doru3160 Postat Noiembrie 4, 2023 Partajează Postat Noiembrie 4, 2023 Salutare. Recent am intrat in posesia a cateva alimentatoare PLG20A1 si PLG20 A4. Avand mai multe, unul as vrea sa-l modific pt 24V . Inainte de a bajbai pe cablaj, as intreba daca exista la cineva documentatie pt modelele astea. Unul din ele. Vizual, par la fel. Nu stiu care ar fi diferenta, dar fiind proaspat sosite, nici nu am avut timp sa le studiez in amanunt. Am facut ceva poze la interior, daca ajuta... https://postimg.cc/gallery/1QTpPr1 https://postimg.cc/gallery/6qHV34S Am reusit sa gasesc si doua capsule de integrat, pe care se mai cunoaste cate ceva din marcaj. Pe altele nu se vede nimic. Ori sunt nemarcate, ori sunt sterse. https://postimg.cc/gallery/qK1DFQX Link spre comentariu
Stefan Postat Noiembrie 4, 2023 Partajează Postat Noiembrie 4, 2023 Acel 4953 are doi tranzistor MOSFET in capsula. Despre celălalt integrat au fost discuții și pe aici https://www.elforum.info/topic/155300-acumulator-parkside-20v dar e fără rezultate prea bune. Nu o sa fie ușor să-l modifici chiar daca ridici tensiunea sursei de alimentare. Totusi poți măcar să încerca să-i ridici o parte din schema pentru a vedea dacă se poate identifica partea de măsură pe acumulatorii și dacă există comunicație cu BMS-ul. Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 4, 2023 Autor Partajează Postat Noiembrie 4, 2023 Asta mai putin ma intereseaza. Am caracteristicile pe eticheta. De aia spuneam ca intre A1 si A4 nu prea e mare diferenta. Pana ajung la serviciu sa disec o bucata, voiam sa imi fac putin temele, daca exista documentatie dedicata. As ridica tensiunea pe iesire cu 4V chiar daca ar trebui sa scad curentul de incarcare. Am un singur consumator care cere 24V si alimentat la 20V se simte bine, si la turatie si la putere. De 20V si de 12V am destule. De aia l-as tine cu baterie de 24V si as modifica un incarcator, ca sa nu mai cumpar unul special pt asta. Unii cer niste preturi pe trasnaile astea de incarcatoare, de ai zice ca cine stie ce inginerie au la interior. Mai scumpe decat un alimentator de laptop, care fie vorba intre noi, are schema mult mai stufoasa decat petardele astea pt baterii pt filetante. De baterii nu mai vorbesc, mai scumpe decat jucariile ce le alimenteaza cateodata. Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 4, 2023 Autor Partajează Postat Noiembrie 4, 2023 Acum 53 minute, Stefan a spus: Totusi poți măcar să încerca să-i ridici o parte din schema pentru a vedea dacă se poate identifica partea de măsură pe acumulatorii și dacă există comunicație cu BMS-ul. BMS-ul e configurat de mine, am cumparat placa de la chineji, si are borne unice pt incarcare si consum. Folosesc 6 celule de laptop deocamdata, pt probe. Daca va merge, voi cumpara elementi noi, desi si astia mai duc. Nu are pin separat. Ceva cam ca asta, doar ca e 6S. La varianta asta ii trebuie doar 24V constant si limitare de curent in prima faza. Cu decuplarea la sfarsit de ciclu de incarcare, mai vedem. Mai e varianta de sursa step down, cu limitare tensiune, curent si semnalizare tensiune de prag incarcare, daca nu reusesc sa-l conving pe asta sa faca tot. Link spre comentariu
Stefan Postat Noiembrie 5, 2023 Partajează Postat Noiembrie 5, 2023 Am atașat caracteristicile pentru afirmația: "Vizual, par la fel. Nu stiu care ar fi diferenta..." Documentație oficială nu o să găsești dar pe forumuri se găsesc frânturi de scheme extrase sau presupuse și diverse informații despre companentele folosite. De exemplu pentru versiunea de 18V integratul din sursa principală pare să fie OB2269. In schimb pentru versiunea ta de 20V pe elektroda este dat circuitul LD7536. Dacă schimbi acumulatorul cu totul (celulele+BMS) cu atât mai mult trebuie știu dacă există comunicație între încărcător și BMS-ul original. Spun asta pentru că în secundar văd doar circuitul LGT8P22A care decide "soarta" încărcării prin comanda MOS-ului 4953, astea poate însemna că nu-l convingi să facă serviciu pentru 24V chiar daca urci tensiune in sursa principală. Sau poate ai noroc și răbdarea să-l rezolvi doar prin modificarea divizoarelor rezistive dacă presupunem că pe pinii din mijlocul conectorului de încărcare se fac semnalizări pe care le poți simula / păcăli. Spor și așteptăm orice fel de rezultate. Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 5, 2023 Autor Partajează Postat Noiembrie 5, 2023 Mda, mă așteptam să nu se găsească scheme, conform bunului obicei al firmelor din zilele noastre. Schemele erau necesare când se făcea depanare. Acum doar se schimbă produsul. Acum ceva vreme m-am jucat cu o sursa de laptop si am dus-o de la 19V la 23V. Mai mult nu a vrut, pt că eu speram la 24V. Am scos 2 rezistente smd si am montat un semireglabil. Dar atunci eram mai tânăr și aveam mai multă răbdare. Dacă cu petardele astea de alimentatoare nu voi reuși să le urc la 24V, le voi lăsa așa, am 5+2 baterii de 20V in locuri diferite, deci isi vor găsi utilitatea, ca să nu mai spun că le-am prins la preț de mocaciune si voi încerca cu un modul step down sa rezolv bateria de 24V. Până la urmă nu vreau decat sa incarc decent o baterie solicitata rar, la care am alimentator, dar e pt celule Ni-Cd. Alea binenteles sunt mare parte din ele compromise, si imi convine mai mult varianta cu Li... fie si doar pt ca e mai ușoară, dar si mai ieftină. Multumesc pt consultanță. Face mult când umbli pe teren nebătătorit (pt mine). Link spre comentariu
dumitrumy Postat Noiembrie 5, 2023 Partajează Postat Noiembrie 5, 2023 Acum 49 minute, doru3160 a spus: Dacă cu petardele astea de alimentatoare Acum nu sunt alimentatoare ci "incarcatoare". Adica un alimentator supravegheat de un circuit specializat. Ca sa devina alimentator optocuplorul se ataca cu un TL431. Ce este specific la acest incarcator, este pinul 3 de la conectorul catre baterie, un dialog cu BMS-ul. Daca bateria de incarcat are doar 2 pini catre incarcator, este simplu. Bateria orig. este aici: Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 5, 2023 Autor Partajează Postat Noiembrie 5, 2023 Acum 42 minute, dumitrumy a spus: Acum nu sunt alimentatoare ci "incarcatoare". Da, dar a ramas in exprimarea de zi cu zi termenul de alimentator. Mai ales de la telefoane sau laptop, unde poate fi si una si alta. Stim majoritatea care citesc pe aici ce am vrut sa zic. Acum 42 minute, dumitrumy a spus: Daca bateria de incarcat are doar 2 pini catre incarcator, este simplu. Da, de asta am si ales sa folosesc un astfel de model de placa. Imi ofera lejeritatea de a alege dintr-o gama larga de alimentatoare/incarcatoare. Cele cu 3 pini, cer obligat incarcator dedicat, sau adaptare, dar se complica lucrurile, daca nu stii mare lucru despre schemele ce trebuiesc adaptate. Ca sa scoti schema dupa cablaj, cel putin eu gasesc ca nu merita timpul pierdut. Sunt solutii mai comode. Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 5, 2023 Partajează Postat Noiembrie 5, 2023 Eu în cazuri de ,,conversie,, a unor bormașini de la Ni-Cd la Li-Ion, umblu direct la partea de limitare a tensiunii, de obicei cu LM431 și din divizorul acestuia măresc tensiunea astfel încât să pot adăuga un kit de sursă CC-CV cu LM2596. Acel kit se poate regla să decupleze la o tensiune precisă și să limiteze și curentul inițial la o valoare dorită.Are leduri indicatoare de stare, care ajută la monitorizarea încărcării. https://contactelectric.ro/surse-miniatura/961-modul-convertor-dc-dc-coborator-de-tensiune-cu Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 5, 2023 Autor Partajează Postat Noiembrie 5, 2023 Acum 6 minute, validae a spus: Acel kit se poate regla să decupleze la o tensiune precisă și să limiteze și curentul inițial la o valoare dorită Despre asta vorbeam cand am amintit de sursa step down. Are de vanzare un fost coleg de forum. Daca nu reusesc sa dau de el, o sa fac o comanda online. Oferta e bogata. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Noiembrie 5, 2023 Partajează Postat Noiembrie 5, 2023 Cum adica decupleaza? Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 5, 2023 Partajează Postat Noiembrie 5, 2023 Impropriu spus ,,decuplează,, ci mai degrabă scade tensiunea și implicit curentul debitat la o valoare neglijabilă. Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 5, 2023 Autor Partajează Postat Noiembrie 5, 2023 Am folosit o sursă din asta pt o filetanta veche, care cerea 16V pe alimentare. A functionat cu 4 elementi inseriati, fara BMS, fără imperechere mai bine de 5 ani. Acum recent au cedat 2 (oricum erau recuperati dintr-o baterie de laptop) si am trecut-o pe alimentator de 12V/5A. Am transformat-o in stationara. O folosesc doar in atelier, nu o mai scot la plimbare. Fiind o marcă obscură, nici nu mă gândeam că va duce atât de mult. Cred ca e de prin 2006 din metro. E cam ca aia care o ai acum la vanzare, doar ca e albastra. A dus ca un măgar. Acum o folosesc doar cu tarod. Maine o să iau două plăcuțe, si vad ce pot rezolva. Ori modific un încărcător, ori folosesc o sursă. Am luat două, ca să merite deplasarea... Link spre comentariu
dumitrumy Postat Noiembrie 5, 2023 Partajează Postat Noiembrie 5, 2023 Acum 5 ore, doru3160 a spus: Da, dar a ramas in exprimarea de zi cu zi termenul de alimentator. Mai ales de la telefoane sau laptop, unde poate fi si una si alta. Stim majoritatea care citesc pe aici ce am vrut sa zic. Eu nu am facut o corectie de exprimare, am pus modul in care privesc lucrurile ca sursist. Alimentatoar este doar numele de alint al unei surse de putere mai mica. Sa ne oprim doar la sursele in comutatie, ele pot fi cu stabilizare sau fara (cum sunt sursele pt. audio ca cea prezentata de Leco). La telefon si laptop este alimentator deoarece incarcarea este supravegheata de circuite din interiorul aparatului alimentat. Alimentatorul supravegheaza doar tensiunea de iesire si curentul debitat indiferent daca incarca si o baterie sau doar este folosit la un amplificator sa zicem. Cam la toate schemele de tv de pe forum este folosit TL431 iar uneori o simpla dioda zener. La "cutiuta" in discutie vedem in secundar un circuit specializat pt BMS Li-ion care transforma ansamblul intrun incarcator. Nu mai avem 2 terminale chioare la care conectezi un consumator, tensiunea la iesire mai depinde de "ceva" dupa o lege necunoscuta fara descriere si schema. Iar iesirea poate fi chiar intrerupta, se vede dupa cablaj ca trece prin 2 MOS-uri P inseriate. Cum am mai spus, cu un 431 sau un zener se poate transforma intrun alimentator de 24V. Dar trebuie cu ceva atentie pt ca se mareste cu 20% si tensiunea de automentinere din primar si de pe MOS-ul de putere. Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 5, 2023 Autor Partajează Postat Noiembrie 5, 2023 Acum 14 minute, dumitrumy a spus: Eu nu am facut o corectie de exprimare, am pus modul in care privesc lucrurile ca sursist. Va multumesc, vom ține cont pe viitor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum