Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pocnituri electrice instalație iluminat

Sabin Ionascu

Postări Recomandate

Salut!
Am probleme cu o instalație electrica de iluminat într-o camera. Aceasta s-a oprit brusc din a ilumina/a se aprinde. Înainte de a se întâmpla acest lucru becul pâlpâia iar uneori se puteau auzi niște pocnituri/trosnituri electrice dar n-am identificat de unde anume pe circuit (tot in aceea camera) se întâmpla fenomenul.
Am schimbat dulia/fasungul, becul si întrerupătorul. Știu ca pana la întrerupător ajunge curentul deoarece ledul acestuia se aprinde. Intrucat becul nu se aprinde eu presupun ca se întâmpla ceva cu faza care pleacă din întrerupător pana ajunge la bec. Nu exclud sa fie probleme si cu nulul dar asta nu cred ca ar explica de ce becul nici măcar nu se aprinde consistent?
Astăzi când am lăsat întrerupătorul "deschis"(circuitul era închis), din greșeală, s-a produs următorul fenomen. După câteva ore becul s-a aprins de doua ori, la prima aprindere lumina era mult mai puternica iar pocniturile electrice reveniseră. M-am ridicat repede din pat ca sa "închid" întrerupătorul.
Eu stau într-o curte comuna dar din păcate nu știu cum sunt legate casele. Presupun ca sunt mai multe faze si ca sunt legat de cel puțin o alta casa deoarece pe peretele casei mele sunt si siguranțele unui vecin.
Presupun ca toată instalația electrica este veche deoarece este făcută cu cabluri electrice din aluminiu, nu am sesizat pana acum prezenta unui al treilea fir de împământare si mai mult este "lucrat" cu banda izolatoare.
Este judecata/logica mea greșita? 30 de minute - o ora de videoclipuri si citit pe forumurile scuipate la întâmplare de nea google nu cred ca sunt destul cat sa scoată un electrician competent din mine.

Ce este de făcut ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 1
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

1

• Sabin Ionascu

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Trebuie chemat un electrician cu experiență, care să depisteze problema.În principiu, cam la 20cm sub nivelul plafonului și exact deasupra întrerupătorului, trebuie să existe o doză de branșament.

Aceasta este practic o cutie de plastic sau metal, îngropată în perete și prevăzută cu un capac de vizitare.În acea doză se află conexiunile dintre cablajul de iluminat și întrerupător, precum și dintre bec și întrerupător.

Posibil ca una din conexiuni să fie foarte oxidată și contactul imperfect cauza mici descărcări însoțite de zgomotul specific.După ce se scot toate siguranțele din tablou, se desfac acele conexiuni (sunt practic cabluri răsucite cu patentul) și se inspectează starea lor, apoi se refac și se reizolează, după curățarea capetelor.Trebuie lucrat cu grijă, fiindcă aluminiul e fragil și se pot rupe cablurile de la nivelul peretelui, fiind nevoie de prelungirea lor, iar uneori de săpat cu dalta în tencuială, dacă instalația nu a fost făcută prin tub PVC ci prin metoda ,,intenc,,....adică prin îngroparea directă a cablurilor în tencuială.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări