica inainte de toate ca partea de alimentare sa ofere perfect cei +/- 15Vcc stabilizati, necesari pentru operationalele din amplificator si as inlocui in sectiunea de alimentare a driverelor mos-fet finale, VPP[1,2], condensatorii electrolitici C41 si C39 din acel dublor de tensiune.

As pune condensatorii, ceva de buna calitate, marind valoarea la 470uF/100Vcc.

 

Teoretic acea sectiune ar trebui sa ofere +12Vcc fata de +Vcc [1] alimentare finali, iar eu as fi pus-o si pe ea, STABILIZATA cu un 7812, fara niciun dublor de tensiune.

Adica infasurarea 7,8 ar fi trebuit sa dea un +16-18Vcc dupa redresare si filtrare si stabililizat apoi cu 7812, masa (- de la sectiune a respectiva) sa fie legata la +Vcc alimentare finali, astfel incit VPP[1,2] sa aiba cu 12Vcc mai mult decit +Vcc [1] finali (alimentari inseriate), evident as pastra dioda D21 si C40 in ecuatie, si el marit la 470uF/100Vcc, tot ceva de calitate). 

 

Dar daca totul este ok si asa (obligat schimbati C41 si C39, chiar si C40), mergem mai departe.

 

 

Lasa doar o siguranta de 25A sau chiar una de 10A, pe perioada testelor ce urmeaza!

 

Lasa doar 2 perechi de 4227 sau chiar una, daca oscilatia ramine ok, este clar unde este problema, va trebui sa faci rost de originalii 31N20 sau sa te multumesti cu 2 perechi de finali 4227 (daca autooscileaza bine cu doar 2 perechi), oricum sint mult mai robusti 4227 decit 31N20, eu as echivala 4 buc 31n20 cu 2 buc 4227, ca amperaj si parametrii in sarcina.

Cine a modificat astfel, probabil nu stia de influenta capacitatii finalilor la autooscilante.

 

Mai poti incerca sa te joci un pic cu partea de feedback (in schema 1), R79 (10k) si C54 (100pf) si chiar si cu R 199 (1,5k).

 

Personal as incepe prin a inlocui R199, cu un trimmer de 5K, reglat initial la 1,5k si m-as juca in sensul maririi sau micsorarii valorii initiale de 1,5k, pina as obtine autooscilatie asa cum trebuie. Daca nu vrea nici asa, as incerca modificarea valorilor R79 si C54, incepind cu rezistenta intii.

 

Asta e marele dezavantaj la schemele autooscilante cu post filter feedback, sint foarte sensibile la inlocuirea mos-urilor din etajul final (capacitatea lor si gate charge).

 

 

Succes! 

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări